Senaste Kommentarer

Top Commenters

Arnold, Rovdjur och Cypern-kopior

Inlägg av Christian Eklöw den 15 mars 2010 i

Film Onyanserat

Carl Weathers och Arnold Schwarzenegger

1987 var jag 13 år gammal. Actionfilm var stort, speciellt om Arnold spelade huvudrollen. Jag hade lyckats få tag i en ocensurerad kopia av Commando två år tidigare och blivit frälst. Nu var det så att sommaren 1987 började ryktena gå på gatan att det var en snubbe som hade den nya Arnold-filmen Predator på en sk ”cypern-kopia”. En Cypern-kopia var en riktigt dålig VHS-kassett som härstammade från just Cypern. På Cypern sålde de nämligen piratkopior på filmer som inte hade nått Sverige än. Cypern var åttiotalets Piratebay.

Jag och två av mina kompisar la oss i bakhåll utanför villan där ryktet sa att Cypern-kopian fanns. Det konstiga var att denna villa inte brukade innehålla Cypern-kopior, men hans familj kanske hade semestrat där tänkte vi. Det var värt att chansa. Det kan ju tyckas konstigt att vi inte ringde på, men vi kände inte killen. Kände man inte killen så var det bättre att ligga i bakhåll och överraska.

Det tog ett par dagar men till slut lyckades vi ligga i busken samtidigt som han kom hem. Vi hoppade fram och sa hej. Killen sa misstänksamt hej tillbaka och blånekade självklart till att han hade en Cypern-kopia. Han visste inte ens vad det var för något, men rutinerade som vi var kunde vi lukta oss till sanningen. Jag kommer faktiskt inte ihåg om det utgick något sorts hot eller inte, men tillslut hade vi den åtråvärda Cypern-kopian i handen.

Vi hoppade på våra cyklar, antagligen den rosa och vita crescenten med bockstyre, och cyklade sinnessjukt fort hem. Vi kopplade ihop två videoapparater och kopierade för glatta livet. Samtidigt såg vi på den gryniga kopian med utfrätta färger och blev förälskade i Rovdjuret. Jag blev så förälskad att jag till och med tyckte att uppföljaren utan Arnold var grym. Jag vet inte än idag om jag verkligen tyckte att filmen var bra eller om det var känslan att se något före alla andra som gjorde det magiskt. Skitsamma. Magiskt var det.

Nu undrar ni nog varför jag berättar det här. Det är nämligen så att Robert Rodriguez (Desperado, Sin City, From Dusk Till Dawn) ligger bakom en remake på min barndomsupplevelse.  Nimród Antal (Armored, Vacancy) regisserar Predators. Jag är duktigt allergisk mot remakes, men jag har någon sorts härlig känsla inför det här. Det kanske är min barndomsmagi som ligger och lurar bakom hörnet eller så blir det bra på riktigt. Det får vi se i sommar. Här är i alla fall ett behind the scenes klipp som enligt mig kittlar min gamla actiontarm lite extra.

Skrivet av Christian Eklöw

Wannabe rockstjärna som älskar amerikansk independent och blir uttråkad av actionrullar. Önskar att jag hade fått regissera Knubbigt regn.

Är du också onyanserad? Dela med dig.
bloglovin
Fler onyanserade inlägg