Senaste Kommentarer

Top Commenters

Happy 4:th of July!

Inlägg av Embla Sue Panova den 4 juli 2014 i

Filmtips Onyanserat

usa

Idag är det fest! Åtminstone om man bor på andra sidan Atlanten, där betydande procent amerikanare tycker att den här dagen är bättre än både födelsedag och julafton. Jag pratar givetvis om 4:e juli – USA’s nationaldag!

Att den gemene amerikanaren älskar sitt land råder det ju inga tvivel om. Särskilt inte på film! Onyanserat listar sina favoritfilmer inom genren ”trodde ni verkligen att vi skulle göra en film där vi förlorade”. Gör er beredda på pampig musik, brandtal, fuktig blick och rött, vitt och blått.

EMBLAS VAL – ROCKY 4

Det finns många filmer att välja bland, USA är ju till exempel inte rädda för att åka upp i rymden och rädda hela världen på omöjligt uppdrag när en meteorit kommer förbipasserande. Dock så är för mig kampen mellan USA och Sovjet ett lite mer sansat uppdrag att vinna. Och varför inte göra det med hjälp av en svensk, en italienare och James Brown – iklädd amerikanska flaggan?

JONAS VAL – PATRIOTEN

Det finns inte många filmer som kvalar in som svulstigare pekoral än Patrioten. Mel Gibson spelar den amerikanske bonden som får känna på de engelska kolonisatörernas ondska och därefter närmast på egen hand kastar ut England ur USA med hjälp av idogt flaggviftande och för en enkel jordbrukare imponerande krigsfärdigheter. Inte ett amerikanskt öga är torrt kan jag lova, medan vi andra som ser lite nyktrare på tillvaron knappt kan hålla oss för skratt.

LINDMANS VAL – INDEPENDENCE DAY

Vad skall man säga? Bara titeln får det ju att vattnas i munnen på varje lokalpatriot och filmen börjar också lovande med en av nationens största bedrifter, månlandningen. ”It’s a small step for man…”

De substanslösa och svulstiga actionrullarnas okrönte mästare Roland Emmerich gömmer visserligen sitt illa dolda budskap bakom en utomjordisk invasion den här gången men det råder inget som helst tvivel om vad han vill förmedla. Budskapet? America, fuck yeah!

Man kan säga så mycket om Independence Day, och det finns definitivt filmer som är både bättre och mer patriotiska i sin helhet men när allt skall sammanfattas så handlar det egentligen bara om en enda sak, talet. Ett brandtal som kanske vid första anblicken inte tycks ha med landet att göra men som i verkligheten är själva hjärtat av Amerika med sitt budskap om rätten till liv, frihet och strävan efter lycka. Bill Pullman tar i för president och fosterland när det obligatoriska talet till nationen levereras med sådan inlevelse och kraft att tårkanaler brister och blå-röd-vita hjärtan slår i takt till ”Star Spangled Banner”. Den amerikan, redneck eller Wall Street-varg som inte står i givakt och smyggråter till de avslutande meningarna är inte född ännu.

”We will not go quietly into the night! We will not vanish without a fight! We’re going to live on! We’re going to survive! Today we celebrate our Independence Day!”

Ge mig en näsduk

LINDÈNS VAL – INVASION USA

Året är 1985 och Ronald Reagan är president. Dollarn är världens starkaste valuta och med hjälp av den finansieras ett antal smutsiga krig i Centralamerika. Amerika mår helt enkelt toppen. Men i filmens värld är läget annorlunda. Sovjetiska och kubanska militärer iscensätter en invasion av USA. Eller i alla fall Florida. Som tur är övertalas Chuck Norris att ta sig an hotet. I den här filmen kallar han sig Matt Hunter, men vem försöker han lura? Vi vet ju att det är Chuck Norris och ingen annan. Beväpnad med skägg, tajta jeans och ett par Uzis röjer han rent i Florida träskmarker. Och när kulorna tar slut låter han fötterna tala. Vi får se ett antal delikata round house-sparkar i slow motion och ryssarna och kubanerna får bittert ångra sin dåraktiga plan.

Den här filmen var en av många rullar som var totalförbjuden i Sverige under det inte så glada 80-talet. När jag var i London 1988 hittade jag den i en riktigt sunkig videobutik i SoHo och betalade det fullständigt astronomiska priset 25 pund.

Om den var värd sina pengar?

Titta på slutduellen och avgör själv.

CHRISTOPHERS VAL – HAJEN

medium_1376470709_jaws

Jag hade naturligtvis tänkt att hylla underbara, överdrivna och superfläskiga Independence day. Men herr Lindman hade redan paxat. Så då fick det istället bli en av världens bästa filmer, som utspelar sig under högtidshelgen 4 juli. Jag pratar naturligtvis om Jaws. Det är utan tvekan Spielbergs bästa film och en film som påverkat min inställning till att bada. Jag simmar aldrig längre än att jag kan känna botten.

Skrivet av Embla Sue Panova

Copywriter som älskar zombiefilm, superhjältar och nästan vad som helst från det brittiska imperiet. Är i princip uppvuxen på en biograf, men har inte fått särskilt förfinat smak av det. Här blir det alltså inga texter om svåra smalfilmer – om de inte kommer från britannien, förstås!

Är du också onyanserad? Dela med dig.
bloglovin
Fler onyanserade inlägg