Senaste Kommentarer

Top Commenters

Vad jag tänker på när jag tänker på eld

Inlägg av Jonas Derne den 30 april 2018 i

Måndagslistan

Det är Valborgsmässoafton, och några av er kommer säkert befinna er vid någon eld senare i kväll. Om brasorna nu är för att skrämma bort häxor eller bara för att bränna bort gammalt bröte som folk rensat ut låter vi vara osagt. Däremot tar vi en titt på några filmer och TV-serier där elden spelat en speciell roll.

Eftersom eld förekommer i ja, väldigt många filmer kommer jag begränsa mig till bara fem stycken på denna lista. Det är dessutom de första fem jag tänkte på nu. Så kommentera gärna med andra filmer som ni tycker är värda att nämna. Säkert någon som har en favvis-explosion av Michael Bay? Fler drakar finns det gott om också. Och en och annan nedbrunnen byggnad. Tänt var det här i alla fall.

Carrie

Möjligen lite förvånad över att jag tänker på Carrie först. Inte för att det saknas eld direkt, men det var längesen jag såg denna filmklassiker nu. I den här scenen har hon upptäckt sina övernaturliga förmågor och sätter eld på skolbalen.

Game of Thrones

Sen några år tillbaka har vi en ny elddrottning i den magnifika Daenerys Targaryen, Mother of Dragons. Möjligen inte helt politiskt korrekt när hon valde att göra aska av hela Jamies armé med hjälp av sina drakbarn. Men slaget är svårt att inte tänka på när det kommer till eld.

Inglourious Basterds

I avdelningen massaker hittar vi också en het hämnd på fördömda nazister i Quentin Tarantinos film. Någon avkopplad propagandastund på biografen blir det icke.

Sagan om Ringen

Tillbaka till fantasy. I Mordor brinner eldar här och där. Men det är den fantastiska scenen där Gandalf strider mot balrogen som etsat sig fast på näthinnan.

Rosens namn

Jag blir fortfarande ledsen när jag tänker på den litterära skatt som gick förlorad när klostret med det magnifika biblioteket eldhärjades. Eld användes även flitigt för att bränna kättare på bål i filmen. Här får Salvatore smaka på lågorna.

Skrivet av Jonas Derne

Synthare och Arsenal-fan som bygger webbar till vardags. Föredrar intresseväckande dialog före explosioner, och gäspar vanligtvis när det blir för mycket action såvida det inte sker i rymden. Tycker Totoro är det gulligaste djuret som någonsin fångats på film.

Fler inlägg av Maila Jonas Derne
Är du också onyanserad? Dela med dig.
bloglovin
Fler onyanserade inlägg