Senaste Kommentarer

Top Commenters

Vem bryr sig om Hollywoodsvenskarna?

Inlägg av Embla Sue Panova den 2 september 2013 i

Onyanserat

mickep
Numera lyfter man knappt på ögonbrynen när Lisbeth Salander ränner runt i rymden som förlaga till Sigourney Weaver eller över nyheten att Micke Persbrandt ska spela brunbjörn i nästa Hobbit-film – Hollywood är ju liksom numera smockfullt med svenskar! Det är nästan så man förväntar sig att alla up-and-coming-skådisar och regissörer ska bli uppbjudna till dans på balen alla vill gå på. Nej, det behövs något mer än ett son-namn i rollistan för att man ska bli stolt… något som visar att de fortfarande tillhör oss.
Den första gången jag var med om inkastade svenska repliker i en Hollywoodfilm var nog när Peter Stormare svor på svenska i Jurassic Park. Sedan körde han ett par vändor och lät sin assistent sjunga Små Grodorna i Minority Report och så vidare. Alexander Skarsgård kör sin hyllning till hemlandet i True Blood när han pratar svenska som den urviking han var när han blev omvandlad och nu senast var det Joel Kinnaman som i The Killing beställde den väldigt svenska pizzavarianten Hawaii till lunch. Men varför tycker man det är så sjukt mysigt att våra Hollywoodsvenskar inte glömt bort språket – och oss?

Jag har aldrig fattat uttalanden som ”är du inte stolt över att vara svensk?” som om det vore en prestation. Och på samma sätt är det egentligen lite långsökt för mig att vara stolt över att en skådis jag inte har någon relation till får ett nytt jobb, utomlands. Det vore som när min kompis Anna började jobba på förlag i London – skulle jag då sträckt på mig för att vi som nation kunnat producera en så uppstyrd redaktör..? Mjäe. Men ändå sitter jag där och myser över att barnflickan i Boardwalk Empire sjunger När Trollmor har lagt de elva små trollen – och då ska hon ändå föreställa norsk..!
Det är väl den där känslan att man tillhör en smal klick som fattar skämtet. För i amerikanarnas öron passerar säkert Stormares svordomar över de små dinosarna som strax ska nibbla loss på människokött ganska obemärkt. Jag antar att det är samma sak som när när en tysk i random Bondfilm skriker något och det enda vi urskiljer är ”Aschtung”! Vi bryr oss inte men i Berlin sitter någon och fnissar över sin kvällskraut. Och när det sen handlar om våra interna skämt och vi får vara med i klubben, ja då är det vi som nästan sätter semlan i halsen av förtjusning.
Frågan är om vi kommer bli mätta på svenskflirt i Hollywoodfilm? Nu när varenda kotte spelar på amerikanska kanske även såna här små saker blir vardagsmat? Det återstår att se, men jag känner att jag redan nu får ta tillbaka ett uttalande jag skrev nyss. Oavsett om det blir några svenskaglosor eller ej – det ska faktiskt visst bli HELT bisarrt att få se Gunvald Larsson som formskiftande sagobjörn i Hobbit 2. Faktum är att jag knappt kan bärga mig!

Skrivet av Embla Sue Panova

Copywriter som älskar zombiefilm, superhjältar och nästan vad som helst från det brittiska imperiet. Är i princip uppvuxen på en biograf, men har inte fått särskilt förfinat smak av det. Här blir det alltså inga texter om svåra smalfilmer – om de inte kommer från britannien, förstås!

Är du också onyanserad? Dela med dig.
bloglovin
Fler onyanserade inlägg