Senaste Kommentarer

Top Commenters

Måndagslistan: Favoritfajter

Inlägg av Adrianna Jalming den 22 maj 2017 i

Listor & Tips

mandagslistan

En garde! Svettiga pannor, vinande värjor, snabba klipp och arga blickar. Och kanske en rolig smädelse eller två. Att titta på en välkoreograferad fightscen kan i bästa fall vara som att se ett dansstycke, i värsta fall är det som att se två stuntpersoner undvika att slå varandra medan de misslyckas med att se ut som karaktärerna de spelar. Vilken är din favoritfajt?

 

Snö-scenen i ”Kill Bill”

RYSNINGAR. Snöflingorna som faller liksom olycksbådande långsamt. Svärden som nästan magnetiskt dras mot varandra. Det suggestiva kluckandet. (Inte med i just det här klippet.) Lucy Lius perfekta ögonkast när hon tittar upp från sitt vapen, på millisekunden synkroniserat med musiken (1:07). Och musiken, ja. Den är som en egen karaktär i den här filmen.

 

Lobby-scenen i ”The Matrix”

Heter det egentligen lobby? Eller är det en vestibul? Och det väldigt enkla, men mångsidiga ”hall”, när ska man egentligen använda det? Hursomhelst, en bra scen.

 

Exoskelett-scenen i ”Aliens”

”GET AWAY FROM HER, YOU BITCH.”

 

Slåss med bok-scenen i ”The Bourne Ultimatum”

Ett superbra exempel på hur frånvaron av musik kan ge en större effekt än faktisk musik. Och sa jag att de slåss med böcker?

 

Inigo Montoya vs The Man in Black i ” The Princess Bride”

“My name is Inigo Montoya…” Resten kan ni.

 

”Not without incident”-incidenten i ”Equilibrium”

Christian Bales kindben jobbar övertid i den här finfina framtidsdystopin som gått de flesta lite under radarn. Snyggt aha-ögonblick även när huvudkaraktären Preston kastar iväg något och man bara ”vaaa?” och sen lite längre fram när man fattar hur det hänger ihop och man bara ”OOOH”.

 

”Black Knight”-fighten i ”Monty Python and The Holy Grail”

Kanske den bästa någonsin. 

 

Bar-scenen i ”Serenity”

Bar-brawl! I rymden! Summer Glau är supercool och Firefly borde fått fler säsonger.

 

Cleaver vs Darcy-bråket i ”Bridget Jones dagbok”

Två välklädda britter som egentligen inte kan slåss, slåss. Your argument is invalid.

 

”The power of deduction”-fighten i ”Sherlock Holmes”

Robert Downey Jr i en fräsig scen som kan kännas jättestörig om man till exempel har huvudvärk. Har man inte det är den jättebra.


Skrivet av Adrianna Jalming

Journalist, anglofil, cynisk romantiker. Föredrar eskapism framför realism och vill helst av allt leva i en kostymfilm som utspelar sig i rymden. Älskar science fiction, rom-coms, efterrätter och Tina Fey.

Är du också onyanserad? Dela med dig.
bloglovin
Fler onyanserade inlägg