Senaste Kommentarer

 • Johan Anderson on Dr Who – Alla tiders doktor

  Jag är ju lite rädd för att det med en stor dos nostalgi som jag kommer ihåg den, jag har...
  Posted 21 juli, 2017
 • Simon on Vi drevar på.

  Inte så konstigt att folk tycker till om någons tröja eller smink i det sammanhanget, det utesluter inte att man...
  Posted 21 juli, 2017
 • Lindman1 on Apornas Planet: Striden – Den grandiosa finalen

  Tack Petter! Det var mycket roligt att höra, det gjorde helt klart min dag. Jag suger åt mig berömmet likt...
  Posted 20 juli, 2017
 • Petter Stjernstedt on Apornas Planet: Striden – Den grandiosa finalen

  Hej, måste bara säga att du skriver mkt bra! Beskrivande, metaforiskt, inlevelsefullt. Vi skribenter (Kulturbloggen) måste stötta varandra. Och håller...
  Posted 19 juli, 2017
 • Therese Wåtz on Dr Who – Alla tiders doktor

  Ja, han är onekligen väldigt populär (med rätta). Jag ska ta en till titt på Baker, för han har fått...
  Posted 19 juli, 2017

Top Commenters

Måndagslistan: Sunkig CGI

Inlägg av Jonas Derne den 6 februari 2017 i

Måndagslistan

mandagslistan

Såvida det inte rör sig om diskbänksrealism använder väl i princip nästan alla filmmakare CGI numera. Att använda datorgenerade bilder kan bli bra mycket billigare än att exempelvis samla ihop ett par hundratusen statister till ett storslaget slag på något fält någonstans. Man kan ju också skapa karaktärer som inte vanligtvis går på våra gator och torg, som exempelvis troll (även om man kan undra ibland).

Utan att på något sätt vara en expert på CGI utgår jag från att det svåraste i sammanhanget är att få det overkliga att smälta in i det verkliga. Att få till en realistisk känsla har filmerna på dagens lista misslyckats ganska kapitalt med, eller vad tycker ni? Kom gärna med fler magplask där CGI:n failat.

Hajen i Deep Blue Sea (1999)

Hajen i Hajen (1975) klarar sig från listan eftersom den var en fysisk modell. Hajen i Deep Blue Sea klarar sig inte lika bra trots nästan 25 års utveckling och datorhjälp. Men vill minnas att det var ganska uppfriskande oväntat att Samuel L. Jackson blev middag.

Trollet i Harry Potter and the Sorcerer’s Stone (2001)

Skådespelarna gör inte direkt någon strålande insats i denna scen heller, men det stackars Shrek-trollet… gaahh. Finns det ingen trollformel för bättre specialeffekter?

Scorpion King i The Mummy Returns (2001)

Skådiskvaliteten i de här mumiefilmerna lämnar som bekant också mycket att önska, men när skorpionkungen gör entré börjar ögonen blöda på riktigt.

James Bond i Die Another Day (2002)

Att James Bond i princip klarar av allt är en premiss man får köpa antar jag. Men när Brosnan surfar här i en tsunami navigerandes mellan isblock verkar det som att CGI-teamet gett upp helt, åtminstone med att försöka få det att se verkligt ut.

Flodhästarna i San Andreas Quake (2015)

Ovan filmer har ändå haft ganska bra med pengar att leka med utan att för den skull lyckas. Men min favorit bland CGI-fuckups är flodhästarna i San Andreas Quake, en budgetfilm jag såg av misstag när jag skulle se San Andreas (utan Quake i namnet). Fascinerande uselt.

 

Läs tidigare måndagslistor:


Skrivet av Jonas Derne

Synthare och Arsenal-fan som bygger webbar till vardags. Föredrar intresseväckande dialog före explosioner, och gäspar vanligtvis när det blir för mycket action såvida det inte sker i rymden. Tycker Totoro är det gulligaste djuret som någonsin fångats på film.

Fler inlägg av Maila Jonas Derne
Är du också onyanserad? Dela med dig.
bloglovin
Fler onyanserade inlägg