Senaste Kommentarer

Top Commenters

Heathers för nya generationen, är det en bra idé?

Inlägg av Embla Sue Panova den 11 juli 2018 i

Onyanserat Serier & TV

Lagom till att filmen Heathers, eller Häxor, läxor och dödliga lektioner som den hette i Sverige, firar 28 år kommer en nyinspelning i serieformat. Men kommer den att kunna bli en ny Heathers för den yngre generationen? Embla och Emma minns sitt 90-tal och förutspår seriens framgång.

Embla: Vilken är din relation till filmen? Jag blev så glad över att vi båda hade koll på den, för samtidigt som jag upplever att Heathers är en viktig film för många och en riktig klassiker, är det ändå samtidigt begränsat med folk som känner till den, håller du med?

Emma: Ja, eller hur! Jag tror att jag såg den första gången när jag gick i mellanstadiet. Då var den en sådan där konstig film som jag förstod väldigt lite av, men som jag omedelbart tyckte om.  Jag såg den senare när jag var tonåring, och då var den såklart perfekt. Då var den, tillsammans med bland annat Twin Peaks och Dirty Dancing del av en slags kultkanon i min vänkrets. Jag har upplevt att det är lite så den fungerat för vissa tonårskretsar under andra hälften av 90-talet. Som alternativ till filmer som Titanic. Vi som sa FUCK U till massproducerade romantiska kärlekskomedier.

Men jag har också upplevelsen av  att det är i en begränsad krets den har en kultstatus. För andra i vår generation är den i princip okänd, vilket är jättesynd. Jag såg om den nyligen, och den håller! Sedan dess har jag funderat mycket på VAD SOM ÄR GREJEN. Vad är grejen?? Varför är den så underbar, i ditt tycke? Och tycker du att de har lyckats fånga det i remaken? Om inte, är det överhuvudtaget nödvändigt? Måste inte varje generation ha sin speciella ton och känsla? Skulle den sortens skruvade 90-talsironi funka på dagens unga?

Jasmine Mathews, Melanie Field, Brendan Scannell

Emma (forts): Jag var heelt chockad över första avsnittet. De tydliga referenserna till filmen, som att intromusiken är samma, vissa av replikerna är samma gjorde ju att man förväntade sig att den också skulle vara liknande på andra sätt. Vilket den absolut inte var… Den var som en full förälder – familjär, men ändå helt annorlunda: jättekonstig, obehaglig och pinsam. Säger tråkiga skämt och tror att den är cool. (Jag undrar om det här är min Star Wars I, II, III…)

När vi var kungar. Winona Ryder och Christian Slater

Embla: Haha, gud vad kul! Jag håller helt med! Filmen är ju som en parodi på 90-talet, nästintill. Bara det att Winona Ryder och Christian Slater har huvudrollerna är ju nästan för perfekt. Sen att det handlar om tonårskärlek och ond bråd död – det kändes ju helt nytt. Och det hade inte gjorts i någon direkt vid utsträckning sedan dess så jag tycker fasen att det håller ur den aspekten.
Jag håller också med om att det är både samma och så olika. De har lyckats med att ta in perspektiven vi lever med idag, kroppspositivismen som exempel. Men samtidigt håller jag med om att det känns lite konstigt. Det är kanske en helt naturlig utveckling och en hyllning mer än en ny version? Vad tror du?

Heathers (2018) vet vad kidsen gillar. (Melanie Field)

Emma: Jag tyckte så jäkla illa om första avsnittet. Det blev bättre mot slutet och det blir mer lovande i kommande avsnitt. Men jag är nog inte jättehoppfull. Filmen dröp av cynism och ironi, humor och svärta, vilket var 90-talet och framför allt indiekulturen i ett nötskal. Winona Ryder och Christian Slater var indiekungligheter. Det verkar som att Jason A. Micallef (manus) har försökt låta bli att kalkera rakt av, utan tänkt, hm vad är motsvarigheten till det här fenomenet idag? Men det passar illa på något sätt, det känns forcerat och uttänkt. Första hälften av avsnitt 1 känns som att det är skrivet av en Trumpsupporter. ”Nu får man väl inte ens säga fetto längre eller ha en indian på tröjan”.

Krocket 1988. Heather, Heather och Heather (Lisanne Falck, Kim Walker och Shannen Doherty)

Embla: Jag håller helt med dig. Det finns en distans som gör att det känns ironiskt och ganska kallt. Jag tror att jag har en något mer positiv känsla eftersom jag verkligen trodde att det skulle vara ASDÅLIGT. Men blir lite förförd av originalflirtarna. Dock! Allt du säger med känslan av Trump håller jag verkligen med om. Grejen med Heathers var ju att hålla sig på de svagas sida lite, men den fina känslan saknar jag nu. Vad tror du, kommer det gå hem, då?

Emma:  Ja, tv-serien är, som du säger, ironisk men också alldeles för seriös  i vissa delar. Det kommer en del oväntade vändningar, vilket får mig att hoppas lite, lite. En aspekt de har lyckats med är vuxenvärlden och dess missriktade eller pliktskyldiga försök att hjälpa. Däremot har jag inget hopp för Veronica (Grace Victoria Cox) och JD (James Scully). De är så urbota tråkiga som individer och som par. Hennes definition av sig själv är att hon är en  ”good person”. WTFF. Som jag ser det kan en person säga sig sträva efter att vara en god människa men att själv slå fast sin egen godhet är främmande för mig… Och James Scullys JD är inte ens lite sexig…

Emma (forts): Nej, jag har ingen aning. Sedan Trump vann presidentvalet – som såklart var heeelt galet – och att han fortfarande är president är ännu konstigare vet jag faktiskt inte vad som går hem längre. Kanske passar den precis. Kanske är det sportfånarna och hejarklacksledarna som är utstötta i high school 2018, kanske de mobbas för att de är heterosexuella och behöver sin Heathers för att stå ut… Inte f-n vet jag.

 

EDIT: Idag 11 juli släpps första avsnittet av Heathers på HBO nordic .
Det var efter den tragiska skolskjutningen i Florida 14 februari i år som Paramount beslutade att skjuta på sin USA-premiär av Heathers. Därför släpptes den inte heller på HBO Nordic som planerat. Men det här är var vi tyckte i mars efter att ha sett de första avsnitten.

Skrivet av Embla Sue Panova

Copywriter som älskar zombiefilm, superhjältar och nästan vad som helst från det brittiska imperiet. Är i princip uppvuxen på en biograf, men har inte fått särskilt förfinat smak av det. Här blir det alltså inga texter om svåra smalfilmer – om de inte kommer från britannien, förstås!

Är du också onyanserad? Dela med dig.
bloglovin
Fler onyanserade inlägg