Senaste Kommentarer

Top Commenters

Årets bästa & sämsta 2010 – Christian

Inlägg av Christian Eklöw den 30 december 2010 i

Onyanserat

BÄSTA FILM

Bästa Filmer 2010

1. Vägen

En makalöst vacker historia om en far och son som berör hela tiden. John Hillcoat regisserar Viggo Mortensen och Kodi Smit-McPhee på ett mästerligt sätt och jag oroar mig hela tiden för vad som finns på vägen framför dem. Att filmen inte fick en enda Oscarsnominering är ett stort jävla skämt. Korruptionen har aldrig varit tydligare.

2. Up in the air

Den bäst skrivna dialogen på väldigt länge gör en annars ganska enkel historia till en fantastisk film. Jason Reitman visade redan med Thank you for smoking och Juno att han skulle uträtta mästerverk. Nu är han på god väg och jag väntar med spänning på hans nästa film Young Adult.

3. Profeten (Recension)

Fransk cementrealism skrev Christopher om denna film. En ”Blood in Blood out” fast på riktigt ekar i mitt huvud. Hur som helst gör Tahar Rahims prestation att jag sitter inlåst i det franska fängelset i över två timmar och är väldigt nöjd och tagen när jag väl släpps ut. Tack Jacques Audiard för att jag kan längta efter fängelsefilmer igen.

4. Defendor (Recension)

En efterbliven Woody Harrelson som leker superhjälte låter mest som ett stort misslyckande men Defendor är allt annat än det. Bra regi och ett manus som berör gör Defendor till ett av årets mest oväntade guldkorn.

5. I Rymden finns inga känslor (Recension)

Sprudlande berättarglädje som är helt omöjlig att värja sig mot. Jag står emot en stund men tillslut sitter jag med ett brett leende och det var länge sen jag var så var och glad i kroppen när jag gick ut från en biograf. Och nej. Jag var inte full.

SÄMSTA FILM

Sämsta Filmer 2010

1. En ende man (Recension)

Långtråkigt, pretentiöst, långtråkigt, intetsägande, meningslöst och riktigt jävla långtråkigt. Jag sitter bara och längtar efter att Colin Firths karaktär ska skjuta sig med den pistolen han visar upp i början av filmen.

2. The Blindside (Recension)

En äckligt godhjärtad familj helt utan brister tar sig an en stackars hemlös pojke. Jag tror att både pojken och jag hade haft det roligare om han fortfarande fick vara hemlös.

3. When In Rome (Recension)

Jag har aldrig någonsin sett så många otrovärdiga karaktärer i en och samma film. Spetsa det med skämt skrivna av en humorlös bankdirektör och ta sen bort all romantik du kan tänka dig. Då har du den romantiska komedin When in Rome.

4. Wall Street 2 (Recension)

Gordon Gekko är tillbaka eller är han det? Hur man kan välja denna historia som uppföljning till Wall street är för mig ofattbart. Wall street är Gordon Gekko men Wall Street 2 är inte Gordon Gekko. Istället får vi en massa ekonomiskt babbel utan spänning och ett slut som bokstavligen får mig att vomera.

5. Greenberg

Årets besvikelse! För en Indie-fantast som mig borde detta varit årets film men Greenberg får mig bara att bli irriterad och uttråkad. En mer osympatisk huvudkaraktär har jag nog aldrig sett. Inte ens under en sekund av filmen förstår jag varför han gör som han gör och egentligen bryr jag mig inte. Jag vill bara att det ska ta slut.

BÄSTA TV:

Bästa TV 2010

1. Sons of Anarchy Säsong 3

Knuttarna från Charming fortsätter att övertyga. Sons of Anarchy blir bara bättre för varje säsong som går och tredje säsongen var inget undantag. Har du galen ångest för att Sopranos och The Wire är slut tycker jag du ska dyka ner i den här serien. De brister som  fans i säsong ett är borta och nu är Sons of Anarchy ett spänningsdrama av högsta klass.

2. United states of Tara säsong 2

Jag blev totalt golvad när jag såg United states of Tara första gången. En perfekt blandning av känslor, galen humor och oväntade vändningar gjorde att jag bara satt och gapade. Diablo Cody (Juno, Jennifer’s Body) kan det här med manus och Toni Collette är fullständigt lysande som Tara.

3. Starke man (Recension)

Äntligen en svensk komedi serie som är riktigt riktigt rolig. Anders Jansson är grym som det pressade kommunalrådet Lars-Göran Bengtsson och de andra skådespelarna gör också mycket bra ifrån sig. Det är så pinsamt att jag måste hålla för ögonen ibland och bara lyssna. Sist jag gjorde det var på bullens brevfilmer för tjugo år sedan.

4. Så mycket bättre

Jag tycker inte att själva programmet är speciellt bra egentligen men att se dessa artister hitta nya oväntade vänner samtidigt som jag får höra hits på löpande band gjorde att jag föll pladask. Jag är en riktigt svennebanan jag vet.

5. Flash forward (Recension)

En magnefik idé och ett fantastiskt första avsnitt band fast mig i soffan och håll mig kvar till slutet. Trots en del tråkiga vändningar och lite tomgång i ett par avsnitt så var Flash forward en spännande serie som var omöjlig att ge upp. Det blev endast en säsong innan den las ned, så om du vill ha en snabb fix som du vet kommer att ta slut dyk på Flash forward.

SÄMSTA TV:

Sämsta TV 2010

1. Kungarna av Tylösand

Jag har absolut inget mot människor som beter sig som idioter på tv, jag tycker faktiskt det är ganska fascinerande, Kungarna av Tylösand vara dock inte fascinerande. Värdelös casting, ruttet klippt, katastrofalt producerat och en genomrutten idé gjorde detta till årets magplask.

2. Petra Mede Show (Recension)

Taffligt skriva sketcher framförda av en kvinna som inte kan vara rolig i tv låter som en grym idé eller hur? Jag tror säkert att Petra Mede är en trevlig kvinna men snälla producenter låt henne inte försöka vara rolig på tv igen.

3. Dansfeber

Är det roligt med kändisar som klär ut sig och dansar dåligt? NEJ!

4. The Event

Jag hade stora förväntningar på The Event. Det första avsnittet var ett stort jaha? Det andra avsnittet var ett stort jaha? Det tredje avsnittet var ett stort jaha? Det fjärde avsnittet såg jag inte.

5. Amerikanska snutserier

Det snackas mycket om att vi bara gör polisfilm i sverige men det största problemet är att tv kanalerna köper in varenda jävla amerikansk snutserie som finns. Cold case, CSI:Miami, Law and order, CSI: New York, Law and order: Criminal Intent, CSI, Bones, Law and order: Special Victims Unit, Criminal Minds, Law and order: London, Navy CIS… Jag orkar inte.

Inför 2011

…önskar jag att Kevin Smiths Red State blir hans första sevärda film sen Chasing Amy. Jag önskar även att svenska producenter och regissörer vägrar att jobba med skådespelare och regissörer med så stora egon att de bara måste bete sig som svin. Min tredje och sista önskan är att konsumenterna själva får bestämma på vilket sett de vill se sin film.

Skrivet av Christian Eklöw

Wannabe rockstjärna som älskar amerikansk independent och blir uttråkad av actionrullar. Önskar att jag hade fått regissera Knubbigt regn.

Är du också onyanserad? Dela med dig.
bloglovin
  • Andy

    Tummen upp för ”The Road” som etta på bästa och Wall Street 2 på sämsta!

Fler onyanserade inlägg