Senaste Kommentarer

Top Commenters

Tomten kommer!

Inlägg av Måns Lindén den 1 december 2012 i

Nyheter TV

Tomten kommer

Geni är ett epitet som används ganska vårdslöst. Men att tillskriva Johan Söderberg det är sannerligen ingen överdrift. Johan vem kanske ni undrar? Han är regissör, klippare och ljuddesigner som kanske är mest känd för inslagen Read my lips i Kobra. Men han har även satt sin prägel på dokumentärer som Surplus och Lucky People Center. Han har en otrolig känsla för ljud och form och skapar en säregen rytmik i de filmer han lämnar sina fingeravtryck på.

I år har han producerat en julkalender som inte liknar något du sett innan. Varje dag fram till jul på den okristliga tiden 06.00 visas ett avsnitt som ligger på minuten eller under. Avsnitten finns även på webben för oss som gillar att sova lite längre. Storyn är följande; 2012 ska enligt en profetia en stor ledare anlända från en avlägsen planet. Rätt omgående förstår vi att jultomten är den store ledaren. Men har han rent mjöl i påsen? Eller är jordens undergång nära förestående? Är det rent av så att han från distans redan har influerat våra ledare?

Johan Söderberg använder sig av formen vi känner igen från Read my lips. Arkivbilder mixas med retroaktig klipp och klistra-teknik  Vi får se Putin sjunga en julsång efter att ha blivit besatt av den store ledaren, Reinfeldt lugnar nationen genom att uppmana oss att shoppa mer. Stefan Löfvén är så bekymrad att han inte vet var han ska ta vägen. Det är absurt, smart och inte så lite politiskt.

Här kan ni se första avsnittet!

Skrivet av Måns Lindén

Gillar rockmusik, konfetti och kulörta lyktor. Tittar gärna på premiumkanalernas serieutbud, skräckfilm och amerikansk independent. Medverkar med jämna mellanrum i Sveriges Radios PP3 med den föga blygsamma titeln "filmexpert".

Är du också onyanserad? Dela med dig.
bloglovin
  • Pingback: ”Han är ingen mystomte” | Kortfilm | SVT.se()

  • Vet inte ens varför jag skriver den här posten då även dålig publicitet är bättre än ingen. Men Tomten kommer måste fan vara den värsta skiten jag någonsin har sett på SVT. Det är juh fan värre än Ika i rutan som iaf hade ett syfte, att skrämma barnen till sängs.

  • Rune

    Tomten kommer är nog det roligaste jag har sett på länge faktiskt. Slutet är nära (17 december), Grisarnas nödrop (15 december) och Du är dum (10 december) är de allra roligaste, men så återstår ju julafton.

Fler onyanserade inlägg