Senaste Kommentarer

Top Commenters

April är Antidjurplågerimånad!

Inlägg av Embla Sue Panova den 24 april 2018 i

Listor & Tips

Kanelbullens dag och klamydiadagen – det har blivit en fullkomlig explosion av ”dagar” nuförtiden. Kanske ett resultat av sociala medier och enkelheten i att sätta spotlight på något man gillar, som chokladbollar eller kanske… djur?

Vad ni kanske inte visste är att April är antidjurplågerimånad och då ska man fokusera på djurens rättigheter och hur vi kan förhindra djurplågeri. Idag är det dessutom försöksdjurens dag, vilket är en bra anledning att engagera sig lite extra. För att lyfta frågan räcker det förstås inte med att vi på redaktionen listar ett gäng filmer som visar att djur också är människor – men om vi gör det kanske du får lite pepp och engagerar dig i nåt fint. Men först: filmtipsen med avslutande moralkakor och allt!

De dimhöljda bergens gorillor: inte sällan har jag lackat ur på folk och tänkt att jag skulle vilja flytta till en fyr som jag slår av och på och får maten levererad med flyg en gång i veckan. Men det är klart, kan man få dela vardagen med djur är det ju ännu bättre. Just det gjorde Jane Goodall i den här verklighetsbaserade historien om kvinnan vars närmaste umgänge blev gorillor. Underbar och rörande. Vidrigt att tänka sig att varelser som är så lika oss exploateras på djurparker och liknande när man har sett den. Så om du inte tänker engagera dig för djurs rätt kan du åtminstone hoppa djurparker som stänger in fina djur i sommar. Och nej, barn är inget supertrumf – lär dem att respektera djuren istället.

Hachiko: Verklighetsbaserad film som handlar om en hund som förlorar sin ägare och varje dag återkommer till stationen där ägaren går på tåget till jobbet för att vänta på att han kommer tillbaka. Vill du gråta ögonen ut dig kan du ju slå på den här filmen. Och vill du göra mer än så kan du låta bli att köpa valp från uppfödare när du vill ha djuren från små tassar på parketten och adoptera en hund som behöver ett hem istället. Det finns valpar där med.

Babe den modiga lilla grisen: Det är nåt visst med grisar. (Förutom att de är gjorda av bacon, din cyniska människa!)De är renliga som få, superduperkeliga och älskar att stå i vatten och göra bubblor med sina trynen. Och få grisar har väl kommit in i folks hjärtan så mycket som lilla Babe. Ett svin som är bra mycket mänskligare än många personer jag känner. Älskar du bacon? Köp åtminstone eko och närodlat och ät lite mer sällan osv så kan du se filmen med lite bättre känsla i magen. Lite.

Apornas planet: Om man tvivlar på att vi har någon gemensamt med djuren kan man ju kolla in apornas planet för att se hur lika vi är – och att rollerna mycket väl hade kunnat vara ombytta. Gandhi sa en gång ”En nations storhet och etiska framsteg kan bedömas av hur man behandlar sina djur”. Det finns verkligen en sanning i det. Särskilt om risken är att vi är djuren!

Utöver de här filmerna kan du ju gå hardcore och kolla in dokumentärer som The Cove, Blackfish, Cowspiracy med flera.

Känns det fortfarande mörkt? Stötta t.ex Djurens Rätt som jobbar för djurens rättigheter HÄR eller organisationen Forska utan Djurförsök HÄR


Skrivet av Embla Sue Panova

Copywriter som älskar zombiefilm, superhjältar och nästan vad som helst från det brittiska imperiet. Är i princip uppvuxen på en biograf, men har inte fått särskilt förfinat smak av det. Här blir det alltså inga texter om svåra smalfilmer – om de inte kommer från britannien, förstås!

Är du också onyanserad? Dela med dig.
bloglovin
Fler onyanserade inlägg