Senaste Kommentarer

Top Commenters

Akira-rollista får kritik för att vara ”vittvättad”

Inlägg av Ingrid Forsberg den 23 mars 2011 i

Film Nyheter

Akira i Katsuhiro Ōtomos tappning

Den japanska animefilmen (och dessförinnan manga-serien) Akira ska göras i en amerikansk nyversion, filmad med riktiga skådespelare. Och att döma av den info som hittills finns så verkar det bli en version som skiljer sig mycket från den ursprungliga.

Det japanska originalet utspelas i en framtidsvärld i Japans återuppbyggda huvudstad Neo-Tokyo, och kretsar kring de två tonåriga motorcykelligisterna Kaneda och Tetsuo. Den nya versionen ska utspela sig i ett futuristiskt ”New Manhattan”, och med tanke på vilka som ryktas vara aktuella för huvudrollerna så kommer karaktärerna Kaneda och Tetsuo den här gången inte direkt vara några fjuniga tonåringar.

Enligt deadline.com är det Robert Pattinson, Andrew Garfield och James McAvoy som konkurrerar om rollen som Tetsuo, och Garrett Hedlund, Michael Fassbender, Chris Pine, Justin Timberlake och Joaquin Phoenix som är aktuella för rollen som Kaneda.

Robert Pattinson, Andrew Garfield, James McAvoy, Garrett Hedlund, Michael Fassbender, Chris Pine, Justin Timberlake och Joaquin Phoenix.

Men nu får projektet kritik för att enbart ha vita skådisar på urvalslistan. Organisationen Racebending.com, som startade 2009 för att protestera mot den ”vittvättade” (begreppet whitewashing” används på engelska) rollistan i M. Night Shyamalans The Last Airbender, som i originalserien hade karaktärer av många olika etniska bakgrunder, skriver på sin hemsida:

”All of the actors solicited are white. If not in a film called Akira, for characters named Kaneda and Tetsuo, when will Asian Americans get to star in a Warner Bros film?”

Racebending.com har räknat ut att av de 241 filmer som Warner Bros. släppt mellan 2000 och 2009 hade bara 2 procent en person med asiatiskt ursprung i en huvudroll. Att jämföra med att var tionde invånare på Manhattan (där filmen alltså ska utspelas) är av asiatiskt ursprung.

Nyligen har man också kritiserat produktionen av The Hunger games för att enbart vita skådespelare var aktuella för rollen som Katniss Everdeen, vars utseende i böckerna beskrivs som mörkhårig med olivfärgad hy.

Kanske kan man tycka att detta är onödiga saker att fokusera på, men jag tycker det är värt att reflektera över. Vad tycker ni?

Skrivet av Ingrid Forsberg

Gillar mat, handarbete och vampyrer. Får gåshud av introt till HBO-serien Angels in America och när Billy Elliott dansar sin argdans till ”A town called Malice”. Är stammis på Göteborgs Filmfestival och planerar att i framtiden även bli det i Cannes.

Är du också onyanserad? Dela med dig.
bloglovin
  • Guest

    Jag tycker att det här är en väldigt relevant diskussion, varför gör man ett sådant val? Är man orolig att filmen ska gå dåligt bara för att man inte har vita affischnamn som kan dra den stora vita massan? Lita på förlagans genomslagskraft och förstör inte ett exceptionellt verk! Varför ens flytta den till Manhattan?! Skapa i stället en värld som i till exempel Bladerunner där gränsen mellan etniciteterna mer eller mindre suddats ut. Förstör inte originalet!

  • Ingrid

    Jag håller med dig, det är verkligen en relevant diskussion. Och ännu bättre hade det väl varit om t.ex personer med asiatiskt ursprung också fick huvudroller som inte hade ett dugg att göra med deras ursprung. Men som det är nu är det ju i alla fall ett faktum att de flesta affischnamn i Hollywoodfilmer är ”caucasians”, och det är ju ganska konstigt.

Fler onyanserade inlägg