Senaste Kommentarer

Top Commenters

May the 4:th be with you – Emblas Star Wars-betraktelse.

Inlägg av Embla Sue Panova den 4 maj 2013 i

Onyanserat

leia

Idag är det Star Wars-dagen och Onyanserat firar med att betrakta filmerna som numera nedärvs i modersmjölken till nya generationer ur redaktionens olika perspektiv. Det här är mina tankar för dagen.

Jag gillar Star Wars. Okej, jag till och med älskar de första (sista) filmerna. Jag köper en hel del (för mycket) merch och beställde till och med två par av Adidas Star Wars-edition-sneakers med prinsessan Leia-design. Men det var ju just det där. Prinsessan Leia. För om du blundar och tänker på henne – hur ser hon ut? Iklädd sin vita dräkt som låter henne röra sig fritt med sin tunga bössa? I så fall är du min hjälte. För jag tror att de flesta tänker sig henne i, just det GULDBIKININ.

Jag tror första gången jag råkade på det där med att Leia är en sexsymbol i sin guldbikini är när Ross i Vänner ska få en sexig önskan uppfylld av Rachel. Han vill se henne utklädd till vår rymdhjältinna iklädd bikinin. Sedan dess har det liksom bara rasslat på med sexuella inuendos kring den där utstyrseln. Men. Varför anses den coola och starka Leia vara sexig när hon är fången som slav och påtvingad en halvnaken outfit? Hade hon, likt Barbarella, själv valt att vara avklädd i sin vardag hade det varit en annan sak – då hade man ju kunnat undra varför det inte kan räcka med att man är en tuff kaka utan även måste vara sexig. Det är ganska tungt att försöka axla alltihop på samma gång, serni. Men här är Leia påtvingad kläder hon inte vill ha och fråntagen all sin styrka. Då är hon tydligen som sexigast. Det ger mig en lite bitter smak i munnen.

Men man gillar ju lite flesh, tänker du nu. Det handlar inte om att hon är försvagad, det handlar om att man får se lite hud. Ja, det är kanske möjligt, men i handlingen – borde man inte bortse från de bara hudpartierna och tänka på att filmens hjältinna faktiskt är fast hos ett pimpigt fläskberg – ett slags rymdens Don Corleone. För mig blir det ett bevis för att man egentligen inte tar prinsessan som karaktär på allvar. Som om Jack Bauer blev tillfångatagen och torterad i bara mässingen och man skulle luta sig tillbaka och njuta av utsikten. Nej, så funkar det ju inte.

För mig är Star Wars en fantastisk samling filmer och Leia en übertuff förebild, både för unga tjejer och killar. Så kan vi inte bara en gång för alla se den där guldbikinin för vad den är – ett fängelse och fotboja för alla som vill mer än bara egga unga pojkar.

Tänkte avsluta den här lilla betraktelsen med ett klipp där prinsessan är stark och slåss. Fick bläddra mig igenom ganska många ”enslaved” och konstiga ”tributes” innan jag hittade det här. Håll till godo och må kraften vara med er!

Skrivet av Embla Sue Panova

Copywriter som älskar zombiefilm, superhjältar och nästan vad som helst från det brittiska imperiet. Är i princip uppvuxen på en biograf, men har inte fått särskilt förfinat smak av det. Här blir det alltså inga texter om svåra smalfilmer – om de inte kommer från britannien, förstås!

Är du också onyanserad? Dela med dig.
bloglovin
  • Björn

    Självklart vitt dräkt och bössa! Har alltid tyckt att guldbikinin kändes som ett billigt, ologiskt och ovärdigt trick för att locka besökare. Det behövdes inte, alla grabbar i min ålder (16 då det begav sig) var fullständigt hypnotiserade av ”kraften”, laserbössor och rymdskepp. Leia var en av de tuffa hjältarna, inte ett kuttersmycke 🙂

  • Vad som börjar med ”lite hud åt pöjkarna” slutar ofta i ”hon ska inte tro hon är något”.

  • EmblaMalmenlid

    Härligt! Det ger mig lite hopp om mänskligheten (åtminstone den på jorden). 🙂

  • EmblaMalmenlid

    Jamen precis, Pontus. Det känns säkert överdrivet för många att tänka så, men du har så rätt i att den vägen är mer än vanlig – även om det är i rymden det händer.

Fler onyanserade inlägg