Senaste Kommentarer

Top Commenters

Att se Gravity…på ett annorlunda sätt.

Inlägg av Måns Lindén den 6 mars 2014 i

Onyanserat

Mans_Linden_2

I concur.

När förra året skulle summeras skrev jag:

”Man har inte sett Gravity förrän man har sett den på en 40 000 miljarder kvadratmeter stor IMAX-duk i Glasgow. Då, och endast då, kan man hävda att man har sett Gravity.”

Detta påstående måste nu revideras.

Allt började med att jag fick ett mail där det stod: ”…du får möjligheten att se filmen och samtidigt uppleva det som att du svävar i ett viktlöst tillstånd. Fast lite blötare. Warner Home Entertainment bjuder in dig att delta på den första filmvisningen i en floatingtank.”

Jag antar att er initiala reaktion hade liknat min: det här måste vara ett skämt. Någon driver med mig för att jag i tid och otid har hyllat den här filmen bortom all rim och reson. Men jag dubbelkollade avsändaren och när det visade sig att adressen var bona fide svarade jag givetvis ja. Ibland, men endast ibland, är faktiskt det som låter för bra för att vara sant…just sant. Mina kunskaper om ”floating” var tämligen begränsade och jag visste inte riktigt vad jag kunde förvänta mig. Jag såg framför mig en stor pool där jag tillsammans med ett gäng främlingar guppade runt och stirrade upp på en gigantisk duk i taket. Typ. Det i sig kändes lite surrealistiskt. Men samtidigt lockande.

IMG_3838

En videobutik?

När dagen är kommen åker jag till en bakgata i Stockholm och lokaliserar en synnerligen oansenlig entré. Jag knatar ner för trappan och hamnar i något som närmast liknar en spa-miljö. En trevlig Warner-representant hälsar mig välkommen och jag sätter mig ner bland de brinnande stearinljusen och får lite mat och dryck. Harmonisk musik strömmar från högtalarna och jag känner en svag klorlukt. Skillnaden mellan en popcornstinkande biograffoajé och den här miljön är, om uttrycket tillåts, astronomisk. Efter en stund kommer den tekniskt ansvariga och leder mig in i ett rum för att visa hur det går till.

IMG_3839

Sarkofagen

Det är alltså inte tal om någon pool, utan snarare ett sarkofag-liknande badkar. Jag tänker direkt på Prometheus och allt kändes plötsligt väldigt modernt och futuristiskt. Skärmen är fäst på en arm som lutar över karet och högtalarna är installerade under vattnet. Vattnet är ”lika salt som i Döda Havet” får jag reda på, så att flyta är sannolikt det minsta problemet. Efter omsorgsfull tvagning är det dags att krypa ner och flyta upp. Ljuset släcks ner och jag tar på mig 3D-glasögonen. Filmen drar igång.

Mans_linden

Den flytande reportern.

Det första problemet är att jag inte slappnar av. Det känns onaturligt att inte kämpa emot och jag spänner mig och flyter runt i den lilla tanken som en tångruska på vift. Det tar en stund innan jag finner mig och faktiskt accepterar att jag flyter. Och ju mer jag slappnar av desto bättre blir upplevelsen. Jag roar mig med att matcha rörelserna på skärmen, så när Sandra Bullock flyger åt vänster följer jag med. Och när George Clooney svänger åt höger tippar jag åt samma håll. Det är mäktigt och filmen blir en interaktiv upplevelse. Ljudet är dock en betydligt sämre upplevelse. Eftersom man ligger med öronen under vattnet blir ljudet ganska dovt och lågt. Det förtar lite av känslan eftersom ljudet är en hyfsat stor del av filmen. Den vann ju trots allt alla Oscars som gick att vinna för just ljudet. Men på det stora hela måste jag ändå säga att det var väldigt roligt. Av praktiska och ekonomiska skäl kommer det här naturligtvis inte slå på bred front, men om du mot förmodan skulle få chansen att se Gravity i 3D från en floatingtank kan jag varmt rekommendera det.

Om inte annat för att kunna säga: ”Du har inte sett Gravity förrän du har sett den i viktlöst tillstånd.”

Och sedan lämna rummet med ett stort antal frågetecken hängandes i luften.

 


Skrivet av Måns Lindén

Gillar rockmusik, konfetti och kulörta lyktor. Tittar gärna på premiumkanalernas serieutbud, skräckfilm och amerikansk independent. Medverkar med jämna mellanrum i Sveriges Radios PP3 med den föga blygsamma titeln "filmexpert".

Är du också onyanserad? Dela med dig.
bloglovin
Fler onyanserade inlägg