Senaste Kommentarer

Top Commenters

IMAX – Intryck

Inlägg av Eduardo den 10 november 2015 i

Onyanserat

ujuj

IMAX-salongen har inga spår av SF:s röda tema utan kör blått all the way.

På torsdag (12:e november) slår Mall of Scandinavia upp dörrarna i Solna som ackompanjeras av den nya filmstaden Scandinavia som i sin tur har Sveriges första kommersiella IMAX-biograf för spelfilm. Satsningen är en av SF:s största på senare år och innehåller förutom en IMAX-salong även 14 (!) salonger varav vissa enbart är VIP-salonger. Vi går igenom snabbt vad vi fick se idag:

VIP-sätena med personal space på alla sidor.

VIP-sätena med personal space på alla sidor. Ja – det går att luta stolarna med.

VIP-salongerna, som ligger i anslutning till restaurangen Drama, är mindre till utformningen men med extra mycket plats i alla riktningar. Tanken är att du ska kunna ta med dig dryck och mat in (även öl poängteras det av någon anledning) och kunna frossa i det under själva filmen samt gå och fylla på om du vill under själva visningen. De stora utrymmena gör att intimiteten försvinner och det känns lite som att man sitter hemma hos valfri person från MTV-crib med en sjuk hemmabio. Tanken på att käka på bion tilltalar säkert vissa och varför inte egentligen. Hur det blir i realiteten får vi se på sikt men hur som helst så finns det plats och fällbara stolar. Och öl.

Plats plats och mera plats. Sverige!

VIP = Plats plats och mera plats. Sverige!

Väldigt oklart vad wow-märket är till för. Det är tyvärr ingen knapp för extra wow.

Väldigt oklart vad wow-märket är till för. Det är tyvärr ingen knapp för extra wow. Tryckte minst 4 gånger och fick 0% mer wow.

Dom vanliga salongerna – vi gör ett snabbt hopp här. Dom vanliga salongerna är alltså dom som inte är IMAX eller någon av VIP-salongerna. Traditionellt utförande med större benutrymme generellt sett och några VIP-säten för dom som vill har extra plats. Varje säte har av någon anledning ett litet vit märkte därbak (se bild). Känns som en 1.1 version av den vanliga biostolen helt enkelt. Faktumet att det finns så många salonger gör dock att det alltid kommer vara någon film som börjar ’snart’.

Mannen på bilden är skala 1:1. Om du har en IMAX skärm.

Mannen på bilden är skala 1:1. Om du har en IMAX salong.

IMAX – salongen – Egentligen det som alla väntade på – en gigantisk skärm på 22 x 11 meter (247m2) vilket innebär att Solna slår Uddevalla som hade rekordet innan (Vart är Stockholm här? Tydligen ingen som vet). Hur bra är det? Det är svårt att avgöra när man får se en flexande teknikdemo som gör det absolut bästa av allt som finns tillgängligt. SF fuskar såklart och visar Star Wars trailern vilket gör det absolut bästa av salongen och gör alla jämförelser larviga och alla får gåshud – är du i Sverige så blir det här du ser den helt enkelt. Detta är något som SF såklart vet om och glatt meddelar att alla biljetter till premiären är slutsålda på förhand (alla 421 platser – alla tider).

Så här dåliga foton går faktiskt att ta 2015 fortfarande.

Så här dåliga foton går faktiskt att ta 2015 fortfarande.

Eftersom att prisintervallet kommer ligga runt 200 kr (200-225 kr beroende på spellängd och position i salongen) så känns det hela inte så farligt heller. Med tanke på att du inte kommer se varje ny Beckrulle här så blir det hela något som du gör vid speciella tillfällen – typ Star Wars. SF har en bra öppningslineup med Spectre, Mockingjay och såklart Star Wars i IMAX-format nu till vintern. På sikt kommer Batman VS Superman, Finding Doris, Djungelboken, Tarzan m.fl visas i IMAX-formatet. Nu gäller det bara för Stockholmare att kväva hedern och åka till Solna för att se dom med.

Slutligen lite dåligt tagna foton från den tillhörande restaurang Drama som ligger vid ingångarna till VIP-salongerna.

Skyller allt på undermålig mobilkamera. Det är schsst inredd på restaurangen som ligger i anslutning till VIP salongerna hur som.

Skyller allt på undermålig mobilkamera. Det är schysst inrett på resturang Drama som ligger i anslutning till VIP salongerna hur som.


Skrivet av Eduardo

Fascinerad av det ostrukturerade och det hopplösa. Stadsplanerare som anser att fler filmer borde ses i sin rätta urbana miljö – filmen är bara en del av upplevelsen. Tycker allt blir bättre på danska. Gillar överlag inte TV-serier.

Fler inlägg av Maila Eduardo
Är du också onyanserad? Dela med dig.
bloglovin
Fler onyanserade inlägg