Senaste Kommentarer

Top Commenters

Vi minns Caroline Aherne.

Inlägg av Embla Sue Panova den 7 juli 2016 i

Onyanserat

carolineaherne

Mitt i Köpenhamnssemestern nås jag av den vidriga nyheten att Caroline Aherne är död efter att ha kämpat mot flera olika sorters cancer. Först nu, 5 dagar senare, får jag tillfälle att sätta mig ner och skriva några rader om denna briljanta komiker som dog alldeles för tidigt, 52 år gammal. Jag har nämligen spenderat åtskilliga timmar i soffan tillsammans med henne genom serien Royle Family, där hon spelade dottern Denise.

Ibland verkar det som om folk älskar att kollektivt hamna i sorg över döda kändisar. Och det var många som twittrade om Carolines död, men det verkar faktiskt som om hon var betydande för många och saknad på riktigt. Starkast var Noel Gallagher som delade sin sorg efter henne och skrev ”I Shall sing for you tonight… God, you made us laugh”. Sen tillägnade han Half the World Away till henne på en konsert samma kväll – dvs ledmotivet till serien Royle Family, som kanske gjorde henne mest känd.

Och Caroline var otroligt rolig! I Royle Family, som är en av Englands genom tiderna mest älskade komediserier och flerfaldigt prisbelönt, spelade hon inte bara en av huvudrollerna utan skrev också manus. (Du kan läsa lite mer om den HÄR.) Har du missat Royle Family bör du genast ta tag i detta fatala misstag och kolla ikapp – jag utlovar många timmar av högsta nöje. Speciellt med serien är också att det kommit julspecialer och andra enstaka återkomster till familjen då de med serien fått åldras och det ger verkligen känslan av att man känner dem på riktigt. Det pratades om ytterligare en återkomst och kanske kommer det en utan Denise, det återstår att se. Det kommer i så fall bli oändligt sorgligt att återse familjen utan henne.

Ni som sett The Fast Show känner såklart igen Caroline som en i casten där hon gjorde en lång rad oförglömliga karaktärer, bland annat som väderflickan Paula i spansktalande nyhetssändningen New Channel 9.

Eller som den äkta frun Renee i det samspelta paret Roy och Renee.

Steve Coogan skrev på twitter: ”She used to make me cry with laughter. This is the first time she’s made me cry without laughing.”. Och det summerar ganska fint den tomma plats Caroline lämnar efter sig på den brittiska komikerhimlen.


Skrivet av Embla Sue Panova

Copywriter som älskar zombiefilm, superhjältar och nästan vad som helst från det brittiska imperiet. Är i princip uppvuxen på en biograf, men har inte fått särskilt förfinat smak av det. Här blir det alltså inga texter om svåra smalfilmer – om de inte kommer från britannien, förstås!

Är du också onyanserad? Dela med dig.
bloglovin
Fler onyanserade inlägg