Senaste Kommentarer

Top Commenters

Dagens Netflixpärla: Friends from College

Inlägg av Adrianna Jalming den 6 augusti 2017 i

Onyanserat

Netflix är lite som en populärkulturell hägring i öknen. Alla har vi gjort misstaget att inför kvällens tv-dejt med sambon/katten/chipsskålen oskyldigt tänka ”äh, jag bläddrar väl lite och ser om det finns nåt kul” och tre timmar senare kommit ut på andra sidan – uttorkad, desillusionerad och om möjligt ännu mer obeslutsam. För det finns aldrig något kul, i alla fall inte när man letar efter det.

Men, misströsta inte! Visst finns det verkliga oaser bakom sanddynerna, och likt en klok kamel ska jag göra mitt bästa att leda er dit. Idag har turen kommit till den amerikanska komediserien Friends from college.


Lisa och Ethan, advokat respektive prisbelönt författare, har efter några år i Chicago flyttat tillbaka till New York. Väl där möter de upp med sitt gamla kompisgäng från Harvard, som välkomnar dem med öppna armar och destruktiv gruppdynamik. Vännerna faller snabbt tillbaka i 20 år gamla hjulspår fyllda med inbördes tävlan och vänskapligt häcklande vilket nöter på relationerna både i och utanför kompisgruppen. Och att några av dem är otrogna med varandra hjälper ju knappast till.

Intrigen för Netflix nya originalserie ”Friends from college” är ganska enkel på papperet, men ibland (läs: nästan alltid) är det enkla idéer som funkar bäst. Det räcker med en kul cast, ett skärpt manus och vaken regi för att grundpremissen ska lyfta, och de ingredienserna har serien i överflöd. Cobie Smulders (How I Met Your Mother, Avengers-filmerna, typiskt sympatisk) och Keegan-Michael Key (Key & Peele, kan göra lustiga röster) är några av de kändare ansiktena i sextetten, och de får sin beskärda del av rampljuset som seriens två huvudkaraktärer. I ärlighetens namn kanske lite väl stor del; Keys voice acting fyller sin funktion i den originellt vansinniga sketchserien ”Key & Peele”, men i en dramakomedi om 40-nåntings mitt i karriären blir det ungefär lika malplacé som det låter.

Allra bäst är ”Friends from college” när hela ensemblen får briljera tillsammans. Med rätt fingertoppskänsla räcker det att slänga in gruppen i valfri situation: vinprovning, community theater, droger – och sedan låta den dysfunktionella dynamiken göra sitt. Lakoniska kommentarer, cyniska påhopp och svart humor skapar en Apatow-esque känsla, men där Judd Apatow använder ordet kuk lika ofta som vi andra använder prepositioner väljer ”Friends from college” att hålla sig på den (relativt) familjevänliga sidan av det amerikanska klassificeringssystemet. Släng in lite situationskomik kring typiska vuxensaker som infertilitet, glömda födelsedagar och att ingen vet hur man stänger av FaceTime och du har en serie som för en gångs skull inte är anpassad för en 19-årig publik. Och det är ju jävligt skönt.


Skrivet av Adrianna Jalming

Journalist, anglofil, cynisk romantiker. Föredrar eskapism framför realism och vill helst av allt leva i en kostymfilm som utspelar sig i rymden. Älskar science fiction, rom-coms, efterrätter och Tina Fey.

Är du också onyanserad? Dela med dig.
bloglovin
Fler onyanserade inlägg