Senaste Kommentarer

Top Commenters

Lite mordhot till tablån?

Inlägg av Embla Sue Panova den 30 april 2016 i

Onyanserat

hatmail

Jag minns på det glada nittiotalet, när människor inte alls var så särskilt glada. Folk hade nämligen lite svårt att skilja på verklighet och dikt. Jag tänker till exempel på när Johan Hedenberg, som spelade våldtäktsmannen ”Jonas” i Varuhuset åkte på stryk på gatan för det han gjort – i tv-serien. Det är ju inte långt ifrån hur det var när första biofilmen kom, ett lokomotiv som kom rusande mot kameran, och folk sköt på duken med pickadoller i ren panik. Dessvärre verkar folk inte vara så mycket vettigare nuförtiden.

Jag läste häromdagen om att ”Jasse” I Ex on the beach har blivit mordhotad efter att ha deltagit i serien. Mordhotad. Jag vet inte om ni ser serien själva, men jag och min man sitter som klistrade. Jasse verkar vara en skön och vettig tjej. Hon har lite kort stubin post drinkus, men det är hon ju knappast ensam om i huset. Eller i resten av världen, för den delen. I övrigt beter hon sig ungefär som alla andra där inne. Lite mer bestämd och frispråkig än resten av tjejerna, kanske. Så kan det vara så att hon får ta hoten på grund av att hon är… BAM BAM BAAAAAM! Kvinna? För det finns ändå otalet osköna snubbar i den där serien som fortsätter sitt vanliga liv efter serien utan hot om livet.

Hur det nu än är med den saken så har hon knappast förtjänat mordhot för att hon är med på tv och har en stark personlighet som vissa tittare inte kan ta. För vad gör hon, egentligen? Här kommer en lista:
1. bråkar med ett ex (obs! koncept för hela serien)
2. försvarar folk som hon tycker får taskig behandling (lite överdrivet passionerat ibland kan tyckas när man sitter i godan ro nykter i soffan, men inte värre än någon annan)
3. bråkar med folk hon tycker är kocko (vilket de oftast också är, just då)

Ja det var väl det.

Här är en några gärningar, utan inbördes ordning) som jag mer skulle kunna förstå vore upphov till hot (förstå alltså, inte uppmuntrar till):
1. Massmörderi
2. Djurplågeri
3. Sexuella övergrepp av alla slag

Ganska långt ifrån konceptet i Ex on the beach med andra ord.

Vidare mordhotades en skådespelare nyligen efter att ha talat humant om flyktingsituationen. Hen hade alltså inte sagt att man borde mörda dem, plåga deras djur eller tvångsligga med dem = ingen anledning till mordhot. Humanitet. Dvs: att kunna leva sig in i andra människors lidande och vilja hjälpa dem, det är tydligen sådant som får blodet att koka i människor. Så till den grad att de vill döda. Mörda. Från karaktären Våldtäkts-Jonas i Varuhuset till medmänsklighet. Jag kan inte ens kommentera det.

Saga från Paradise Hotel fick också ta emot mordhot, för att i princip ha synts på tv, hon gjorde inget extraordinärt och definitvit inget av mina tre värsta-scenarior ovan.

I tv-programmet Trolljägaren åkte Robert Aschberg runt för att knacka på hos människorna bakom näthatet – för det är ju nästan alltid på nätet folk blir hotade. Det blev ju en slags underhållning i sig, vilket man såklart kan få lite dubbla känslor av. Men med tanke på hur det ser ut kanske man skulle ge programmet en hel tv-kanal och bara visa alla dessa frispråkiga haters att det inte går att säga vad man vill till folk, skrämma människor som inte gjort ett dugg mer än att ha varit i tv att varken våga gå ut, eller stanna hemma.

Vi blir mer och mer personliga. Förr i tiden var det Varuhuset som engagerade folk, med skådespelare som spelade roller. Nu kan man se mer personliga sidor hos människor i reality-tv, som inte skådespelar. Men det finns förstås alltid möjlighet att med hjälp av klippning få folk att framstå annorlunda och värre än de är. Fortfarande. Att vara packad på tv är precis lika oskyldigt som att spela våldtäktsman på tv. Det ena är lite mer utlämnande bara. För den det berör. Det ena skrattar vi åt idag och det andra pågår hela tiden. Och inget av dem är i närheten att kvalificera till hot från omvärlden.


Skrivet av Embla Sue Panova

Copywriter som älskar zombiefilm, superhjältar och nästan vad som helst från det brittiska imperiet. Är i princip uppvuxen på en biograf, men har inte fått särskilt förfinat smak av det. Här blir det alltså inga texter om svåra smalfilmer – om de inte kommer från britannien, förstås!

Är du också onyanserad? Dela med dig.
bloglovin
Fler onyanserade inlägg