Senaste Kommentarer

Top Commenters

Måndagslistan – Episka intron i tv-serier

Inlägg av Adrianna Jalming den 31 oktober 2017 i

Måndagslistan

Häromveckan gick Måndagslistan igenom några riktigt snygga filmintron, men självklart ska vi inte glömma att även tv-mediet har mycket att erbjuda när det kommer till stämningshöjande inledningar. Här hyllar vi några av dem; har du någon favorit du skulle velat se på listan?

Arkiv X

Suggestiv musik och märkligt obehagliga bilder i perfekt förening gör att den här inledningen fortfarande är bland de bästa out there. Jag vet ännu inte vad hälften av alla sakerna som flashar förbi ska föreställa (är 0:11 nån slags lavalampa?), och jag tror inte att jag vill veta.

Six Feet Under

I blågrå toner visas processen från bårhus till begravning, men trots detta är ledmotivet inte riktigt lika sorgset som man kan förvänta sig. Kanske var personen de begraver inte så populär, eller så är det ett tecken på den underfundiga svarta humor som karaktäriserar serien.

Fresh Prince in Bel Air

Will Smith rappar sig in i tv-intro-historien med denna svårslagna klassiker. Tonalitet och utförande är spot on för seriens upplägg, även om den galna graffitifärgsväggen gör ont i mina vuxenögon. Vad är det för fel på mogna, rimliga färger som blekbeige och mullvad?

Outlander

Förtrollande vackert, både visuellt och audio…ellt (??). Kompositören Bear McCrearys melodi för tankarna till frodiga gröna kullar och djupa skogar fyllda av skotska män med bara ben.

True Blood

Här har vi ett intro som verkligen fångar seriens själ, ända ner till minsta huggtand. Smutsigt och sexigt på samma gång, ungefär som Dregen.

Vänner

Det är väldigt svårt att värja sig mot detta. Få introlåtar är lika catchy som The Rembrants okomplicerade popdänga, och få saker är lika obligatoriska som att försöka synka handklappet i låten på exakt rätt ställe.

Daredevil

Daredevils patenterat vinröda outfit är ett viktigt signum, vilket märks inte minst i den här menskoppsreklamen färgdrypande titelsekvensen. Det är dovt och stämningsfullt, med sakrala undertoner som hintar om huvudpersonens känslomässiga vånda.

The Simpsons

Inledningen till Simpsons bjuder på både detaljrikedom och sprudlande kreativitet, samtidigt som den berättar en sammanhängande historia som även presenterar oss för de olika familjemedlemmarnas egenheter. Allt detta till Danny Elfmans, vid det här laget, ikoniska musik.

True Detective

Drömskt melankoliska landskap förenas med siluetterna av de medverkande karaktärerna till ett rökigt södersoundtrack. Man kan nästan höra det knastriga dammet under naglarna och känna smaken av whisky på tungan. (Om man ogillar whisky kan man välja något annat. Jag känner till exempel smaken av kall O’Boy.)

Dexter

I titelsekvensen till ”Dexter” får vi se Dexter Morgan utföra sin alldeles odramatiska morgonrutin. Ändå lämnas tittaren med en krypande känsla av obehag och plötslig olust av tanken på frukostmat.

Mad Men

Coolt, stilistiskt och något olycksbådande – många har tolkat Mad Mens intro som en allegori för Don Drapers uppgång och fall.

Desperate Housewives

Danny Elfman gör det igen*, den här gången ackompanjeras hans toner av uppdaterade varianter av välkända konstverk. Sekvensen visar hur kvinnor genom historien städar, tar hand om barn och till slut helt enkelt får nog av den stereotypa roll de tilldelats. De blir, wait for it, desperata hemmafruar!

*=Bokstavligt talat. Låter den inte väldigt mycket som The Simpsons?!

Fotnot: Game of Thrones nämndes på den förra intro-listan, därför finns den inte med här. Ni kan nynna den för er själva istället.


Skrivet av Adrianna Jalming

Journalist, anglofil, cynisk romantiker. Föredrar eskapism framför realism och vill helst av allt leva i en kostymfilm som utspelar sig i rymden. Älskar science fiction, rom-coms, efterrätter och Tina Fey.

Är du också onyanserad? Dela med dig.
bloglovin
Fler onyanserade inlägg