Senaste Kommentarer

Top Commenters

Nytt på DVD: Fresh Meat

Inlägg av Embla Sue Panova den 17 oktober 2012 i

Onyanserat

För några dagar sedan släpptes brittiska serien Fresh Meat på DVD i det brittiska imperiet. Serien har än så länge inte hamnat på tablåerna i Sverige, men det finns egentligen ingen anledning att sitta i IKEA-soffan och vänta när man kan köpa direkt.

För er som sett lite brittkomedier kan jag droppa namn som Robert Webb, Joe Thomas och Jack Whitehall. Serien är skapad av Sam Bain  och Jesse Armstrong, som ligger bakom geniala Peep Show. Men nog av en massa namn nu, till storyn!

Fem ungdomar ska börja sin första termin på Manchester Medlock University och bo under samma tak som Howard – en senior som av någon outtalad anledning verkar bli kvar på skolan. Allt efter det är nästan meningslöst att berätta om eftersom det är ett hopkok av röda trådar och korta händelser i de sex undomarnas liv. Det handlar förstås om att hitta sin identitet, kärlek, ligga, festa, göra saker man ångrar och samtidigt försöka tackla skolan. Det låter säkert tonårs, men håller finfint även när man närmar sig medelåldern eftersom psyket fortfarande säger att man är just runt 20.

Det här är inte serien med en rolig och missförstådd karaktär, en snygging som vill bli tagen på allvar, en nörd som vill bli cool, ett smarto som vill bli snygg och blir det när hon tar av sig glasögonen… ja, ni vet hur det brukar vara uppbyggt. Här ligger det till såhär: tre killar (Howard, JP och Kingsley) och tre tjejer (Vod, Josie och Oregon) som inte setts förr ska leva tillsammans i ett enda stort hus. Av tjejerna är en lite söt och fin, men vill och är otrogen mot sin kille, en av killarna är en tönt på det där sättet som man är numera: en skön nörd. Ibland blir de osams, men det är inte hela världen. Inget är svart eller vitt, inget är enkelt eller svårt. Det bara ÄR. Självklart har alla karaktärer sina personligheter som präglar serien, annars vore det bra konstigt uppbyggt. Det finns också en kärlekshistoria à la Rachel och Ross i Vänner att vänta ut. Men på det stora hela är det sådär skönt vardags som britterna är så grymma på.

Läste du nu och hoppade till vid Peep Show (i glädje) kan jag ändå säga att det finns stora skillnader. Det blir ju alldeles fantastiskt roligt att få vara en fluga på väggen hemma hos Mark och Jez – här får vi istället se sex karaktärer vilket gör serien mer dynamisk (det lät som ett plus men jag gillar den där instängda känslan i Peep Show). Fresh Meat är ocensurerat på ett brittisk (och svenskt) vis, medan Peep Show känns närapå ”barely legal”. Det här är mer en skolversion av This Life (Livet kan börja) eller en mindre desperat Sugar Rush. Det är ett mysigt häng med sex lite vilsna ungdomar medan man själv smälter jobbdagen. Det går fort att trivas i deras sällskap och när sista avsnittet kommer är man ganska nöjd med att veta att säsong 2 kommer. Väl värd att se, men den kommer inte förändra livet. Och det kan väl vara ganska skönt ibland?

Skrivet av Embla Sue Panova

Copywriter som älskar zombiefilm, superhjältar och nästan vad som helst från det brittiska imperiet. Är i princip uppvuxen på en biograf, men har inte fått särskilt förfinat smak av det. Här blir det alltså inga texter om svåra smalfilmer – om de inte kommer från britannien, förstås!

Är du också onyanserad? Dela med dig.
bloglovin
Fler onyanserade inlägg