Senaste Kommentarer

Top Commenters

Vad har film med Lucia att göra?

Inlägg av Embla Sue Panova den 13 december 2012 i

Filmtips Onyanserat

Såhär på självaste Lucia tänkte jag tipsa om lite sköna filmer som har med högtiden att göra. Gärna lite skön skräck att sitta uppe med tills det ljusnar, tänkte jag i min enfald. Jag kom till svenska filmen Svart Lucia – sen var det stopp. I mitt huvud tycker jag ändå att det borde finnas en del film som utspelar sig på denna mörkrets (och ljusets) dag. Men det dröjde inte länge förrän jag insåg att det ju inte är någon internationell högtid och att man nog får leta länge om man ska hitta något i Luciagenren. Jo, en film hittade jag, men den verkade handla om en spansk tjej som heter Lucia och ääääälskar sex.

Men finns det verkligen ingen bättre koppling mellan film och Lucia? Jo, sprit. På Nyhetsmorgon idag berättade den där gammaldagsa mannen med fluga, ni vet, om att Lucia var den dag man drack allra mest på hela året, och att det är en tradition som hållit i sig. Själv dricker jag aldrig särskilt mycket just på amatörers olika aftnar, men i yngre år var nog Lucia lite av supandets nationaldag för oss som var unga och arga. I ett försök att få ungdomarna att göra annat än vara ute och ränna på natten började SF visa biofilm hela natten lång och än idag, nästan 20 år senare, kör de film ända tills det är dags att gå till skolan igen.

Men för oss som vill se film utan att trängas med folk i puberteten har jag ändå skakat ihop några filmer som kan passa denna dag då Lucifer jagas bort med saffran. Det får helt enkelt handla om vinter och ond bråd död i brist på ljuskronor och blodiga särkar. Vad hände då med Svart Lucia, kanske ni undrar? Jag hittar inte ens en trailer på den, men ni som sitter med någon gammal VHS på lager – kolla gärna om den fortfarande håller. Men ladda gärna kylen med folköl omutifallatt.

28 Days of Night

Frostbiten

Ravenous

The Thing

Död Snö


Skrivet av Embla Sue Panova

Copywriter som älskar zombiefilm, superhjältar och nästan vad som helst från det brittiska imperiet. Är i princip uppvuxen på en biograf, men har inte fått särskilt förfinat smak av det. Här blir det alltså inga texter om svåra smalfilmer – om de inte kommer från britannien, förstås!

Är du också onyanserad? Dela med dig.
bloglovin
Fler onyanserade inlägg