Senaste Kommentarer

Top Commenters

Helgens skörd brittserier.

Inlägg av Embla Sue Panova den 6 januari 2013 i

Onyanserat Serier & TV

Man önskar ofta att dygnet hade fler timmar. Inte bara för att hinna stryka tvätt och skriva den där romanen man har i huvudet, utan för att hinna se all bra film man stöter på och skriver på sin evighetslånga ”att-se-lista”. Under helgen hanns det i alla fall med två miniserier här hemma.

THE SECRET OF CRICKLEY HALL: En miniserie som bjuder på rikligt med kalla kårar och springkli i benen. Eve och Tom lever ett lyckligt förhållande med två döttrar och en son. En dag försvinner sonen under ett besök på lekplatsen och ingen vet vad som hänt honom. Ett år senare är sonen ännu inte återfunnen och familjen flyttar ut på landet under några månader för att få en nystart. Givetvis börjar konstiga saker att hända …

Det här är en spännande serie, men absolut ingenting om du hatar allt vad övernaturligt heter. Har du däremot ingenting emot att kittlas av tanken att det finns saker vi inte ser, osaliga andar och ondska som lever kvar är det här en mycket sevärd liten serie.

THE BLETCHLEY CIRCLE: Ännu en serie som höll på att gå mig förbi. Otalet hyllningsuppdateringar på Facebook gjorde dock att jag var tvungen att kolla upp vad the fuzz was all about, som man säger. Det här är en intressant miniserie (eller är det bara mini? Jag hoppas på en säsong 2!) ur fler aspekter. Det självklara är ju givetvis att en samling tjejer, som knäckte koder och jobbade för staten under Andra Världskriget nu hjälper polisen (mot deras vilja) att lfånga en seriemördare som härjar i staden genom att använda sig av samma teknik som man använde för att jaga tyskar. Det andra, och varför jag älskar britterna, är bonusen: verkligheten. Här ser man hur kriget förde kvinnorna tillsammans och hur freden, och förväntan att de skulle gå tillbaka till dammsugaren, blev starten på kvinnorörelsen.

Det här är typiskt en sån där serie som alla kommer gilla. Den har tempo och spänning som inte släpper taget om en från första till sista sekunden och den bjuder på relationer man dras med in i och faktiskt bryr sig om. Jag vet inte hur många gånger jag hade samma gråtskratt i halsen, sådär som pappa har när han kollar Disney-familjefilmer och de svaga vinner på slutet. Går man inte igång på spännande handling och övertygande skådespel kan man alltid kolla på kläder, bilar och inredning från en svunnen, och ursnygg, tid. (Bletchley Circle ligger just nu uppe på SVT Play.)


Skrivet av Embla Sue Panova

Copywriter som älskar zombiefilm, superhjältar och nästan vad som helst från det brittiska imperiet. Är i princip uppvuxen på en biograf, men har inte fått särskilt förfinat smak av det. Här blir det alltså inga texter om svåra smalfilmer – om de inte kommer från britannien, förstås!

Är du också onyanserad? Dela med dig.
bloglovin
  • Ingrid

    Håller med om att Bletchley Circle borde få en säsong 2! Det är ju verkligen upplagt för det i slutet, även om just denna mordhistoria då får sitt slut. Det finns ju hur mycket som helst att gå vidare på. Kommer kvinnorna kunna fortsätta använda sina kunskaper och färdighete, kommer polisen erkänna att de behöver kvinnornas hjälp, eller tvingas de bara gå tillbaka till sina hemmafruliv med stekar och korsord…

  • EmblaMalmenlid

    Precis! Det var en cliffhanger så god som någon, ju! 🙂

Fler onyanserade inlägg