Senaste Kommentarer

Top Commenters

Hanna – Trailer

Inlägg av Alexander Kantsjö den 22 januari 2011 i

Onyanserat

Det är något med en ung flicka som sparkar arsle som en hel karl som av någon lustig anledning får mig att klappa händerna av förtjusning. Förra året så lyckades Hit-girl i ”Kick-Ass” få mig att pipa som en klämd ökenråtta av glädje, det var gjort med glimten i ögat och en serietidningstwist, men nu kommer en film som ska få mig att köpa det ”på riktigt”. Filmen heter ”Hanna” och trailern kommer här.

Jag tycker trailern börjar en aning lökigt med en ganska fjantig text och jag får en liten bitter smak i munnen, men det försvinner snabbt och övergår till coolhetsfaktorns ljuva sötma! Sist jag såg Saoirse Ronan, som spelar Hanna, var i Peter Jacksons övernaturliga pekoraldrama ”Flickan från ovan” där hon spelade en oskyldig och naiv ung flicka som blir sexmördad och försöker sätta dit sin mördare från himlen (som man brukar… eller?) , en ganska så mesig och slätstruken roll. Därför blir jag fruktansvärt överraskad av att se henne rocka stenhårt med mord i blicken och en självklarhet som sätter vilken lönnmördare som helst i skamvrån. Hon lyckas med bedriften att se ömtålig och livsfarlig ut på samma gång.

"-Kan någon visa mig vägen till närmsta solarium?"

Hämnd är en stark drivkraft och har använts som tema i åtskilliga actionthrillers, senast jag såg ett lyckat exempel var när Liam Neeson visade vart skåpet, garderoben och chiffonjen ska stå när han slog, sparkade och sköt Paris i små bitar under jakten på sin bortrövade dotter i ”Taken”. Här verkar det vara en ung flicka som blivit berövad sin barndom av en far besatt av hämnd och som legat i hårdträning sen barnsben för att genomföra hans revanschplan. Det har bevisats för mig flera gånger att det egentligen inte behövs mer än en bra hämndhistoria för att hålla mig intressead i 90+ minuter, men här tycks dom ändå ta det lite djupare.

"-Släpp! Nu är det min tur att gunga!"

Hanna verkar även få uppleva hur det är att vara en ”riktig flicka” genom att hon får sig sin första vän och för mig gör det allting ännu mer intressant. Hur reagerar någon som har varit totalt isolerad från omvärlden hela sitt liv och som blivit uppfostrad med våld och ond bråd död till frukost, lunch och middag på den ofantliga omställningen att komma ut i världen och träffa normala människor? Jag hoppas verkligen att dom spelar mycket på Hannas inre kamp mellan rätt och fel, gott och ont.

Av någon anledning har jag tyvärr lite svårt för Eric Bana och tycker att han oftast är extremt slätstruken och det känns som om han inte kommer göra mig besviken på den punkten den här gången heller, hippiejesus-looken till trots, och förhoppningsvis så har han så lite duktid som möjligt. Cate Blanchett är som vanligt slående vacker och hon klär i sin röda page, men jag får tyvärr lite Irina Spalko-vibbar (Indiana Jones och Kristalldödskallens rike) och maken till överspel där har väl sällan skådats från en skådespelerska av hennes rang?

"-Lita på mig, jag är nästan utbildad naprapat."

Det hela ser i alla fall väldigt visuellt välgjort ut och fotot är riktigt snyggt på sina ställen. Chemical Brothers står för soundtracket och om dom lyckas bara hälften så bra som Daft Punk gjorde med ”Tron: Legacy” så är jag nöjd. Det här är en film som kittlar mig på flera nivåer än på bara stjärtsparkarplanet, det verkar som om det dessutom kommer att bli en film som berör djupare och som säkerligen kommer få mig att dra in snoret framåt slutet. Så jag kommer definitivt inte missa Hanna som har svensk premiär 6 maj.

Skrivet av Alexander Kantsjö

En cineastisk allätare som framförallt slukar genrefilm och Tv-serier. Tycker att Leonardo Di caprio är på tok för överskattad och har en förkärlek för udda karaktärer. Skriver manus och drömmer om att sätta genrefilm på den svenska filmkartan. Vattuman och en smula laktosintolerant.

Är du också onyanserad? Dela med dig.
bloglovin
Fler onyanserade inlägg