Senaste Kommentarer

Top Commenters

Ciggen som avgjorde scenen.

Inlägg av Embla Sue Panova den 30 januari 2018 i

Listor & Tips

Det pratas mycket om cigg nu och om man ska förbjuda att röka på uteserveringar, lekparker och något mer ställe som jag inte kommer ihåg nu. Och även om jag såklart inte riktigt är för att folk röker, så kan jag liksom inte vara mot det heller. En cigg kan spela en enorm roll. Ta bara en titt på filmens värld.

Det första jag kommer på är scenen i True Romance då Dennis Hopper blir såinihelvete misshandlad av Christopher Walken för han vill veta var Hoppers son med fru är (då de har hans knark, detta vet ni ju). Hopper vet att han kommer att bli mördad och ber om en sista cigg. Skulle det ha funkat om han bad om en skål kvarg? Hardly.

Sen kommer förstås Pulp Fiction. Vad hade till exempel den här scenen, eller affischen för den delen, varit utan nikotinpinnar? Uma hade ju haft precis noll anledningar att kalla Travolta för ”cowboy” i alla fall.

I Dean Martin show var det ingen – allra minst the King of Cool himself – som tänkte så värst mycket på det skadliga i att inhalera bränd tobak. Och inget säger väl god jul så mycket som en cigg vid brasan. Och även om du inte har den goda smaken att vilja njuta av Dinos musik, spola ändå fram till ”solot” 1:17 då han passar på att kvalma rejält!

Eller vore egentligen den här scenen ur Romance and Cigarettes, där man ger James Gandolfini 35 sekunder för att bara tända en cigg efter sitt sångnummer, lika briljant utan puffet på slutet? Jag tror inte det.

Och hur skulle egentligen Sandy i Grease kunna visa Danny Zucho tydligare att hon har vuxit upp, blivit självständig och skaffat en rejäl kick-ass-attityd, om det inte vore för ciggen? Okej, lädret skadar inte, men det är ciggen som gör det.

… och apropå att fuck this-attityd + cigg = sant. Kate Winslet i Extras.

Avslutningsvis, en ikonisk scen från Mad Men. Även om payoffen ”It’s toasted” är från 1917 och inte 50-talets reklambyråvärld, är det ett ypperligt exempel på hur snyggt det kan vara att röka – och hur positionering fungerar.


Skrivet av Embla Sue Panova

Copywriter som älskar zombiefilm, superhjältar och nästan vad som helst från det brittiska imperiet. Är i princip uppvuxen på en biograf, men har inte fått särskilt förfinat smak av det. Här blir det alltså inga texter om svåra smalfilmer – om de inte kommer från britannien, förstås!

Är du också onyanserad? Dela med dig.
bloglovin
Fler onyanserade inlägg