Senaste Kommentarer

Top Commenters

Beck-filmerna som aldrig tar slut

Inlägg av Måns Lindén den 17 februari 2010 i

Filmtips

Jag tittade på OS-sändningarna och imponerades av den mängd kameror som bildproducenten hanterar. Det är verkligen en alldeles särskild kompetens som krävs men OS är ju som bekant bara vartannat år. Där emellan kan det bli lite skralt i plånboken även hos den mest kompetente bildproducent. Räkningarna ska ju som bekant betalas och maten ska stå på bordet. Varje dag. Så jag fick en affärsidé!

Hittills har totalt 26 Beck-filmer producerats med snarlika namn och snarlik handling. Ponera att man riggar upp en gigantisk studio med 26 skärmar och en bildmixer. Sen sätter man den duktiga bildproducenten där och så får han klippa ihop helt nya filmer utifrån det befintliga materialet! Variationerna är ju oändliga och sannolikt kommer ingen att märka någon skillnad. För att vara på den säkra sidan och slippa problematiken med ologisk dialog kan man enbart rikta in sig på den tyska marknaden och dubba filmerna utifrån nya manus. Helt enkelt skriva manus som man inte ens behöver spela in!

Finns det några problem med det här upplägget? Ja, som publik måste man ha överseende med att Persbrandt kanske byter utseende från ett klipp till ett annat eftersom han antagligen var mindre svullen i ”Pensionat Pärlan” mot vad han exempelvis är i ”Flickan i jordkällaren”. Karaktärer som har dött i en tidigare film kanske helt plötsligt återuppstår och Beck kan rentav ha parallella kärlekshistorier och olika döttrar från en scen till en annan. Vi kanske ser Stina Rautelin som chef skälla ut Beck i scen och i nästa klipp dundrar en svettig Per Moberg in på kontoret och hävdar att det minsann är han som bestämmer. Kontinuitetsproblem kommer helt klart att uppstå men med tanke på vilka enorma pengar som finns att tjäna här tror jag ändå att producenterna inser att fördelarna överväger nackdelarna.

Det här konceptet går givetvis även att applicera på både Wallander-filmerna och Johan Falk-serien.


Skrivet av Måns Lindén

Gillar rockmusik, konfetti och kulörta lyktor. Tittar gärna på premiumkanalernas serieutbud, skräckfilm och amerikansk independent. Medverkar med jämna mellanrum i Sveriges Radios PP3 med den föga blygsamma titeln "filmexpert".

Är du också onyanserad? Dela med dig.
bloglovin
 • Tony

  Hahaha!

  Ingen dum idé alls.

 • Orcla

  Häpnadsväckande info, jag trodde det var OS var fjärde år.

 • Christopher Panov

  @Orcla : Olympiska spelen är idrottstävlingar som hålls vart fjärde år och numera är uppdelade i sommarspel och vinterspel. Respektive olympiskt spel hålls dock inte längre under samma år utan sedan 1994 med två års mellanrum.

 • @ChristopherPanov Inte bara filmgeni.

 • Måns Lind&eacu

  @christopherpanov. Jag är glad att du hjälper Orcla förbättra sina häpnadsväckande undermåliga kunskaper om de Olympiska spelen.

 • Orcla

  I stand corrected. Bildproducent, vartannat år. Sportutövare var 4é.

Fler onyanserade inlägg