Senaste Kommentarer

 • Johan Anderson on Dr Who – Alla tiders doktor

  Jag är ju lite rädd för att det med en stor dos nostalgi som jag kommer ihåg den, jag har...
  Posted 21 juli, 2017
 • Simon on Vi drevar på.

  Inte så konstigt att folk tycker till om någons tröja eller smink i det sammanhanget, det utesluter inte att man...
  Posted 21 juli, 2017
 • Lindman1 on Apornas Planet: Striden – Den grandiosa finalen

  Tack Petter! Det var mycket roligt att höra, det gjorde helt klart min dag. Jag suger åt mig berömmet likt...
  Posted 20 juli, 2017
 • Petter Stjernstedt on Apornas Planet: Striden – Den grandiosa finalen

  Hej, måste bara säga att du skriver mkt bra! Beskrivande, metaforiskt, inlevelsefullt. Vi skribenter (Kulturbloggen) måste stötta varandra. Och håller...
  Posted 19 juli, 2017
 • Therese Wåtz on Dr Who – Alla tiders doktor

  Ja, han är onekligen väldigt populär (med rätta). Jag ska ta en till titt på Baker, för han har fått...
  Posted 19 juli, 2017

Top Commenters

Måndagslistan: Bleka dödens minut – 30 år senare

Inlägg av Jonas Derne den 3 april 2017 i

Måndagslistan

mandagslistan

En av mina absoluta favoritsagor på film är utan tvekan The Princess Bride eller Bleka dödens minut som den lanserades som i Sverige. Och eftersom den håller än får den anses tillhöra skaran av odödliga filmer. ”Death cannot stop true love. All it can do is delay it for a while.” som sägs i filmen. Visst är specialeffekter lite förlegade med dagens mått mätt, men över den här kärleksfulla filmen lägger sig bara ett charmigt skimmer.

Men vad har egentligen hänt med skådepelarna sen den här filmen spelades in? Vi tar en närmare titt på några av deras vidare livsöden.

Cary Elwes

princess-bride-westley

Roll i Bleka dödens minut: bonddrängen Westley och piraten Roberts

Den här mannen med Errol Flynn-kaliber i utseende har sen Bleka Dödens minut inte haft en särdeles lyckad karriär, åtminstone finns det inga större höjdpunkter. Roller har inte saknats dock, insatser i Liar, liar (1997), Dracula (1992), Saw (2004) och Robin Hood: Karlar i trikåer (1993) kan exempelvis nämnas. Han har vad det verkar levt ett ganska stilla privat liv också, gift som han är sen 2000 (vilket omräknat i Hollywoodår blir ungefär 5000 år vid det här laget). Han har dock bråkat en del i domstol för att få ut pengar från tiden med Saw.

Robin Wright

princess-bride-buttercup

Roll i Bleka dödens minut: prinsessan Buttercup

Robin upplever just nu karriärens höjdpunkt som presidentfrun Claire Underwood i House of Cards där hon är navigerar skickligt bland komplotter och falskspel. Annars minns man säkert henne bäst i rollen som den sockersöta, blåögda hippien Jenny i Forrest Gump (1994). Hon har även hunnit gifta sig med och skilja sig från Sean Penn.

Mandy Patinkin

princesss-bride-inigo-montoya

Roll i Bleka dödens minut: den hämndlystne Inigio Montoya

Det tog en stund innan jag förstod att Saul Berenson i Homeland är spelad av samme man som barndomsfavoriten Inigio Montoya, men så är det. Sen såg jag honom även i indie-filmen Wish I was here (2014), men i övrigt är hans CV relativt anonymt även om det finns många poster. Överlevt prostatacancer samt dras med en ögonsjukdom dessutom.

André the Giant

princesss-bride-fezzik

Roll i Bleka dödens minut: jätten Fezzik

På grund av ett hormonfel blev den franske bondsonen André stor som en ladugårdsvägg. Med en sådan imponerande fysik satsade han på en karriär inom wrestling, med ett fåtal mer ”normala” filmroller på vägen. 1993 dog han av en hjärtattack, 46 år gammal.

Peter Falk

princess-bride-the-grandfather

Roll i Bleka dödens minut: sagoberättaren

Stjärnan från Columbo hade det mesta och bästa i sin karriär bakom sig vid tiden för Bleka Dödens minut. Han dog 2011 i sviterna av Alzheimers.

Fred Savage

princess-bride-the-grandson

Roll i Bleka dödens minut: pojken som lyssnar på sagan

Fred har möjligen skäggväxt numera.

Läs tidigare måndagslistor:


Skrivet av Jonas Derne

Synthare och Arsenal-fan som bygger webbar till vardags. Föredrar intresseväckande dialog före explosioner, och gäspar vanligtvis när det blir för mycket action såvida det inte sker i rymden. Tycker Totoro är det gulligaste djuret som någonsin fångats på film.

Fler inlägg av Maila Jonas Derne
Är du också onyanserad? Dela med dig.
bloglovin
 • Alexander Kantsjö

  Fred Savage har ju skiftat karriärsfokuset och har regisserat tonvis med TV-serier, så det är inte bara skäggväxt han har numera, utan även ett gediget regissörs-CV. Mandy Patinkin är för mig dessutom inte bara förevigad som Inigo Montoya utan även som Rube i den grymt underskattade TV-serien ”Dead Like Me”, där han briljerar som torr och pragmatisk liemans-chef.

 • Jonas Derne

  Bra där. Orkade helt enkelt inte skriva mer om Fred Savage. 😉

  Finns ju fler mustiga skådespelare att nämna dessutom, ex den brittiske, nu bortgångne, komikern Mel Smith som spelar albinon, Billy Crystal som trollkarlen Miracle Max och Wallace Shawn vars hela uppenbarelse skriker 80-talskomedi.

Fler onyanserade inlägg