Senaste Kommentarer

Top Commenters

Måndagslistan – Minnesvärt mansmode

Inlägg av Adrianna Jalming den 16 oktober 2017 i

Måndagslistan

Mode på film är en stor begivenhet för många, men oftast är det de kvinnligt kodade outfitsen som får den mesta uppmärksamheten och de ihärdigaste hurraropen. Därför lyfter vi idag de manliga fashionistas som förgyllt den cinematiska catwalken de senaste åren. Och ja, Colin Firth är med. Två gånger.

Mr. Darcy i Bridget Jones Dagbok

Mark Darcy är sinnebilden för den ofrivillige modeikonen. Trots att han klär i både stilrena kostymer och putslustiga rentröjor ser han lika hopplöst obekväm ut i allt, men det är också det vi älskar honom för. Särskilt shout-out även till den glada snögubbeslipsen som dyker upp i en av festscenerna och stjäl uppmärksamheten från de tråkiga pensionärerna som håller tal.

Mr. Darcy i Pride & Prejudice

Fitzwilliam Darcy, superrik misantrop med formidabelt polisong-game, vet hur 1800-tals modet ska tas. Klumpiga ridstövlar och tidstypiskt märklig byxpassform hindrar inte Mr. D från att totalt dominera den sydengelska modescenen – och våra hjärtan. En viss linneskjorta i precis rätt stadie av nedfuktning KAN ha bidragit till detta. WINK WINK.

Lando Calrissian i Star Wars

Kan man bli mer suave än galaxens fräckaste smugglare/gambler/all-time-cool-guy Lando Calrissian? Svaret ligger i den färgmatchade outfiten, den helt oironiska tangorabatten och capen (!!!!) med gulddetaljer. Och svaret är nej.

Caesar Flickerman i The Hunger Games

Det är inte många män som vågar jobba med färg överhuvudtaget, men Caesar räds inte de stora penseldragen. Inte ens när penseldragen löper amok och målar honom i regnbågens alla färger från topp till tå tills han ser ut som en mänsklig prisma. Respekt.

Ruby Rhod i Det Femte Elementet

Att den ikoniska modeskaparen Jean-Paul Gaultier står för kostymerna i den här sci-fi klassikern makes all of the sense. Det krävs ett visst mått runwayrutin för att kunna klä Chris Tucker i en leopardmönstrad jumpsuit (komplett med en färgroller i pannan), och komma undan med det.

Captain Jack Sparrow i Pirates of the Caribbean

Med Keith Richards förebild är det inte så konstigt att Jack Sparrow hyllats som den främste stilikonen på de sju haven. Att skådespelaren som porträtterar honom visat sig ha minst lika taskig karaktär som Sparrow själv är beklagligt, men vi kan åtminstone behålla vår beundran för stylingen.

Newt Scamander i Fantastic Beasts and where to find them

Eftersom den fenomenalt daterade läroplanen för årskurs 8 i slutet av 90-talet innehöll betydligt fler labbrapporter än modehistoria, vet jag tyvärr inte vad Newt Scamander har på sig. Men jag vet att det han har på sig är cirka 100 % finare än det män har på sig idag, vilket jag skulle vilja ta upp med någon ansvarig.

 

 


Skrivet av Adrianna Jalming

Journalist, anglofil, cynisk romantiker. Föredrar eskapism framför realism och vill helst av allt leva i en kostymfilm som utspelar sig i rymden. Älskar science fiction, rom-coms, efterrätter och Tina Fey.

Är du också onyanserad? Dela med dig.
bloglovin
Fler onyanserade inlägg