Senaste Kommentarer

Top Commenters

#metoo – svårt koncept även för de vettiga.

Inlägg av Embla Sue Panova den 27 januari 2018 i

Onyanserat

”Vi måste kunna hålla två tankar i huvudet samtidigt” säger politiska komikern Bill Maher om #metoo i senaste inslaget ”New rules” som är en populär del av hans egen show Real Time With Bill Maher. Han håller med om det goda i #metoo, men syftar på det svåra i att bunta ihop alla övergrepp med övertramp. Men kritiken har inte låtit vänta på sig. 

Det är bland annat Matt Damons uttalande om att övergrepp mot barn och våldtäkt är värre än att bli tagen i arslet som ligger till grund för Mahers rant. Och Minnie Drivers svar att män inte har rätt att rangordna kvinnors lidande och att det inte går att ta för givet att ha fått en penis visad för sig inte kan ha orsakat samma smärta som en våldtäkt.

Maher menar att ingen skulle välja en våldtäkt före en blottning, vilket han troligtvis förstås har rätt i. Jag vill verkligen understryka att jag gillar Maher. Jag tycker att han har en skarp syn på det mesta, men i det här fallet undrar jag egentligen vem det är som inte kan ha två tankar i huvudet.

Här är två tankar man han stoppa in samtidigt om man vill.
1. Att säga att folk hellre skulle välja en blottning före en våldtäkt är tyvärr inte samma sak som att mena att en våldtäkt är värre än den även oacceptabla blottningen, ur straffsynpunkt till exempel. Det blir istället att förminska allvaret i blottningen till något som kan hända den bäste.

2. Kan vi någon gång bara inte släta över och ursäkta mäns beteende? Även om det finns grader i helvetet så handlar #metoo om något annat. Nämligen att inte vara där alls! Det är inte intressant att diskutera vad som är värst och därmed också tillskriva reaktioner hos kvinnor som utsätts, det är att placera hela diskussionen någon annanstans.

I veckan var det Guldbaggegala och alla kvinnor gick in på röda mattan i en lång rad, svartklädda i t-shirts med budskapet #tystnadtagning. En symbol för att det är nog nu, i en bransch där hela #metoo fick fart. Mäktigt. Men så länge vi ska hålla på och diskutera ”två tankar” och jämföra fel med ännu mera fel smolkar vi ju ner en viktig fråga. Typ en avledningsmanöver à la Wag the dog, om man så vill.

Jag håller med Minnie. Men hon borde ha nöjt sig efter första meningen. ”Nej. Ni har inte rätt att rangordna vårt lidande.” Det räcker så.

Skrivet av Embla Sue Panova

Copywriter som älskar zombiefilm, superhjältar och nästan vad som helst från det brittiska imperiet. Är i princip uppvuxen på en biograf, men har inte fått särskilt förfinat smak av det. Här blir det alltså inga texter om svåra smalfilmer – om de inte kommer från britannien, förstås!

Är du också onyanserad? Dela med dig.
bloglovin
Fler onyanserade inlägg