Senaste Kommentarer

Top Commenters

Låt nån annan fira julen.

Inlägg av Embla Sue Panova den 17 december 2012 i

Filmtips

Man kan nästan se det framför sig redan i oktober, hur julen inte blir som man tänker sig. Den där fantastiska julkappen som man ville köpa finns ingenstans att hitta, all matlagning och bak man tänkt hinna med byts ut mot helfabrikat och de där mysiga kvällarna med spel och samtal som man aldrig annars hinner med ersätts med bråk, missnöjda miner och dåligt samvete. Lika bra att skippa allt det där i år och ladda upp med perfekta julfilmer där man kan skratta åt att det är de på filmen och inte du som får utbrott, blinka generat åt den perfekta julromantiken eller varför inte fantisera om en jul helt i tecknat? Ibland måste man helt enkelt göra livet lite lätt för sig. Här kommer därför några grymma julfilmer, blandade genres och ingen brahetsordning alls. Ho ho ho, på er!

NIGHTMARE BEFORE CHRISTMAS: Tim Burtons magiska saga som handlar om jul men utspelar sig på Halloween. Den får vara med här i alla fall, med tanke på att Santi Claus!

ELF: Will Ferrell är ett komikergeni, om ni frågar mig, om det gör ju absolut ingenting att han spelar alv och springer runt i kalasbyxor.

TOMTEN ÄR FAR TILL ALLA BARNEN: För den som vill se lite svensk jul. Då pratar jag inte om vita knutar och snöänglar utan om draman av Norénska proportioner.

SCROOGED: Minst sagt klassisk Dickens-saga som gjorts i två handfulla versioner. En av mina favoriter är den med Bill Murray.

THE GRINCH: Man kan tycka vad man vill om Jim Carrey, men som Grinchen och som Andy Kaufmann är han för jävla bra. Feel-good-film för heeeeela familjen.

WHITE CHRISTMAS: Det är färger man inte trodde fanns, det är musik som aldrig slutat vara bra och det är dans! What’ not to like?

Ni som vill passa på att göra en grej av hela helgen kan dessutom ta med en del annat att kika på och samtidigt minnas barndomens jular – som ju i minnet är sådär perfekta som man försöka sträva efter nu.

Börja i så fall med att kolla in Beatrix Potter – i mitt minne gick den varje dag-före-dan. Möss med kläder som dansar balett – barn nu för tiden fattar inte sånt. (Jag tror inte att jag gjorde det då heller om jag ska vara ärlig, men mamma älskade det och jag fick äta skumgodis medan vi kollade. Jag visste det inte då, men det är vad som kallas en win-win-situation. Sedan ska du absolut se tecknade Narnia – den gick varje jul i åtminstone min generation. Fantastiskt fint ritad. Det sägs att den med svenska talet är förstörd, men det kanske man mest vill se av nostalgiska skäl. Om du dessutom lyckas lägga vantarna på ett ex av Apukungen aka Kung Markatta, som jag tror gick i mellandagarna, behöver du nästan inte ens se mer film sen. Jag hittade inget klipp med Hasse Alfredssons tal, men det ska finnas. Se då gärna om ni som jag får känslan av att Hasse inte alls vet vad filmen handlar om utan freestylar en hel del. Men om du ändå vill gå ”all in” i minnenas jul avslutar du långhelgen med Ivanhoe på nyårsdagen. Sedan är du pånyttfödd och redo att ta dig an 2013!
Skrivet av Embla Sue Panova

Copywriter som älskar zombiefilm, superhjältar och nästan vad som helst från det brittiska imperiet. Är i princip uppvuxen på en biograf, men har inte fått särskilt förfinat smak av det. Här blir det alltså inga texter om svåra smalfilmer – om de inte kommer från britannien, förstås!

Är du också onyanserad? Dela med dig.
bloglovin
  • Jag vill ju även slänga in ”Bad Santa” som en ypperlig julfilm att garva och fröjdas åt!

Fler onyanserade inlägg