Senaste Kommentarer

Top Commenters

Är TV3 hela Sveriges rektorsexpedition?

Inlägg av Embla Sue Panova den 10 mars 2015 i

Onyanserat

tv31

Nu har både Trolljägarna och Stalker dragit igång på TV3, två program som inte bara båda belyser hur enskilda människor på olika sätt blir utsatta för hot och kränkningar utan får en som tittare att undra exakt hur upptagna poliserna är och hur tandlösa våra lagar egentligen är.

I Trolljägarna är det Robert Aschberg som konfronterar fega personer som från bakom tangentbordet hotar, groomar och kränker människor. Ofta ångrar sig personerna när de väl blir tvungna att erkänna ”irl”. Förutom att jag sitter förbluffad över hur människor kan lägga sin energi på att inte bara störa sig på oskyldiga, ibland för dem helt okända, människor, utan även ger uttryck för det, blir jag förbannad när jag ser hur många vidriga åsikter det finns ute i stugorna. Och jag blir helt förkrossad över hur kränkande kommentarer flyger ur folk lättare än en brakskit efter en dålig bönsoppa. Men framför allt blir jag förbannad på att polisanmälningar inte leder någon vart och att det finns så få skydd för utsatta på internet.

I Stalker är det istället Hasse Aro och Jenny Gourman Strid som leder programmet, men jagar en annan typ av människor: folk som hotar och förföljer andra. I första avsnittet fick vi till exempel träffa en handfull kvinnor som alla vittnar om trakasserier från samma ex som dessutom i relationen tvingat till sig sex och misshandlat dem. Samtliga har polisanmält och trots bevis på att mannen trakasserat dem, bland annat med hotfulla sms, går han fri. Och jag kokar.

Men förutom att det här blir bra tv, om nu bra tv är att engagera och väcka starka känslor, så lämnas man med känslan att ingen jävel bryr sig, förutom TV3, vilket gör det hela ännu sjukare. Visst görs granskningar i andra kanaler, men oftast på en mer politisk nivå. Men särskilt i Trolljägarna får vi ju veta av Mårten Schultz, professor i civilrätt (OCH i att ha snygga sneakers) att det faktiskt finns sätt att klämma åt de här vidrigheterna och skydda den lilla människan. Så, varför görs inget? Och hur hjälper TV-programmen?

Jag vet alldeles för lite om polisens arbete för att veta hur de här människorna egentligen kan gå fria trots hets mot folkgrupp, olaga hot och grooming. (I senaste programmet av Trolljägarna får vi dock överhöra en polis som glömmer lägga på luren efter samtalet och förbannar att Aschberg ringt upp, känns kanske sådär att inte klara en journalist som ringer upp?). Men jag tror och hoppas i alla fall på att när de här sakerna blir belysta i tv ska det inte bara leda till att man tar de här brotten på allvar, utan också stärka utsatta människor och få dem att våga anmäla. Tills dess ska jag fortsätta njuta av att se på när avslöjade människor darrar likt småungar som blir inkallade till rektorn när de konfronteras, afk.

Skrivet av Embla Sue Panova

Copywriter som älskar zombiefilm, superhjältar och nästan vad som helst från det brittiska imperiet. Är i princip uppvuxen på en biograf, men har inte fått särskilt förfinat smak av det. Här blir det alltså inga texter om svåra smalfilmer – om de inte kommer från britannien, förstås!

Är du också onyanserad? Dela med dig.
bloglovin
Fler onyanserade inlägg