Senaste Kommentarer

 • Embla on Svt Play-tips: Dödsfallet

  Men gud vad spännande! Visste inte detta. Ja alla dokumentärer borde sluta som Jinx egentligen, men för de som inte...
  Posted 12 juni, 2018
 • Lindman1 on Svt Play-tips: Dödsfallet

  Körde precis igenom denna på Netflix och redan par avsnitt in kände jag igen storyn men kunde först inte riktigt...
  Posted 11 juni, 2018
 • Embla on Svt Play-tips: Dödsfallet

  Eh, hur fasen kunde jag skriva fel? 2 ggr dessutom. Skäms som en HUND. :D
  Posted 10 juni, 2018
 • Daniel S on Svt Play-tips: Dödsfallet

  Finns på Netflix också! Och han heter ”Peterson”. :)
  Posted 8 juni, 2018
 • Lindman1 on Deep Blue Sea 2 – Hajar som pajar

  En helt rimlig frågeställning. Jag har alltid plats för hajar, dinosaurier, seriemördare och rymdvarelser. En härlig blandning men tyvärr också...
  Posted 4 juni, 2018

Top Commenters

Måndagslistan: Sunkig CGI

Inlägg av Jonas Derne den 6 februari 2017 i

Måndagslistan

mandagslistan

Såvida det inte rör sig om diskbänksrealism använder väl i princip nästan alla filmmakare CGI numera. Att använda datorgenerade bilder kan bli bra mycket billigare än att exempelvis samla ihop ett par hundratusen statister till ett storslaget slag på något fält någonstans. Man kan ju också skapa karaktärer som inte vanligtvis går på våra gator och torg, som exempelvis troll (även om man kan undra ibland).

Utan att på något sätt vara en expert på CGI utgår jag från att det svåraste i sammanhanget är att få det overkliga att smälta in i det verkliga. Att få till en realistisk känsla har filmerna på dagens lista misslyckats ganska kapitalt med, eller vad tycker ni? Kom gärna med fler magplask där CGI:n failat.

Hajen i Deep Blue Sea (1999)

Hajen i Hajen (1975) klarar sig från listan eftersom den var en fysisk modell. Hajen i Deep Blue Sea klarar sig inte lika bra trots nästan 25 års utveckling och datorhjälp. Men vill minnas att det var ganska uppfriskande oväntat att Samuel L. Jackson blev middag.

Trollet i Harry Potter and the Sorcerer’s Stone (2001)

Skådespelarna gör inte direkt någon strålande insats i denna scen heller, men det stackars Shrek-trollet… gaahh. Finns det ingen trollformel för bättre specialeffekter?

Scorpion King i The Mummy Returns (2001)

Skådiskvaliteten i de här mumiefilmerna lämnar som bekant också mycket att önska, men när skorpionkungen gör entré börjar ögonen blöda på riktigt.

James Bond i Die Another Day (2002)

Att James Bond i princip klarar av allt är en premiss man får köpa antar jag. Men när Brosnan surfar här i en tsunami navigerandes mellan isblock verkar det som att CGI-teamet gett upp helt, åtminstone med att försöka få det att se verkligt ut.

Flodhästarna i San Andreas Quake (2015)

Ovan filmer har ändå haft ganska bra med pengar att leka med utan att för den skull lyckas. Men min favorit bland CGI-fuckups är flodhästarna i San Andreas Quake, en budgetfilm jag såg av misstag när jag skulle se San Andreas (utan Quake i namnet). Fascinerande uselt.

 

Läs tidigare måndagslistor:


Skrivet av Jonas Derne

Synthare och Arsenal-fan som bygger webbar till vardags. Föredrar intresseväckande dialog före explosioner, och gäspar vanligtvis när det blir för mycket action såvida det inte sker i rymden. Tycker Totoro är det gulligaste djuret som någonsin fångats på film.

Fler inlägg av Maila Jonas Derne
Är du också onyanserad? Dela med dig.
bloglovin
Fler onyanserade inlägg