Senaste Kommentarer

Top Commenters

Django Unchained – Trailer

Inlägg av Måns Lindén den 7 juni 2012 i

Onyanserat

Django Unchained

För några veckor sedan hade jag det stora nöjet att sitta med i radioprogrammet PP3 och prata om Quentin Tarantinos kommande film Django Unchained. Fokus var på de många avhoppen men efter att sett den rykande färska trailern kan jag konstatera att det är de avhoppade skådespelarna som förlorat snarare än Tarantino.

Trots år av THC-marinering har Tarantino inte tappar sin utsökta känsla för musikläggning. Att inleda trailern med en blytung Johnny Cash är att sätta ribban högt, men han ror det verkligen hela vägen hem. Visuellt är det närmast perfekt och när Christoph Waltz avlossat sin revolver och James Browns ”The Big Paypack” kickar igång är det ingen tvekan om filmens tema. Hämnd ska utkrävas. En blodig sådan.

Det verkar som att Leonardo DiCaprio har fått de bästa replikerna och man kan riktigt se hur han njuter av att gestalta den campiga plantageägaren Calvin Candie. Christoph Waltz spelar den lakoniske prisjägaren med lånad accent från Werner Herzog och blinkar man så missar man Don Johnsons magnifika platinaskägg.

Att blanda genrer är inga konstigheter i Tarantinos universum och att Jamie Foxx ser ut och agerar som en förrymd blaxploitation-hämnare snarare än en sekelskiftesslav är inga som helst konstigheter. 70-talstypsnittet och de dramatiska inzoomningarna känns lika självklara.

Den enda plumpen i protokollet är väl avsaknaden av någon tydlig kvinnlig karaktär. Det har ju annars varit Tarantinos adelsmärke genom åren – att skriva starka kvinnoroller som hämnas hårdast av alla.

I PP3 sa jag att Django Unchained var den film jag såg mest fram emot under 2012 – och trailern har sannerligen inte ändrat på det. Däremot måste jag revidera uttalandet en smula eftersom det verkar som att filmen är framflyttad till 2013.

Skrivet av Måns Lindén

Gillar rockmusik, konfetti och kulörta lyktor. Tittar gärna på premiumkanalernas serieutbud, skräckfilm och amerikansk independent. Medverkar med jämna mellanrum i Sveriges Radios PP3 med den föga blygsamma titeln "filmexpert".

Är du också onyanserad? Dela med dig.
bloglovin
Fler onyanserade inlägg