Senaste Kommentarer

Top Commenters

Nördiga popkulturdokumentärer på gång

Inlägg av Ingrid Forsberg den 21 augusti 2011 i

Dokumentär Nyheter

Bra dokumentärer har verkligen en förmåga att göra mig intresserad av saker jag inte visste att jag var intresserad av. Senaste exemplet är Anvil! – om det kanadensiska hårdrocksbandet som aldrig riktigt fick det där genombrottet de spåddes få. Jag tänkte bara kolla lite medan jag gjorde annat, men jag kunde verkligen inte slita mig. Riktigt bra och rörande film. Och The King of Kong, om Donkey Kong-spelare som slåss om att bli världsmästare.

Såklart handlar det ju om att det är fascinerande personer man får möta i de här filmerna, personer som brinner för sin grej, gärna är lite neurotiska, men framför allt så öppnar de sig verkligen, och det är väl det som är så fascinerande.

Tre andra dokumentärer om nördig popkultur som verkar lovande, är Beyond the game om tv-spels-kultur, My other me om Cosplay och Toy Masters om He-man.

Beyond the game fokuserar på tv-spel och på hur tv-spelskultur påverkat samhället. Jag har själv inte så mycket relation till tv-spelskultur, men trailern ser lovande ut ändå! (det där med att dj:a med hjälp av ett Nintendo DS och en Gameboy till exempel. Fascinerande.)

Beyond the Game: the EVO 2011 Trailer. from AnimatronicAckbar on Vimeo.

My other me är en dokumentär om Cosplay,  den slags subkultur där anhängarna klär ut sig för att föreställa specifika figurer, gärna från japansk populärkultur. Det här är verkligen en kulturyttring jag inte har koll på , och inte riktigt förstår mig på… Men utövarna verkar vara så extremt hängivna, och flera av dräkterna är riktigt avancerade och imponerande. Filmen är under produktion och skaparna håller på att samla in pengar för att kunna slutföra projektet. På deras sida kan man vara med och donera om man vill. Kolla in trailern för exempel på avancerad kostumering!

Toy Masters: How He-Man & Mattel Conquered the Universe handlar bland annat om rivaliteten kring vem som egentligen är upphovsman till serien om muskelberget He-Man, som i sin leksaksversion tydligen fortfarande är en av världens mest populära leksaker. Det finns ingen trailer, men här är en sjuminuters förhandstitt som är värd att kolla in.

Releasedatum och sånt har jag ingen aning om, alla tre filmer verkar vara under produktion, så det är nog oklart fortfarande.

Har ni tips på fler bra dokumentärer om nördiga ämnen, så bring it on!

Skrivet av Ingrid Forsberg

Gillar mat, handarbete och vampyrer. Får gåshud av introt till HBO-serien Angels in America och när Billy Elliott dansar sin argdans till ”A town called Malice”. Är stammis på Göteborgs Filmfestival och planerar att i framtiden även bli det i Cannes.

Är du också onyanserad? Dela med dig.
bloglovin
  • Papa Hemingway

    Kan rekommendera monster camp som handlar om ungdomar som lajvar i usa.

Fler onyanserade inlägg