Senaste Kommentarer

Top Commenters

”Jumping the shark” – när dör en TV-serie?

Inlägg av Måns Lindén den 20 maj 2011 i

Onyanserat

Hoppande haj

Jag älskar uttrycket ”jumping the shark”.

Uttrycket brukar användas då en TV-serie når sin peak. Man refererar till en specifik händelse i ett specifikt avsnitt som man sedan kan peka på och säga: ”efter det där, då gick det bara utför.”

Det kan vara en omtyckt rollkaraktär som dör, en skådespelare kanske byts ut, eller att något sker som bryter mot seriens inre logik. Att manusförfattarna inför absurda element och otippade karaktärsdrag som går långt utanför de ramar som tittarna har vant sig vid. Det som sker är att seriens evolution avstannar, tittarna känner sig svikna och allt känns lite solkigt. Om man vill dra det riktigt långt kan man säga att serien bedrar sitt eget varumärke och händer det, då återstår bara att rulla in etermediets likvagn innan stanken förpestar hela tablån.

En ung Ron Howard och "The Fonz"

Begreppet ”jumping the shark” härstammar från serien ”Gänget & jag”, eller ”Happy Days” som den hette i USA. Den hade premiär 1974 och blev omedelbart en kanonsuccé. Bland andra Ron Howard startade sin karriär där. Seriens fixstjärna var dock Henry Winkler – som spelade karaktären ”The Fonz”, vars stil charlatanen Andrew Dice Clay senare kapade rakt av. På 1970-talet i USA var ”The Fonz” coolheten personifierad med sin skinnjacka och sina one-liners. Alla killar ville vara ”The Fonz”

Men inför den femte säsongen i september 1977 hände något inne i manusverkstaden. Idéerna och uppslagen kändes inte lika fräscha längre. Det kreativa arbetet gick trögt och desperationen spred sig i manusförfattarens Fred Fox Jr sinne. Dead line närmade sig men han, som man brukar säga, ”körde på” ändå.

I första avsnittet av säsong fem utmanas ”The Fonz” att visa hur modig och cool han är. Hans lösning är att dra på sig sin patenterade skinnjacka, byta om till badbyxor och trä på sig ett par vattenskidor. Sen åker han svinfort och upp på ett hopp och glider i luften över en vattentank där det simmar hajar. Han landar. Han överlever. Fansen protesterade dock vilt inför åsynen av ”The Fonz” i badbyxor. Steget från jeans till badbyxor var på pappret kanske inte så stort men det gick så pass långt utanför seriens kontext att de inbitna fansen aldrig mer kunde titta på ”Gänget & jag” med samma entusiasm. Serien peakade och blev i mångas ögon aldrig lika bra igen.

Efter hoppet upplevdes "The Fonz" som färglös av fansen.

Det är alltså bakgrunden till uttrycket ”jumping the shark” som nu är ett vedertaget begrepp i Hollywood när en serie har passerat zenit.

Men.

Jag är övertygad om att det finns ett dolt budskap här. Fred Fox Jr visste exakt vad han höll på med när han skrev scenen. Han ville säga till publiken: ”Nu är det slut. Jag orkar inte mer.” Scenen var medvetet absurd och ett subtilt försök från Fred Fox Jr att sänka serien för gott.

För det var nämligen inte bara ”The Fonz” som hoppade över hajar 1977.

Evel Knievel - en amerikansk hjälte!

Motorcykelmannen Evel Knievel var 1977 om möjligt en ännu större stjärna och ikon än ”The Fonz”. Under 60-talet gjorde han sig känd som Amerikas våghals #1 och han turnerade land och rike runt iklädd stjärnbanérsprydd sparkdräkt. Han hoppade över bussar, raviner och hustak. Inget var för svårt för Evel. Tills han i januari 1977 åkte till Chicago…

Efter det misslyckade försöket att hoppa över hajpoolen blev Evel sig aldrig lik. Han bröt i princip varenda ben i kroppen och var faktiskt ytterst nära att stryka med. Karriären befann sig i fritt fall och 1981 slutade han hoppa helt och hållet. Han dog gammal och hyfsat bitter i sitt Floridahem år 2009.

