Senaste Kommentarer

Top Commenters

Onyanserats årslista 2015 – Eduardo

Inlägg av Eduardo den 29 januari 2016 i

Onyanserat

årslista2015

Som andra redan påpekat – 2015 var inte superåret när det kommer till film men visst fanns det väl ett eller annat bra

Årets överhypade saga: Star Wars: The Force Awakens – det skulle vara fel att säga ”besvikelse” här eftersom jag aldrig varit något större SW-fan. Det som inleds vackert blir snabbt en överdriven orgie i nostalgi där karaktärsfördjupningar, humor och ett bra manus går förlorade men kanske framförallt så infinner sig aldrig sagoelementet som till och med jag uppskattat i de tidiga filmerna. Efteråt så tycker jag inte bara det är filmen är tråkig utan även dålig. Min ickeexisterande kärleksrelation till de förra filmerna kan såklart påverka detta men för mig är det inte mer än 4:a som gäller. På en 10-gradig skala.

Årets ohypade saga – Tell of Tales. En film som verkar seglat bort från biograferna alltför snabbt gav feta flashbacks till Bröderna Grimmböckerna som vi läste som barn med precis de rätta sagoelementen. Filmen hade utan problem kunnat spinna iväg någon timme till utan att någon skulle noterat det. Scenografin är förträfflig även om det känns som om någon gjort samtliga vägar/tronar (tron i pluralis?) i en utsliten 3D-skrivare så funkar det mer än väl. Vincent Cassel som kåt kung, Salma Hayek som paranoid drottning och något 3d-aber som övergödd insekt bildar årets saga för mig när resten av världen i en frenetisk nostalgi kastar pengarna på Star Wars.

Årets upptäckt: Before sunrise. Sittandes på ett tåg slänger jag på den gamla kärleksrullen från 1995 och förlorar mig totalt i Jesses och Célines enda dag tillsammans. Det tog 20 år men detta var nog den bästa kärleksrullen som jag upptäckte 2015 och jag är lite rädd för att se uppföljarna Before Midnight och Before Sunset för att inte smolka minnet av originalet. I efterhand är det inte det inte bara den bästa kärleksfilmen jag såg 2015 utan en av de absolut bästa kärleksfilmerna jag sett överhuvudtaget. Lika fåtaliga förväntningar som inför Amelié och lika blown away helt enkelt.

Årets alltSicario. Kanske inte allt men nästan. Sicario slängde i alla fall in bästa fotot, kusligaste momenten och den mest frustrerande spännande actionscenen utan action på år och dag. Har ingen riktigt koll men känns såklart som den försvann från biograferna alltför snabbt. Att The Martian blev Oscarsnomierade i år istället för Siciario visar bara hur avdankad hela den där galan är. Vore såklart kul om den vann någon av dom nomineringar som den fick i år men undra om inte The revenant vinner bästa foto (så blir Deakins snuvad igen på priset). Även om Lubezki vann de två föregående åren (Gravity och Birdman) så har han en stor chans till en hat trick i år.

Årets oväntade – Bone Tomahawk.  En själslig uppföljare till Tombstone i mina ögon (på något vänster). Eller en mustaschprydd K. Russell som städar upp vilda västern tillsammans med Matthew Fox som en blek motsvarighet till Val Kilmers Doc Holiday (mer färg på kinderna men ni fattar). Lika oväntad som bra så visar Russel på att alla som snackade om peak beard redan 2013 var farligt fel ute.

Årets tysk –  Victoria. Ensamheten i Berlin på dygnets sista timmar som sedan spårar ur totalt där Sonne och Victoria möte skulle kunna vara den mest oväntade filmen i år om inte Bone Tomahawk snott den titeln redan. Var allt filmat i en tagning? Gick det verkligen på tredje tagningen? Vem vet? Vem bryr sig? Det var filmen som alla missade i alla fall. Hur mycket jag än tjatar. Folk har ingen respekt längre.

Årets bokenärmycketbättreThe Martian. Vi alla hatar att vara den personen – men fan vad mycket bättre boken var. Detaljerna och de nagelförtärande ögonblicken som boken bjöd på gick totalt förlorade i filmformatet. Även om viss stämning infann sig så är det inte i närheten av bokens, ibland plågsamma, långsamma tempo. Matt Damon är ett bra val som Watney i början men kör det lite för coolt rakt igenom för att det ska vara rimligt (även om Watney är ett självsäkert miniasshole i boken med så är det på en annan nivå). Tyvärr ännu en bok som är bättre än filmen. Att den vann golden globe som bästa komedi är något slags metaskämt.

Årets netflixupptäckt: Copenhagen! För alla Danofiler därute så finns det en kärlekshistoria som utspelar sig i världens vackraste stad som bara ligger och SKRÄPAR på Netflix. En sommarkärleksfilm som visar när William från Amerikat ska hitta sin familj i Köpenhamn och guidas av den unga danskan Effy. Sen blir det en sedvanlig dansk ålderstwist på det hele såklart. Den är inte smart eller speciellt nydanande utan bara sådär köpenhamnscharmig rakt igenom – en charm som Stockholm fortfarande saknar och bara kan drömma om.

Övrigt: I förra årskröninkan sa jag att 2015 var året då jag såg fram emot Chappie och Everest vilket gör att jag inte ska säga ett jota om vad jag förväntar mig av 2016. Jag kommer ju bara ha fel. Meeen jag jag tror Warcraft kommer vara otroligt dålig och få Blizzard att försvinna in i spelstudion för att aldrig komma ut igen. Annars så hoppas man självfallet på uppföljaren till Crouching Tiger, Hidden Dragon: Sword of Destiny ska vara bra (även om namnet inte inger några förhoppningar).

Skrivet av Eduardo

Fascinerad av det ostrukturerade och det hopplösa. Stadsplanerare som anser att fler filmer borde ses i sin rätta urbana miljö – filmen är bara en del av upplevelsen. Tycker allt blir bättre på danska. Gillar överlag inte TV-serier.

Fler inlägg av Maila Eduardo
Är du också onyanserad? Dela med dig.
bloglovin
 • Magnus Ellström

  Men för tusan! Jag älskar konstig film, men Tell of Tales? Där tycker vi olika. Dessutom var Star Wars mycket bättre än du säger. Men så är ju jag nostalgisk på den punkten.

 • Eduardo alarcon klein

  Äh kom igen det var ju den ENDA sagofilmen i år värd namnet! Jag väntar fortfarande påa tt någon ska berätta vad som är så bra med star wars – vad hände med karaktärsutvecklingen hos alla coola nya karaktärer t.ex.?

  Vilken tycker du var den bästa konstiga filmen förra året?

 • Magnus Ellström

  Har ju noll koll på när jag sett olika filmer. Men här är två bra; Wild Tales och Om hästar och män.

 • Eduardo

  Ska beta minst en av dom ikväll!

Fler onyanserade inlägg