Senaste Kommentarer

Top Commenters

Är recensenter onödiga?

Inlägg av Christian Eklöw den 3 juni 2010 i

Film Onyanserat Recension

Förra sommaren bestämde sig Paramount Pictures för att inte förhandsvisa G.I. Joe: The Rise of Cobra för recensenter i Los Angeles och New York. Istället satsade de på visningar ute i landet där publiken finns för denna typ av filmer. Det var nog ett smart val då den förmodligen är helt värdelös (jag har inte sett den). Nu när Lionsgate sätter upp filmen Killers med Ashton Kutcher och Katherine Heigl tar de det ett steg längre. Ikväll (1 juni) direktsänder Ashton Kutcher från premiären och visar de första tretton minuterna av filmen på streaming tjänsten ustream.

Lionsgate säger att de vill att publiken ska få bestämma vad de tycker om filmen och inte recensenterna. De litar på att Twitter, Facebook och de andra sociala medierna är så stora att budskapet kommer fram och blir mer trovärdigt om det är ”riktiga” männsikor som säger vad de tycker. För säkerhetsskull visar de filmen för recensenter samma dag som den har premiär, men den så viktiga första helgens biosiffror kommer alltså att grunda sig på vad vanliga männsikor tycker om de första tretton minuterna de sett avfilmat på nätet. Och så klart de sinnesjukt stora summorna de lagt ut på reklam.

Jag kan inte låta bli att gilla det här sättet att lansera en film. Om vi ska vara helt ärliga är det mer eller mindra fyra personer (Aftonbladet, DN, SVD och Expressen) som bestämmer åt hela svenska folket vad som är bra eller dåligt på bio just nu. Det är faktiskt jävligt galet. Enligt mig handlar film om 50% smak och 50% kvalitet och att fyra personers smak ska få övgöra filmers öde är ju lite skruvat. Ska vi vara helt ärliga en gång till så är en stor del av recensionerna i de stora tidningarna riktigt trötta.

När jag själv hade skrivit min recension om Youth in revolt (läs den här) så blev jag sugen på att se vad andra tyckte om den och klickade mig fram på the World Wide Web (Varför använder ingen det uttrycket längre Nick Borgen?). Jag insåg att vi kanske inte behövde recensenter längre när jag läste Jens Petersons recension av filmen. Jag ska citera de meningar som faktiskt påpekar vad han tycker om filmen och inte bara är en sammanfattning av handlingen.

1. Rubriken ” Skruvad ett varv för mycket”

2. ”Men den har en lite egen skruvad ton, och ett tag skapar det en mer intressant film. Så småningom går det för långt och överstyr och då blir allt sämre.”

3. ” Till sist blir det så skruvat att det mest är synd om alla inblandade.”

Här kan ni läsa hela recensionen.

Jag förstod redan på rubriken att Jens tyckte den var skruvad ett varv för mycket, men sen då? Vad tyckte han mer?

Nu vill jag påpeka att jag absolut inte vill hoppa på Jens Peterson, det är bara ett färskt exempel på en riktigt trött recension och det finns många fler.

Skriva av texten i pressmatrialet och slänga in en kommentar här och där kan ju vem som helst göra. Om vi ska fortsätta att bjuda recensenter på gratis bio och låta de ha våra filmers öden i våra händer tycker jag fan att vi kan kräva lite mer engagemang än så. Jag lutar i och för sig mer åt att låta den tilltänkta publiken säga vad de tycker istället.

Nu kanske ni tänker: ”Jag har läst en hel del recensioner på onyanserat som inte känns grymt pigga direkt.”. Jag håller med. Vi är också trötta ibland och slarvar, men jag tycker det finns en stor väsentlig skillnad. Vi får inte betalt, vi har inte makten att påverka en films öde (än) och vi är inte utbildade journalister. Vi försöker att vara folkets röst.

Har ni några exempel på riktigt trötta recensioner länka dem gärna i kommentatorsfältet (gärna några av våra egna).

Skrivet av Christian Eklöw

Wannabe rockstjärna som älskar amerikansk independent och blir uttråkad av actionrullar. Önskar att jag hade fått regissera Knubbigt regn.

Är du också onyanserad? Dela med dig.
bloglovin
 • JimpySvensson

  @onyanserat Recensenter onödiga? Svårt att säga. Men förra veckans Recensioner av SATC 2 va ju extremt underhållande att läsa. Mer sånt.

 • TessUlander

  @onyanserat Nej! Det är ibland lika roligt att diskutera vad recensenter sagt som att diskutera den aktuella filmen, boken etc.

 • Jacob

  jag tror man måste se det på flera olika sätt och synvinklar.

  Recensenten behövs fortfarande ur synvinkeln att man får ett samtalsämne.

  – Recensent 1 tyckte det här, recensent 2 tyckte det här. vad tycker du?

  Det andra perspektivet till varför de fortfarande behövs är för att de faktiskt ibland har rätt. Hittar man en recensent som överensstämmer med ens egna smak så ser man ofta att ja, den filmen ska jag undvika.

  Dock är argumenten för att de ska avskaffas rätt tungt vägande. I åtta fall av tio kan jag säga att min smak skiljer sig markant från vad recensenten säger. Det har till och med varit som så att min tanke varit följande.

  – Recensenten ger den en femma för att det är ett så fint familjedrama med vackert foto. Jag tolkar det som, BOOOORING!!!

  – Recensenten ger en etta för att det bara är en massa pangpang och ingen story. Jag tolkar det som COOLT, en häftig action som visserligen inte ger mig någon direkt mening att se men som är najs att bara se och slappa till.

 • Måns Lind&eacu

  Intressant ämne!

  Som konsumentupplysning betraktat har recensenten helt spelar ut sin roll eftersom allt är tillgängligt hela tiden över allt. Allt beroende på ens egen moral såklart.

  Men som Jacob säger; det är bra att hitta ett antal skribenter som man "lär känna" så att man kan dechiffrera recensionerna. Johan Croneman i DN är en bra ledstjärna för mig har jag lärt mig genom åren. Fredrik Strage och Niklas Eriksson läser jag för att de skriver så bra och roligt men jag kanske inte alltid delar deras smak, och det är ju helt OK. Att man måste "hålla med" och skapa konsensus är ju bara tramsigt och ängsligt.

  Personligen är jag bara intresserad av att läsa hyllningar och sågningar. Står det en tvåa, tre eller fyra i rubriken hoppar jag oftast över. För texten är ofta därefter. Lite ljummen. Jag vill känna att skribenten verkligen tycker något, och oftast blir det tydligast i ytterligheterna. Och det var lite tanken med onyanserat; att det skulle bli ett forum för filmer vi älskar och hatar; ettor och femmor ska dominera. Vi avviker förvisso från det ibland, men ambitionen är att inte sätta upp ett fuktigt finger i luften och känna vilket håll vindarna blåser och tycka som alla andra. Såna vill vi inte vara.

 • Mats Janson

  Personligen tycker jag inte det är mycket som går upp mot den sadistiska njutning man känner när man läser en riktigt elak sågning.

  Jag tycker nog att recensenter fortfarande har ett existensberättigande – så länge de kan argumentera för sina åsikter. Dessutom är det väl snarast så att det idag, till skillnad från världen innan internet, finns alternativa åsikter att ta del av med hjälp av några musklick om man inte litar på det som står i de fyra stora tidningarna.

Fler onyanserade inlägg