Senaste Kommentarer

Top Commenters

Datumet som gud glömde.

Inlägg av Embla Sue Panova den 11 september 2013 i

Filmtips

911

En vän till mig fyller år idag, den 11 september. Fram till 2001 var det nog sådär som det brukar vara när man fyller år: en hel del tårta, presenter och ett datum som liksom var hennes. Idag vet man knappt vad man ska tänka mest på: 9/11, Anna Lindh eller militärkuppen i Chile. Hur som helst ägs numera datumet 11 september av ond bråd död.

På Onyanserat tycker vi inte att såna där idiotdåd ska få äga en hel dag om året och tänker därför istället bjuda på tips om film och tv som gör att du glömmer all skit och död och istället blir glad i hjärtat.

 

EMBLAS TIPS: FRANKENWEENIE

frankenweenie

Okej. Jag grät mig igenom mesta delen av filmen, men jag skulle kunna tro att ni som inte har en egen trasig hund kan se den med lite mera sans. Det här är en underbar liten film om en liten pojke som efter att ha förlorat sin hund Sparky använder sina vetenskapliga fingerfärdigheter för att återuppliva honom. En skön film med mer än en handfull skräckreferenser för den som kan sin horror.

CHRISTOPHER TIPS: DEREK

Derek-600x250

När jag först såg trailern för Gervais Derek så blev jag orolig för att det skulle bli lyteskomik på högsta nivå. Men inte. Derek är en vansinnigt varm serie. Karl Pilkington är fantastisk som den bittra vaktmästaren på ålderdomshemmet och Gervais manus är precis så bra och känsligt som man hoppats. Seriens stjärna är dock David Earl som spelar Kev, mannen som vet allt om världen men inte rört sig ur fläcken på 40 år. Serien lämnar dig lycklig och fast besluten att krama alla människor du går förbi på väg till jobbet. En serie som får dig att tro på människors godhet helt enkelt.

LINDÈNS TIPS: DAZED & CONFUSED

dazed-and-confused

1976

Det finns filmer man alltid återvänder till och Dazed & Confused är en film som jag ser om minst en gång om året. Det är sommaren 1976, pappersfiguren Gerald Ford är president, USA har Watergate-baksmälla och drönare är fortfarande ett positivt laddat ord. Men det är inget som rör Randall, Mitch, Ron och övriga ungdomar i ryggen. Det finns viktigare saker att bry sig om: att skaffa biljetter till Aerosmith-konserten i Houston och röka gräs på fotbollsplanens 50-yardlinje till exempel. Ingen film har skildrat den bitterljuva känslan av den sista sommaren bättre. Musiken, castingen, scenografin, manuset; allt sitter och jag tröttnar aldrig på den. Dessutom gör Matthew McConaughey sin livs roll som den iskalle David Wooderson – småstadskungen som aldrig lämnade stadsgränsen men är som ändå är sjukt nöjd med livet.

INGRIDS TIPS: PARKS AND RECREATION

parks

Det behövs inte obekväma situationer, lyteskomik och elakheter för att det ska bli bra humor. Parks and Recreation är helt klart en av de varmaste komediserier jag sett, och samtidigt en av de roligaste. Så mycket vänskap det finns i det där gänget på kommunens Park och fritidsförvaltning i Pawnee, Indiana, som leds av Leslie Knope (Amy Poehler), den mest entusiastiska och hängivna kommunpolitikern du kan tänka dig. Det är smart, varm och ofta galen humor i NBC-serien som snart kommer med en sjätte säsong. Dessutom ovanligt mycket fina vänskapsrelationer mellan manliga och kvinnliga karaktärer, vilket konstigt nog är något av en bristvara i film och tv.

Skrivet av Embla Sue Panova

Copywriter som älskar zombiefilm, superhjältar och nästan vad som helst från det brittiska imperiet. Är i princip uppvuxen på en biograf, men har inte fått särskilt förfinat smak av det. Här blir det alltså inga texter om svåra smalfilmer – om de inte kommer från britannien, förstås!

Är du också onyanserad? Dela med dig.
bloglovin
Fler onyanserade inlägg