Senaste Kommentarer

 • Embla on Svt Play-tips: Dödsfallet

  Men gud vad spännande! Visste inte detta. Ja alla dokumentärer borde sluta som Jinx egentligen, men för de som inte...
  Posted 12 juni, 2018
 • Lindman1 on Svt Play-tips: Dödsfallet

  Körde precis igenom denna på Netflix och redan par avsnitt in kände jag igen storyn men kunde först inte riktigt...
  Posted 11 juni, 2018
 • Embla on Svt Play-tips: Dödsfallet

  Eh, hur fasen kunde jag skriva fel? 2 ggr dessutom. Skäms som en HUND. :D
  Posted 10 juni, 2018
 • Daniel S on Svt Play-tips: Dödsfallet

  Finns på Netflix också! Och han heter ”Peterson”. :)
  Posted 8 juni, 2018
 • Lindman1 on Deep Blue Sea 2 – Hajar som pajar

  En helt rimlig frågeställning. Jag har alltid plats för hajar, dinosaurier, seriemördare och rymdvarelser. En härlig blandning men tyvärr också...
  Posted 4 juni, 2018

Top Commenters

Slå dig fram i streamings-djungeln – Här kan du kolla på film på nätet!

Inlägg av Ingrid Forsberg den 3 december 2017 i

Filmtips Onyanserat

De flesta av oss (oklar statistisk källa till det påståendet, men MÅNGA i alla fall) har Netflix, HBO eller nån liknande tjänst för att kolla på serier och film. Men otaliga är de gånger då jag ändå, trots minst två abonnemang på streamingtjänster, inte hittar just den filmen jag vill se. Inte sällan är det när jag vill se en film som varken är amerikansk eller tillhör genren action, scifi eller superhjälte. Vad gör man då? Jo, man trotsar frustrationen över att man redan betalar 200 spänn i månaden och betalar ytterligare 30 kronor för att hyra filmen på stream!

Men var ska man hyra någonstans? Jag känner själv att jag inte har haft någon särskilt bra överblick över de olika tjänster som finns förrän nyligen. Och utbudet har ju verkligen växt rätt snabbt bara de senaste, typ, två åren. Så låt oss ta en titt på alternativen.

De stora jättarna med bredast och mest kommersiellt utbud
SF Anytime, iTunes Store och Plejmo är de största tjänsterna, med bredast och mest kommersiellt utbud, men här är också nackdelen att det kan vara svårt att hitta vad man vill se, om man inte redan vet en exakt film. Det finns topplistor, ett antal olika genrer som man kan botanisera i, olika ”filmsamlingar” eller ”teman” (som ”julfilmer” och ”uppiggande komedier för trötta dagar”), men det går till exempel inte att söka på ett visst land eller språk. Och en del teman är mer än lovligt krystade – vad sägs till exempel om SF Anytimes ”It feels good to be bad”, vilka filmer tror du ingår i det temat?

Något förvirrande teman hos SF Anytime

Egna vod-tjänster från distributionsbolagen för smalare film
Om vi kollar på lite smalare film så har distributionsbolagen Triart, Folkets Bio och Nonstop Entertainment alla sina egna vod-tjänster, och det har också blivit vanligare att filmer lanseras på vod (video on demand) och bio samtidigt. Eftersom de är distributörer så kan deras filmer också finnas på andra ställen, men det kan vara en fördel att kolla direkt hos dem för att få tips och idéer. Särskilt om du redan har en känsla för vilken typ av filmer de olika distributörerna har.

Göteborgs Filmfestival hemifrån soffan
2014 startade Göteborgs Filmfestival sin digitala filmtjänst Draken Film, där man verkligen kan hitta filmer som inte finns någon annanstans . Det är visserligen en abonnemangstjänst, men man kan testa gratis i en månad om man inte vill gå all in direkt.

Vodeville hjälper dig att hitta rätt i streaming-djungeln
Utbudet kan kännas lite splittrat, och som sagt kan det vara svårt att botanisera för att hitta det man vill se. Här träder dock sajten Vodeville in som riddaren på en vit häst, och hjälper dig att hitta i streaming-djungeln!

Här kan du söka på en film och få information om vilka tjänster som visar den. Sidan söker på 9 abonnemangstjänster (där även SVT Play räknas in) och 11 hyr- och köptjänster. Förutom titel, skådespelare och regissör så kan du även söka på genre, land, längd, år och betyg. Helt lysande! Det enda negativa jag kan hitta är att man även får träffar på ett antal filmer som inte finns tillgängliga att se, men där man kan skicka ett mail för att få info om filmen blir tillgänglig. Jag hajar helt enkelt inte varför de filmerna kommer upp över huvud taget (det framgår inte om det skulle vara specifikt sannolikt att just de filmerna blir tillgängliga senare heller).

Sök fram exakt den film du vill se, och var du kan se den, hos Vodeville

Se kvalitetsfilm hemifrån, helt gratis och lagligt
Alla exempel jag har skrivit om hittills kostar pengar, men det finns faktiskt ett sätt att lagligt se kvalitetsfilm helt gratis! En ny tjänst har nämligen börjat smygas ut på landets bibliotek – Cineasterna, som är ett digitalt filmbibliotek för dig som har ett lånekort. Hittills finns tjänsten för bibliotekskunder i bland annat Borås, Lund, Karlstad, Katrineholm, Karlsborg, Linköping, Söderköping och på Filminstitutets bibliotek i Stockholm, men som jag fattat det så kommer det utökas till fler bibliotek allt eftersom.

Man loggar in med sitt lånekortsnummer och pinkod, och sen är det bara att kolla! Utbudet är brett och spännande, med allt från supersmalt (från regissörer som Tarkovsky och Derek Jarman) till storfilmer (som American Hustle och Atomic Blonde), med tonvikten på kvalitetsfilm. Jag har själv inte hunnit testa än, så kan inte säga något om hur bra det funkar rent tekniskt, men hela idén är ju rent lysande!

Filmbibliotek, underbart!

 

Skrivet av Ingrid Forsberg

Gillar mat, handarbete och vampyrer. Får gåshud av introt till HBO-serien Angels in America och när Billy Elliott dansar sin argdans till ”A town called Malice”. Är stammis på Göteborgs Filmfestival och planerar att i framtiden även bli det i Cannes.

Är du också onyanserad? Dela med dig.
bloglovin
 • Martin Jansson Brännstrand

  Gällande Vodeville så _gissar_ jag att sökförslagen kommer från (troligtvis) IMDB, för att det ska gå fort att få fram träffarna, och att sökningen mot de olika streamtjänsterna tar längre tid och görs därför först när du valt en film. Därav att man kan få förslag på filmer som inte visas nånstans.

 • Fast jag syftar inte på sökförslagen, utan på de faktiska träffarna! Om jag till exempel söker på filmer från Guatemala, så får jag fram 8 filmer, men ingen av dem går att se. Varför får jag just de 8 träffarna? Detta är ju dock inget jätteproblem förstås 🙂

 • Martin Jansson Brännstrand

  Då är det ju konstigare, för där verkar de ju faktiskt ha information om huruvida filmen finns på någon tjänst… men kanske för att söktjänsten skulle kännas sämre om den inte hittade alla filmer som finns, oavsett om de har streaming eller ej?

 • Kanske! När man söker på en viss regissör kan det ju kännas relevant att se vilka andra filmer hen har gjort t.ex, även om inte alla går att streama just nu.

 • Martin Jansson Brännstrand

  Precis. Då har man ju fått ett tydligt svar på att filmen *inte* finns att streama. I annat fall kan man nog bli osäker på om Vodeville missat den.

Fler onyanserade inlägg