Senaste Kommentarer

Top Commenters

Apropå Harvey Weinsteinskandalen…

Inlägg av Embla Sue Panova den 13 oktober 2017 i

Onyanserat

Om vi skulle lista alla rövhattar att hålla reda på här på Onyanserat skulle vår lilla sida inte handla om så mycket annat. Och vi hade kanske inte tänkt upplåta plats åt Harvey Weinstein från början, men nu har ju denna skandal vuxit till proportioner som gör att det vore svårt att skriva om film utan att beröra ämnet. Dessutom har svallvågorna nått ända hem till Sverige och då blir det verkligen svårt att låta bli. Embla och Therese är on fire för ämnet, så nu kör vi.

EMBLA: Okej, en kort recap för er som mot förmodan inte har hängt med: Harvey är producenten som ligger bakom en uppsjö av de största filmerna som kommer från Hollywood (till exempel Pulp Fiction och Gangs of New York). Nu har det framkommit att han vid sidan av att producera grymma rullar även har ägnat sig åt att våldta och övergreppa kvinnor, nästintill tvångsmässigt. Kvinnor som jobbat med honom har fått råd att inte vara för avklädda, att inte ha möten själva med honom osv. Nu har en efter en trätt fram och berättat om sina erfarenheter med honom, vilket har lett till att Harvey har fått sparken från sitt eget bolag, vilket är mer än rimligt.

Det jag reagerar över är hur alla nu vittnar om att ALLA har vetat detta i ÅRATAL. Var fan var ni, undrar jag? Hur kan en man med makt få hålla på såhär utan att någon säger något? Offren är ursäktade, givetvis, men alla som stått i en cirkel runtom och tittat bort…? Var ligger deras skuld i detta?

Vad tänker du om alltihop, Thérese?

THÉRÉSE: Först måste jag bara kommentera hur fint det är vilket stöd Hollywood nu visar upp, något som vi lite rackade ner på i vårt tidigare inlägg om ämnet.

I huruvida någon skuld ligger hos andra kan jag nog mer ställa mig frågande till en industri som tillåter den här typ av maktspel att fortgå. Offren är som du säger ursäktade, och för min del kan även andra anses vara offer för att de tvingas se bort, eller kanske till och med göra möjligt. Det har t.ex vittnats om assistenter som har varit med, kanske mot sin egen vilja, men med samma rädsla som de faktiska offren att förlora jobb och rykte. Hemskt för alla inblandade på grund av en äcklig gubbe som utnyttjar sin position för att övergripa sig på underställda. Obehagligt är bara förnamnet.

Men nu är Hollywood i uppror, och vilken kämpaglöd vi har fått se. Nu suddas Weinstein ut och kommer snart bli ett minne blott. Vad tror du, kommer detta ge offer för andra liknande personer det modet de behöver för att tala ut?

EMBLA: Här håller jag faktiskt inte med dig riktigt. Mycket av det uppror vi ser känns ju enormt falskt. Ben Affleck till exempel som talar ut om hur vi ska lösa problemet – vad gjorde han innan alla andra slöt upp? Och han är bara en av mååååånga som bör ha vetat detta. Det är väldigt enkelt att vara tvåa på bollen i ett sånt här läge. Det som gör att mäns svineri kan fortgå är ju trots allt oftast andra män. Sådana som i det här fallet kanske inte vill tumma på sin karriär? Det är liksom inte riktigt en giltig ursäkt tycker jag. Eller Donna Karan som ifrågasatte hur vi egentligen ser ut och för oss – och menar att det kanske är offrens eget fel..? Nu har hon visserligen dementerat uttalandet, men den här sortens retorik ser vi alltid från några håll. Även reaktioner på hur det nu är synd om männen som kanske kommer känna sig anklagade trots att de är oskyldiga Och så vidare. Det hela stinker fan dubbelt upp. Kanske till och med trippelt.

Jag hoppas dock, som du säger, att det här öppnar för fler avslöjanden – både för kända som syns och hörs mer och bland gemene man. För det här är ju inget som bara pågår i Hollywood.

THERESE: Jag håller med. I dagarna uppdagades det ju att bolaget själva hade varit medvetna om Weinsteins övergrepp, och även tagit upp det i hans avtal. Snacka om att göra det lätt för honom att komma undan med det. Här talar vi inte om skrämda assistenter, utan om faktiskt möjliggörande och övergrepps-curlande.

Weinsteinskandalen har öppnat många fler dörrar till övergrepp som uppdagas, även här i Sverige. Senast om en känd nöjesjournalist som ska ha drogat och våldtagit en annan känd kvinna på en fest. Kvinnor och män stärks av varandra och vågar tala ut under hashtagen #metoo som fyller flödena i sociala kanaler och skapar en trygg miljö för att våga. Våga berätta om det där obehagliga mötet med sexismens mörkaste sida.

EMBLA: Ja, igår var verkligen dagen då man tyvärr inte blev förvånad över antalet kvinnor i ens bekantskapskrets som har blivit utsatta för någon form av övergrepp. Det kommer att bli väldigt svårt för männen att hävda ”inte alla män” efter det här. För även om det givetvis inte handlar om alla, alla män, så är det heller knappast några enstaka galningar. Det här är en struktur som männen som inte vill räknas dit måste ta aktiv ställning till, och jobba mot. Från de vi har i vår närhet och kanske kan stoppa sexism och ända bort till män som har funnits i närheten av händelserna. Och det duger inte att tweeta om det dagen efter att någon annan modig har trätt fram, det här är något alla måste bekämpa – hela tiden och varje dag. Det är nämligen en skandal varenda gång en man tror sig ha rätt till en kvinna som inte gett sitt ”ja”.


Skrivet av Embla Sue Panova

Copywriter som älskar zombiefilm, superhjältar och nästan vad som helst från det brittiska imperiet. Är i princip uppvuxen på en biograf, men har inte fått särskilt förfinat smak av det. Här blir det alltså inga texter om svåra smalfilmer – om de inte kommer från britannien, förstås!

Är du också onyanserad? Dela med dig.
bloglovin
Fler onyanserade inlägg