Senaste Kommentarer

Top Commenters

Kulturen i skymning

Inlägg av Embla Sue Panova den 27 augusti 2015 i

Onyanserat

lagercrantz

Det har diskuterats friskt på sistone om fjärde boken om Lisbeth Salander & c:o, karaktärer som ursprungligen är skapade av Stieg Larsson men nu gestaltade av David Lagercrantz, är moraliskt riktig. Onyanserats Embla måste givetvis också lägga sig i.

Jag sitter i soffan och svarar på kommentarer på Facebook där jag i morse skrev att jag tycker det är helt sjukt att David Lagercrantz på SVT igår fick stå till svars för att ha tackat ja till att skriva boken, som om han vore en politiker som slagits med järnrör på stan. Samtidigt pågår Debatt på tv och Björn Ranelid rasar över hur David nu tydligen tror att han är Jesus. Känner att jag blir förbannad. Varför värnar folk om så konstiga saker? Hur kan det faktum att en trilogi nu fått en fjärde del av en annan författare uppröra så? Och hur kan det vara upp till författaren att stå till svara för att den skrivits av någon annan än den döde upphovsmannen?

Alltså, för det första. Ska någon ifrågasättas så är det väl förlaget, i det här fallet Norstedts? Det är ju trots allt de som beslutat att en fjärde bok (Det som inte dödar oss) ska ges ut? Men, eftersom förlag som regel inte sysslar med välgörenhet utan försöker klara sig som alla andra känns det varken klädsamt eller ens rimligt att folk plötsligt går och bli kommunister? Klart som fan att Nordstedts vill, och ska, tjäna pengar. Och med god ekonomi kanske kan de ju ge ut lite smalare publikationer, vilket i sin tur gynnar kulturen ännu mer. Grattis Norstedts säger jag – hade jag suttit på möjligheten hade del fyra varit ute för länge sen.

För det andra. Det vore förstås sjukt ädelt om David, av någon outgrundlig anledning, skulle tacka nej till att skriva en garanterad bestseller för att Eva Gabrielsson varit anti. Men kanske lite väl mycket att begära? David, som dessutom förmodligen varit den viktigaste författaren på decennier när det gäller att få den svåra läsgruppen unga killar att ta upp en bok i och med sin Jag är Zlatan står redan på plus i min bok. För att inte tala om det faktum att om han svarat nej hade kanske Björn Ranelid fått frågan? (Och garanterat sagt ja, galen vore han annars.)

För det tredje. Det är inte ovanligt att karaktärer lever vidare genom andra. James Bond är ett bra exempel. Och en massa andra böcker/filmer som tydligen inte kränkt någon, fast fenomenet varit detsamma. Vad som gör att just Stiegs böcker är så skyddade begriper jag verkligen inte alls. Antingen får läsarna inget mer, eller så får de det men då måste historieberättandet tas över av någon annan. Och vill man inte ha en bok till kan man ju helt enkelt låtsas att det bara finns tre, ungefär som att de flesta inte låtsas om att Gudfadern del 3 existerar.

Så: kan vi inte bara enas om att ifall hela världen börjar läsa för att det kommer en bok som, nästan unheard of, engagerat människor till den grad att de köar mitt i natten när den ska släppas så är det en bra sak? Kulturen enar människor och den berikar liv. Den ger upphov till samtal och diskussioner och i det här fallet skadar den faktiskt ingen alls. Låt Stiegs arv leva vidare och för Guds skull: läs boken innan ni förkastar den.

Skrivet av Embla Sue Panova

Copywriter som älskar zombiefilm, superhjältar och nästan vad som helst från det brittiska imperiet. Är i princip uppvuxen på en biograf, men har inte fått särskilt förfinat smak av det. Här blir det alltså inga texter om svåra smalfilmer – om de inte kommer från britannien, förstås!

Är du också onyanserad? Dela med dig.
bloglovin
Fler onyanserade inlägg