Min tes är att händelsen i Chicago inte kan ha undgått Fred Fox Jr. För även om ”The Fonz” lyckades med sitt hopp så finns det ju en ENORM undertext i den scenen. Jag tror att Fred Fox Jr. drabbades av megalomani och ville ta död på den amerikanska ikon han själv hade skapat. Med Evel Knievels öde färskt i minne hoppades han att publiken på ett subliminalt sätt skulle inse att även ”The Fonz” tid var förbi. Det budskapet flög tyvärr långt över huvudet på publiken. ”Jumping the shark”-avsnittet hade 30 miljoner tittare och ”Gänget och jag” fortsatte i ytterligare sju plågsamma år.

Vad Fred Fox Jr gör idag? Ingen vet.

Min fråga till er är; vilka TV-serier (och framför allt när) har ”jumped the shark” enligt er? Här skrev jag om när det hände i ”Californication” men det finns ju många fler exempel! Vad tycker ni?

Skrivet av Måns Lindén

Gillar rockmusik, konfetti och kulörta lyktor. Tittar gärna på premiumkanalernas serieutbud, skräckfilm och amerikansk independent. Medverkar med jämna mellanrum i Sveriges Radios PP3 med den föga blygsamma titeln "filmexpert".

Är du också onyanserad? Dela med dig.
bloglovin
 •  http://articles.latimes.com/2010/sep/03/entertainment/la-et-jump-the-shark-20100903

 •  Jag har försvenskat uttrycket till ”hoppa hajen” och använt det så flitigt jag kunnat i så många sammanhang som möjligt för att sätta det även i Sverige. Så hjälp mig och använd det ni också 😉

 • Pontus Wallgren

  När Monica och Chandler gifte sig i Vänner.

 • Mailinator

  Ett besläktad uttryck är ”Nuking the Fridge” vilket, förstås, härstammar från en scen ur den tragiskt dåliga Indiana Jones och kristallskallegänget.

 •  Jag har även hört uttrycket ”waking Pam” som hänvisar till det sjyssta draget i Dallas att göra det senaste årets ogillade händelser till Pams jättelånga dröm.

 • Tomas

   När man öppnade luckan i Lost?

 •  @Tomas: Fast Lost är väl en sån serie där det är svårt att peka på exakt ETT specifikt ögonblick när den spårade ur. Jag tyckte till exempel att den spårade ut när dom bestämde sig att det fanns överlevande från bakdelen av planet också… som dom sen ändå sakta men säkert tog livet av efter en säsong.

 • Bluto

  I That 70´s show parodierar dom ”shark”-scenen i s04. Får se om den gör nån skillnad. Ska kolla in några avsnitt efter och se.

 • Kelly

  När man avslöjdade mördaren i Twin Peaks alldeles för tidigt.

 • En serie som tog en absolut vändning och där man förstod att ingenting skulle bli sig likt igen var säsong 5 av The Shield. Jag hade svårt att acceptera Shanes beslut, och insåg att detta var början på slutet

 • Kom på en till… När jag såg vinjetten till första avsnittet av ”two and a half men”

 • Per Axe

  ”Walking dead” När de börjar hänga i skogen, i avvaktan på de mer spektakulära scenerna.

 • Per Axe

  ”Game of thrones” efter första avsnittet

 • Per Axe

  Intressant försvarstal av Fred – http://articles.latimes.com/2010/sep/03/entertainment/la-et-jump-the-shark-20100903

 • Måns Lindén

  Haha! Jag är böjd att hålla med..trots det envisas jag med att titta.

 • Måns Lindén

  Rätt humorlös inställning får man väl ändå säga?

 • Per Axe

  Jag med. Vad är grejen? 

 • Chheguzvara

  The Simpsons nya avsnitt kollar jag inte på men den lär ju ha peakat för längesedan. Men dom lär ju aldrig sluta producera tråkiga avsnitt då familjen åker ”jorden runt” o.s.v. 

 • Måns Lindén

  True Blood i det ögonblick som Skarsgård fick en förbannelse och tappade sin mojo. 

Fler onyanserade inlägg