Senaste Kommentarer

Top Commenters

Om barn och censur

Inlägg av Embla Sue Panova den 13 april 2016 i

Onyanserat

osten

Häromdagen såg jag en intervju med Suzanne Osten på tv och idag läste jag en artikel om henne och hennes nya, omdiskuterad film Flickan, mamman och demonerna. Det här är en film som har skapat stor debatt, kanske inte på grund av innehållet i sig utan för att målgruppen ansetts vara för ung.

Filmen fick först 15-årsgräns på bio eftersom man ansåg att filmen var för otäck för de yngre. Medierådet, som sätter åldersgränser, menar att filmen har ”en oroväckande och bitvis mycket skrämmande stämning. Framställningen bedöms kunna medföra stark rädsla, oro och förvirring och vara till skada för välbefinnandet för barn under 15 år”. Filmen ska baseras på Suzannes egen barndom och handlar om en liten flicka som bor med sin psykotiska mamma som låser in sig och dottern i lägenheten tillsammans med demonerna. Låt oss kolla på trailern för att ni ska få en känsla:

Nu har man fått tänka om och har gett filmen 11-årsgräns istället, vilket i praktiken betyder att 7-åringar är välkomna att titta tillsammans med en vuxen. Suzanne är nöjd och lovar att inga barn kommer tycka det är läskigt, hon menar att barn fattar en story och gillar läskiga saker som zombies. Vidare anser hon att barn är curlade idag och behöver öva på att se det läskiga och att konsten är ett bra sätt att göra det. Jag har en annan tanke.

För det första behöver vi prata om begreppet curling. Det är ett ord som alltför ofta används för all slags omtanke som föräldrar ger sina barn. Inom barnuppfostran menar en del att man inte ska ta upp barnen så fort de gråter utan istället säga ”äsch det var inte så farligt”, för att de ska lära sig ta motgångar. Modern forskning visar dock på att det är fel, att barnen snarare blir otrygga. På precis samma sätt tycker jag att det känns vansinnigt att sätta ett barn, som inte har verktygen, framför en socialrealistisk skräckfilm för att de ska lära sig om livet. Det blir lite som att kasta i dem i vattnet för att lära dem simma. Det luktar ”livets hårda skola” på Facebook lång väg.

osten2

Växa genom ångest?

För det andra behöver vi etablera vad en film egentligen kan göra för ett barns utveckling. Att se på bio är ju en ganska ensam upplevelse, även om man är i sällskap. Det är svårt att prata under tiden utan att störa andra och kvar är då en otäck känsla av de många upplevelser en hel film rymmer. Det ska sägas att Suzannes tanke är att filmen ska ses med en vuxen och kunna diskuteras, men jag har svårt att tro att alla får den där genomgången efteråt och jag tvivlar också på att alla föräldrar ens själva har kunskap nog att förklara svåra saker, som psykisk sjukdom. Och för att återkomma till teorin om att barn skulle vara ”curlade” så tror jag faktiskt att långt ifrån alla föräldrar har tid, lust eller orkar försöka.

Jag vill egentligen inte erkänna mig till skaran som fick mardrömmar av Staffan Westerbergs pannkaka på 70-talet, men det fick jag. Dock har jag vänner i samma ålder som älskade programmet. Barn är ju, som bekant, olika. För en del barn tror jag absolut att konstnärliga uttryck kan ge ett djupare perspektiv på omvärlden och jag är alldeles övertygad om att Suzanne har gjort en film med viktigt innehåll. Men att säga att 7-åringar och uppåt kommer lära sig om livet och att det finns ett självändamål med att visa dem en skrämmande film om verkligheten tror jag är lite farligt. För om det finns föräldrar inte ens kan förklara att ”monstret” under Alfons Åbergs säng är hans dåliga samvete för att han slagit någon annan – hur ska de då kunna ta sig an historien om en liten flicka som bor med en psyksjuk mamma och hennes demoner?


Skrivet av Embla Sue Panova

Copywriter som älskar zombiefilm, superhjältar och nästan vad som helst från det brittiska imperiet. Är i princip uppvuxen på en biograf, men har inte fått särskilt förfinat smak av det. Här blir det alltså inga texter om svåra smalfilmer – om de inte kommer från britannien, förstås!

Är du också onyanserad? Dela med dig.
bloglovin
Fler onyanserade inlägg