Senaste Kommentarer

Top Commenters

Vi minns James Gandolfini.

Inlägg av Embla Sue Panova den 20 juni 2013 i

Onyanserat

james

James Gandolfini är död. Han dog igår, av hjärtinfarkt. Jag gick just in på imdb för att kolla igenom vilka filmer han varit med i. Och japp, där stod det – 1961 till 2013. Så var ett av mina favoritliv inom skådespeleri över.

Ibland kan jag tycka det är lite överdrivet när ”fans” ska bli så sjukt ledsna när någon dör, för vad oss anbelangar är det ju trots allt som om stjärnan bestämt sig för att flytta ut på landet och sluta göra film eller har gått med i en sekt där man inte får bli fångad på film, ja för själens skull ni vet. Men nu när man alltså vet att James Gandolfini är död ligger det redan något nostalgiskt över att tänka på honom.

Min första filmfavorit med James är True Romance där han spelar en knarkkungs högra hand som genom hela filmen jagar huvudrollsparet för att få tillbaka en upphittat väska med knark. Med ett nästintill psykopatiskt lugn och leende på läpparna håller han i en scen på att slå sönder Alabama (Patricia Arquette). Obehaglig är bara förnamnet.

Och lite sådär lugn men hård är väl nästanett signum för James karaktärer. Även om han i Sopranos spelar han en maffiaboss som har tappat lusten i livet och går till en psykolog är man som tittare helt införstådd med att det finns en kyla, en känsla av ”a man’s gotta do what a man’s gotta do” som kopplas på när det är nödvändigt. Sopranos har för dig som ännu inte sett den, många gånger om blivit utsedd till världens bästa. Det var väl också här som James Gandolfini slog igenom på riktigt och folk fattade att det var värt att lägga hans efternamn på minnet. Sopranos är som ett kinderägg för vuxna. Här ryms nämligen både spänning och en stor nypa humor. En fantastisk serie där det är svårt att tänka sig att någon skulle kunnat göra rollen bättre än James Gandolfini.

Men även om jag skulle kunna rabbla två handfulla filmtitlar man bara måste se just att James är med i dem är det en film, och särskilt en scen, som är det första jag ser framför mig när jag får höra att han är död. Och den känns också löjligt passande att avsluta en liten minnesstund med.

Från filmen Romance & Cigarettes som kom 2005

Skrivet av Embla Sue Panova

Copywriter som älskar zombiefilm, superhjältar och nästan vad som helst från det brittiska imperiet. Är i princip uppvuxen på en biograf, men har inte fått särskilt förfinat smak av det. Här blir det alltså inga texter om svåra smalfilmer – om de inte kommer från britannien, förstås!

Är du också onyanserad? Dela med dig.
bloglovin
  • Kanske värt att kolla in Sopranos en sväng då, har lyckats missa varenda avsnitt faktiskt.

  • EmblaMalmenlid

    Det tycker jag definitivt! En fantastisk serie som jag tror kommer räknas som den bästa/en av de bästa läääänge framöver. Däremot har den inte samma cliff-hanger-känsla som i många andra serier, lite mer lågmäld. Men mycket mycket bra! Du har ju några timmar att se fram emot! 🙂

Fler onyanserade inlägg