Senaste Kommentarer

Top Commenters

Onyanserats Budord – 50-41

Inlägg av cpanov den 2 mars 2011 i

Onyanserat

50. En lagbok skall skrivas som stipulerar när nakenscener är befogade.

49. Film om superhjältar skall bara vara film om superhjältar. Icke vara något med en djupare mening.

48. Uttrycket ”en katt har nio liv” skall ändras till ”Lindsay Lohan har nio liv”.

47. Vincent Cassel skall enbart skådespela på sitt modersmål.

46. Christer Björkman skall få informationen att hans ”driva med sig själv” under melodifestivalen passerat bäst-före-datum.

45. Jennifer Garner skall spela något 2011 som inte är Jennifer Garner.

44. Förbud skall införas mot scener där skådespelare talar med sig själva.

43. SF-Priset på popcorn skall icke längre betinga samma kilopris som saffran.

42. Kvotering skall införas för hur många Wallander/Beck-filmer TV4 får visa per vecka.

41. Oscars-galan skall ledas, skrivas och framföras av de bästa branschen har ett erbjuda.

100-91

90-81

80-71

70-61

60-51


Skrivet av cpanov

Fler inlägg av Maila cpanov
Är du också onyanserad? Dela med dig.
bloglovin
 • Word på 44.

 • Jvnyberg

  #49 Superjältar serietidningar har ju alltid en djupare mening varför skulle då inte filmerna ha det? Hela Fantastiska fyran är ju ett grepp för att synliggöra problemen i puberteten. Sue den blyga ”wallflowern” blir onsynlig. Reed som växer så att det knakar o inte längre kan kontrollera sin kropp får gummikropp. Johnys humörsvängningar visas genom hans förvandlande till the human torch. Ben är lite svårare är det den lilla pojken som blivit tjock eller ungdomens strävan mot framgång i sport som leder till ett överdrivet anabola behov. Han blir stark men ful och missnöjd med sin egen kropp.

  Marvels framgångar bygger hela tiden på att läsaren både skall kunna känna igen sig och sina problem. Samtidigt ge läsaren en väg ut genom fantasin. De bästa metaforerna är de som upplevs som en känsla inte de som skrivs i pannan.

 • Det var därför Ang Lees Hulken blev så bra eller?

 • Och de fantastiska 2 timmarna av Dark Knight där läderlappen blev utbildad till ninja?

 • Måns Lindén

  Håller med dig Jonas när du skriver att Marvel vill att läsaren både skall känna igen sig och sina problem och samtidigt ge läsaren en väg ut genom fantasin. Jag älskade Marvel-tidningarna när jag var yngre och ”fyllde i” mellan raderna. Problemet är att det inte verkar gå att överföra den känslan när det görs film av serierna.

  Kul att du nämner just ”Fantastiska Fyran” som jag tycker är en av de mer lyckade Marvel-filmerna, kanske just för att den inte tar sig själv på så stort allvar. Uppföljaren däremot funkade inte alls, när dom involverade den grubblande Silversurfaren (som är en av mina absoluta favoritkaraktärer inom Marvel) i filmen.

  Har du några tankar kring varför det funkar så sällan? Och gärna några exempel på Marvel-filmer som du tycker funkar.

 • #christina Ang Lees film var ett misslyckande. Kanske just för att inte lyckades hitta djupet. #Christoper du tänker nog på Batman Begins och visst gick den överstyr med utbildningen.

  Fast jag förstår inte riktigt vad era inlägg har att göra med mitt. Då jag säger att för att lyckas med en superhjälte film så krävs ett djup. Ni ger ju två exempel på filmer som höll sig till ert budord. Där hjältarnas psykologi hamnade i skymundan för action.

 • Nu har du helt fel. Hulken gjordes som ett drama (precis som du vill) och det slutade i ett magplask.

 • #Christian Bara för att man gör ett drama så behöver man inte lyckas. O det kanske inte är just ett drama jag är ute efter, utan att ge djup o förståelse för karaktärerna. Detta borde väl man även kunna lyckas med i andra genrer?

 • #Christian Bara för att man gör ett drama så behöver man inte lyckas. O det kanske inte är just ett drama jag är ute efter, utan att ge djup o förståelse för karaktärerna. Detta borde väl man även kunna lyckas med i andra genrer?

 • #Måns. Jag tror generellt att att superhjältar skulle fungera bättre i tv-serie än på film. Cliffhangers o långsiktigt karaktärsbyggande är ju deras styrka. Humorn har alltid varit en stor del av Marvelvärlden från spidermans oneliners till bovar utan alla bestick i lådan. Men även samhällskritik o världssamvete har funnits med på tapeten. För de som tycker att blaxploitation genren inom film var en samhällsframgång så låg Marvel bara något år efter med sin Luke Cage(eller så ser vi det som ett marknadsknep o ignorerar detta)

  Personligen gillade jag Spiderman och även X-men. Men å andra sidan har jag ca 30 år av karaktärsbyggande i klart minne. O tycker därmed att varenda bikaraktär är intressant, bara de nämns eller syns i en bildruta. Jag gillade även den mörka ton som Batman har i beginnings och dark knight. Men det kanske mest beror på att en av de få ggr som jag följde DC efter 10 års ålder var just när Frank Miller ”designade” om Batman. Innan dess kändes det som att superhjältetidningarna från DC riktade sig till under 10 år och Marvel till tonåringar. Batman the dark knight tog helt plötsligt bort den övre gränsen. Och enda anledningen att jag tyckte det var värt att kolla vad han gjorde med Batman var efter att först ha sett hur han lyckades med sin mörka Daredevil. Japp precis samma Daredevil som gjordes till film dock återigen ett misslyckande inom genren.

  Men bästa exemplet på vad man skall göra med en serietidning i filmformat tycker jag Sin City är, visst återigen en Frank Miller kreation. Det är ju inte en sann superhjälte film men inte långt ifrån. Sen att dystopier har en förmåga att göra sig bättre på film en ”fägrglada” storstadsmiljöer är väl en bidragande faktor till en den lyckade adoptionen.

  Ja jag fick väl med några superhjältefilmer jag gillar iallafall.

 • Vilka är dessa superhjältefilmer som försöker vara djupa egentligen (förutom Hulken då)? Frank Millers Daredevil är den bästa serietidningen nångonsin enligt mig.

 • Det är väl inga andra superhjältefilmer som försöker att lyfta fram dramat i serietidningarna (som tur är) men det hela startade med att Jonas Nyberg efterlyste en djupare mening i filmerna som kritik till budord 49.

 • Måns Lindén

  Tack, då ska vi ändra det. Bristande kunskaper i svenska skola inte accepteras på dessa sidor.

 • Johan

  Jag vill inte förstöra nåt, men ”skola” är pluralformen, inte bara en ball och gammaldags variant av ”skall”. Det hette ”En lagbok skall skrivas…” förr också.
  Annars många fina bud här!

Fler onyanserade inlägg