Senaste Kommentarer

 • Embla on Svt Play-tips: Dödsfallet

  Men gud vad spännande! Visste inte detta. Ja alla dokumentärer borde sluta som Jinx egentligen, men för de som inte...
  Posted 12 juni, 2018
 • Lindman1 on Svt Play-tips: Dödsfallet

  Körde precis igenom denna på Netflix och redan par avsnitt in kände jag igen storyn men kunde först inte riktigt...
  Posted 11 juni, 2018
 • Embla on Svt Play-tips: Dödsfallet

  Eh, hur fasen kunde jag skriva fel? 2 ggr dessutom. Skäms som en HUND. :D
  Posted 10 juni, 2018
 • Daniel S on Svt Play-tips: Dödsfallet

  Finns på Netflix också! Och han heter ”Peterson”. :)
  Posted 8 juni, 2018
 • Lindman1 on Deep Blue Sea 2 – Hajar som pajar

  En helt rimlig frågeställning. Jag har alltid plats för hajar, dinosaurier, seriemördare och rymdvarelser. En härlig blandning men tyvärr också...
  Posted 4 juni, 2018

Top Commenters

Måndagslistan: När Oscarsjuryn var ute och cyklade

Inlägg av Jonas Derne den 6 mars 2017 i

Måndagslistan

mandagslistan

Förra veckans måndagslista handlade om riktigt bra filmer som ändå blivit helt dissade av Oscarsjuryn. Nu kikar jag istället på när de delat ut priser när det funnits bättre alternativ. Håller ni med, och har ni kanske fler exempel?

 

The Hurt Locker

the-hurt-locker

Någon som kommer ihåg The Hurt Locker? Nja, knappast. En hyfsad film, men jag läste någonstans att det är den film som vunnit bästa film som setts av minst publik so far. Amerikansk insats i Irak är självklart uppskattat av en mestadels amerikansk jury, och The Hurt Locker plockade hem de tunga priserna Bästa film, Bästa regi och Bästa manus. Men nog borde Inglourious Basterds fått någon av de priserna?

Al Pacino för Scent of a Woman

scent-of-a-woman

Alltså, Al Pacino är ju en fantastisk skådis. Men att han till slut kniper en Oscar (han har bara en ensam stackare där hemma) för den rätt överskattade Scent of a Woman framstår som ett tröstpris när han mycket lämpligare skulle fått den för Gudfadern-filmerna, Scarface, Serpico, Glengarry Glen Ross m fl.

Tom Hooper för The King´s Speech

kings-speech

Darren Aronofsky borde givetvis vunnit en regi-Oscar för komplexa Black Swan före Tom Hoopers konventionella The King´s Speech. Den senare vann dessutom en massa andra priser.

Shakespeare in Love

shakespeare-in-love

Nog är Shakespeare in Love en trevlig film med snärtig dialog och fräsiga kostymer. Men Bästa film ett år när den lysande The Big Lebowski borde vunnit allt och inte ens var nominerad till något? Stor skandal. Hade inte Livet är underbart vunnit för Bästa utländska film borde den kommit före Shakespeare också.

Forrest Gump

forrest-gump

De flesta är nog överens om att Forrest Gump är en förträfflig film på många sätt. Rolig och sorglig om vartannat med fina insatser av de inblandade. Så fick också filmen 6 Oscars på sina totalt 13 nomineringar. Ett betydligt modigare val och i mina ögon ett bättre val för Bästa film hade varit Pulp Fiction som är en avsevärt mer intressant film.

The English Patient

english-patient

Om man nu klarar sig genom The English Patient vaken kanske man kan argumentera varför den är värd hela nio Oscars-statyetter. Bästa film borde givetvis istället den underbart underliga Fargo blivit utsedd till.

Chicago

chicago

Ännu en sån där film som juryn helt gått bananas på är musikalen Chicago. Självklart kan väl den få några priser, men fantastiska The Hours borde vunnit Bästa film. Så är det.

The Departed

-

Martin Scorceses vann Bästa regi för sin remake på Hong Kong-rullen Infernal Affairs. Det kan bara ses som ett tröstpris av juryn då han tidigare borde vunnit för exempelvis Taxi Driver, Tjuren från Bronx eller Maffiabröder. The Departed är dessutom betydligt blekare än det asiatiska originalet. Little Miss Sunshine borde därför vunnit för Bästa film detta år.

Läs tidigare måndagslistor:


Skrivet av Jonas Derne

Synthare och Arsenal-fan som bygger webbar till vardags. Föredrar intresseväckande dialog före explosioner, och gäspar vanligtvis när det blir för mycket action såvida det inte sker i rymden. Tycker Totoro är det gulligaste djuret som någonsin fångats på film.

Fler inlägg av Maila Jonas Derne
Är du också onyanserad? Dela med dig.
bloglovin
Fler onyanserade inlägg