Senaste Kommentarer

Top Commenters

Filmen som förändrade mitt liv

Inlägg av Anette Hamel den 5 september 2018 i

Film Onyanserat

DakotaFanning

Har du varit tvärsäker på något och tänkt att du aldrig kommer att känna annorlunda? Det har jag! Fram till jag var närmare 30 år var jag helt säker på att jag aldrig ville ha barn. Jag drömde inte om att bilda familj, kände inget om jag träffade bebisar och funderade aldrig på hur det skulle kännas att vara förälder. Visste bara instinktivt att jag aldrig ville ha barn. Blotta tanken på att bli förälder skrämde mig, och jag var helt säker på att jag aldrig skulle bli redo eller vilja ha barn. Ville bara ha en hund (det vill jag fortfarande).

I mitten av år 2000 träffade jag Pål. Redan när vi hade varit tillsammans några månader tänkte jag att om han någon gång i framtiden skulle vilja ha barn så skulle jag säkert också vilja det. Minns att jag tänkte att han skulle bli en väldigt bra pappa, men jag kände fortfarande ingen som helst längtan efter ett barn eller att bli förälder.

I april 2002 var jag på bio med en kompis. Där i biomörkret förändrades någonting inom mig. När jag lämnade salongen kändes världen plötsligt annorlunda. Efter att ha sett denna film ville nämligen även jag ha en familj. Jag kände mig plötsligt helt tvärsäker. Vi pratade om det här med barn och var överens om att vi skulle försöka. Några månader senare hade jag den stora glädjen att bli gravid och i september 2003 föddes vår Lukas. Vilken film var det som fick igång denna känslostorm hos mig? Filmen heter I am Sam och var definitivt det årets stora Hollywoodsnyftare.

Sean Penn spelar huvudrollen som den utvecklingsstörde och autistiske Sam som inte längre får ta hand om sin dotter Lucy nu när hon har fyllt sju år. Myndigheterna vill placera henne i en fosterfamilj och Sam skaffar en advokat. Detta sevärda rättegångsdrama bjuder även på många sköna Beatlesreferenser, starka känslor och ett fantastiskt skådespeleri. Sean Penn fick en välförtjänt Oscarsnominering och Dakota Fanning fick sitt genombrott. Även hennes yngre syster Elle medverkar i filmen, hon spelar Lucy som liten. Jag har med glädje fortsatt att följa både Dakota och Elles karriärer. Dessa syskon gör mig aldrig besviken. Vilken otrolig talang och charm de besitter!

Idag onsdagen den 5 september är det exakt 15 år sedan vår son kom till världen. Världens finaste kille! Att bli förälder har varit omtumlande på många sätt. Det är mycket svårare än jag kunde föreställa mig och samtidigt så mycket mer fantastiskt. Förhoppningsvis hade jag kommit till insikten att jag ville bilda familj även utan I am Sam, men jag är säker på att denna film åtminstone speedade upp processen och för det är jag den, och framförallt Dakota, evigt tacksam.

Lukas, om du läser detta: Tack för att du finns och för att du ständigt lär oss nytt. Vi är otroligt stolta över dig. Grattis på födelsedagen! 

 

Skrivet av Anette Hamel

Filmvetare som jobbar på världens bästa kommunikationsskola. Älskar Hollywoodgalor. Väldigt intresserad av casting. Har en förkärlek till skådespelare som brister ut i sång. Ser helst filmer och serier som utspelar sig i kontorsmiljö, på en skola eller i rymden.

Är du också onyanserad? Dela med dig.
bloglovin
Fler onyanserade inlägg