Senaste Kommentarer

Top Commenters

Årets Bästa & Sämsta 2011 – Måns

Inlägg av Måns Lindén den 31 december 2011 i

Onyanserat

Blue Valentine

BÄSTA FILM

1. Blue Valentine (recension)

Den 31:a mars började mitt personliga helvete. Efter den ödesdigra dagen har jag legat sömnlös, ofta många nätter i sträck, och jämrat mig. Frågan ”varför?” har ekat i huvudet och jag har förgäves sökt ro i själen. Med ångesten som ständig följeslagare har jag utvecklat en hålögdhet och en gråaktig hy som ofta har skrämt vilt främmande barn på stan. Vad det var som hände den 31:a mars? Det var då jag skrev om Blue Valentine och gav den ett löjligt lågt betyg som jag enda sedan dess har velat ändra. Liksom man har svårt att se vad man har mitt i ett skeende (Tom Kiefer sa det så klart bäst i Don´t know what you got til it´s gone) kan det vara svårt att inse att man redan i årets första kvartal såg den i särklass bästa filmen. Om ni ännu inte har sett det här svidande vackra mästerverket om kärlekens förgänglighet och vedermödor så är det hög tid. Scener ut ett äktenskap har aldrig skildrats så knäckande starkt.

2. Medan åren går

Att Mike Leigh skulle göra en av årets bästa filmer var kanske inte någon högoddsare. Efter några formmässiga utflykter återvände han till mammas gata och skildrade mänskliga relationer på det sätt som bara han kan. Det är lågmält och levande, organiskt och naturligt. Jim Broadbent och Ruth Sheen är formidabla i den här vackra film som utspelar sig under fyra årstider i lugnt brittiskt mak.

3. Drive (recension)

Att vi nu har gått in i Ryan Goslings tidevarv torde väl vara ganska uppenbart. I den här formsäkra och stenhårda filmen kliver dansken Refn fram ett par steg och visar att han nu tillhör världseliten. Regin är fantastisk och helt välförtjänt fick han pris i Cannes för sin insats. Min enda fråga är: Vad var dealen med masken under strandscenen?

4. Tree of Life

När Terrence Malick gör film åker den breda penseln fram. Det är pretentiöst så det sprakar om det när han tar sig an De Stora Frågorna i denna svindlande film. Älska det eller hata det. Jag vet vilken sida jag står på.

5. Oslo 31:a augusti (Recension)

Hur känns den här pitchen: ”Under ett dygn följer vi en ex-knarkare under hans framfärd i Norges huvudstad. Han möter många hinder på vägen och slutet är både oundvikligt som befriande.”. Inte så övertygande? Läs Ingrids recension och kom på bättre tankar.

BÄSTA TV

The Trip


1. The Trip

Att årets bästa TV-upplevelse skulle handla om två medelålders krisande män som reser runt på den engelska landsbygden och äter lyxmat, gnäller och imiterar skådespelare var kanske inte vad jag hade trott i alla fall.

2. Homeland (Recension)

Männen bakom 24 blev vuxna och gjorde årets mest spännande TV-drama. Med en helt fantastisk Claire Danes i huvudrollen, komplexa karaktärer och ett drivet manus satt jag på nålar fram till den isande slutscenen. Säsong 2 är redan beställd och väntan kan inte bli kort nog.

3. Louie säsong 2

Säsong 1 var oerhört bra och Louie berättade i intervjuer att han hade fått helt fria tyglar av TV-bolaget. Inför säsong 2 måste tyglarna slängts på tippen helt och hållet. Det Louie CK gör är faktiskt helt unikt. Inget avsnitt är det andra likt, han experimenterar med formen och han låter ofta svärtan överskugga humorn på ett som ingen annan komiker vågar göra. Han jagar inte de billiga skratten och vågar visa sig mänsklig på ett sätt som hans mer fåfänga kollegor bara kan drömma om. Det må vara ett slitet epitet, men Louie CK är något så ovanligt som ett komiskt geni.

4. The Hour

Inget år är komplett utan minst en briljant brittisk serie. Med perfekt inkapslad tidsanda skapade BBC ett drama genomsyrat av kalla krigsparanoia och briljant dialog.

5. Sherlock

Att uppdatera en klassisk karaktär kräver gott omdöme och fingertoppskänsla. Och i fallet Sherlock Holmes – humor. BBCs version har med andra ord allt det som Guy Richies filmer saknar och 2012 kommer säsong 2!

 

Submarine

SÄMSTA FILM

1. Submarine (Recension)

Få saker provocerar så mycket som framkrystad konstskoleanstruken quirkyness…

2. The Future (Recension)

…och det gäller på båda sidor av Atlanten…

3. Dogtooth (Recension)

…det är inte ens OK i länder som har drabbats av djup ekonomisk kris.

Skavlan

SÄMSTA TV

1. Skavlan

Att denna självgoda norrbagge får fortsätta föra det ”goda samtalet” på bästa sändningstid är det värsta som här hänt sedan Utöya. Han är konstant dåligt påläst, plump och sexisktisk och en genuint dåligt intervjuare. Hans agenda är klar redan innan sändning och då alla andra hör följdfrågor hör Skavlan sin egen röst uppmana honom att le ”busigt” mot kameran.

2. Så mycket bättre

Om Per Schlingmann fick skapa en TV-kanal så skulle den kanalen vara TV4. Och aldrig har väl Alliansens menlöshet, överfört i TV-format, varit tydligare än i Så mycket bättre. Att de utan undantag förutsägbara tolkningarna om och om igen seglar upp på topplistorna är det yttersta beviset på svenska folkets genuina ointresse för musik. Formatet är cyniskt, reaktionärt och lika falskt som krokodiltårarna som rullar ner för E-Types kind.

3. Idol

Saker jag inte vill se 2012:

  • Anders Bagges vit maktskägg.
  • Anders Bagges teatraliska grimaser.
  • Anders Bagges frampressade tårar.

Tack.

Sista ordet:

Det har aldrig varit mer spännande att vara film & TV-intresserad än just nu. Storfilmerna är mäktigare än någonsin och 2012 har vi både aliens, hobbitar och fladdermöss att se fram emot. Dokumentärfilmen mår bättre än någonsin och SVT gör med DOX en ovärderlig kulturgärning. TV-serierna är bättre än på år och dag; HBO har fått sund konkurrens från till exempel AMC, Showtime och F/X och intelligent underhållning premieras. Skräckfilmer går upp på biograferna vilket var fullständigt otänkbart bara för några år sen. Filmfestivalerna i landet blir allt mer populära vilket gör att det smalare utbudet kan upplevas på stor duk och Cinemateket har fått en nytändning efter några dammiga år.

Att trots detta digra utbud Stig Helmer parkerar sig på biotoppens första plats får man kanske helt enkelt leva med.

Gott nytt år på er alla och tack för att ni läser och tycker till.

 

 

 


Skrivet av Måns Lindén

Gillar rockmusik, konfetti och kulörta lyktor. Tittar gärna på premiumkanalernas serieutbud, skräckfilm och amerikansk independent. Medverkar med jämna mellanrum i Sveriges Radios PP3 med den föga blygsamma titeln "filmexpert".

Är du också onyanserad? Dela med dig.
bloglovin
Fler onyanserade inlägg