Senaste Kommentarer

Top Commenters

Måndagslistan – Episka intron

Inlägg av Adrianna Jalming den 11 september 2017 i

Måndagslistan

 

Ibland är det bara en startsträcka att sitta igenom, ibland är det så bra och påkostat att det nästan blir ett antiklimax att titta på själva filmen efteråt. Oavsett vilket är det ingen tvekan om att rätt intro kan sätta tonen för hela bioupplevelsen och ge en hint om vad som väntar på duken. Idag minns vi episka inledningar i Måndagslistan.

Skyfall

Jag har alltid varit ett fan av Bondfilmernas stilistiska och uppenbart freudianska intron; de är som en treminuters psykoanalys med häftigt soundtrack, ett filmat Rorschach-test enbart bestående av kvinnosiluetter och pistoler. Filmserien har bjudit på många bra inledningar men bland de allra bästa är Adeles mäktiga ”Skyfall”.

Alien

Minimalistiskt, avskalat och redan krypande obehagligt från första filmrutan. Inledningen till det här mästerverket vet precis vad den behöver och inte behöver göra för att ge tittaren en föraning om att något väldigt väldigt otrevligt är på väg.

The Good the Bad and the Ugly

Kompositören Ennio Morricone är inte en legend för ingenting.  Det illustreras allra bäst i introt till Sergio Leones fantastiska och stilbildande spaghettiwestern, där musiken ackompanjeras av ett minst lika tonsäkert bildspel.

Bridget Jones’s Diary

We’ve all been there. Bridget Jones Dagbok är inte bara en ultimat romcom, den har också ett igenkännings-intro som helt enkelt inte går att värja sig mot.

Watchmen

Till skillnad från flera av de andra filmerna på den här listan är Watchmen verkligen inte fulländad eller ens jättebra, men med den här inledningen…who cares?

Superbad

Ibland måste man inte krångla till saker i onödan. Superfilmen Superbad använder 70-tals estetik och ett svängigt soundtrack för att introducera oss för huvudkaraktärernas dansande siluetter, och redan där och då får vi i publiken en känsla för vilka personer vi kommer att få träffa. Genialiskt snyggt i sin enkelhet.

Game of Thrones (bubblare)

Det vore fel att inte ha med Game of Thrones på den här listan. Mäktig grafik och mäktig musik samspelar i en mäktig genomgång av seriens skådeplatser som är gåshudsframkallande varje gång.

 


Skrivet av Adrianna Jalming

Journalist, anglofil, cynisk romantiker. Föredrar eskapism framför realism och vill helst av allt leva i en kostymfilm som utspelar sig i rymden. Älskar science fiction, rom-coms, efterrätter och Tina Fey.

Är du också onyanserad? Dela med dig.
bloglovin
  • Jonas Morian

    Bra lista! Saknar dock Seven – bland de snyggaste jag sett.

  • Olof

    Fallen (1998). Lysande intro (och fantastiskt slut).
    Håller med om Seven.

Fler onyanserade inlägg