Senaste Kommentarer

Top Commenters

Onyanserats favoritfilmer – 2003

Inlägg av Måns Lindén den 18 april 2011 i

Onyanserat

Måns Lindéns val:

Elephant

Måns säger: ”Det här är Gus van Sants mästerverk och således också en av världens bästa filmer. Den svävande kameran, den genialiska ljudbilden, den okonventionella berättartekniken skapar en magisk och obehagligt krypande stämning som aldrig släpper taget. Filmen tar sig an ett svårt och känslosamt ämne på ett intelligent och paradoxalt vackert sätt”

Måns Lindmans val:

Sagan om Ringen - Konungens Återkomst

Måns Lindman säger: ”Det blir ingen överraskning här. Inga subtila indie-projekt, eller känslomässiga dramer hade skuggan av en chans det här året. 2003 var året då Konungen återvände för att göra anspråk på tronen, och som han gjorde det! Den tredje och sista delen i trilogin om Härskarringen är också den bästa. Det var en tre timmar, in i minsta detalj, perfekt exekverad njutning som aldrig tycktes ta slut men när den väl gjorde det då stannade tiden och en tomhet, ej möjlig att beskriva i ord infann sig i samma ögonblick som jag insåg att allt nu var över. Jag ville inte lämna biografen med vetskapen om att utanför dörrarna var det inte ett soligt Fylke som välkomnade mig hem utan verkligheten i form av ett snöblaskigt Göteborg.”

Christians val:

The Station Agent

Christian säger : ”Skådespelaren Thomas McCarthy gör en sensationell debut som manusförfattare och regissör. The Station Agent är en rörande, varm film om utanförskap och oväntad vänskap. Har du missat den gör genast nånting åt det.

Christophers val:

Dogville

Christopher säger: ”Måns har pratat om Gus van Sants mästerverk. Så vi fortsätter. Dogville är i mina ögon Lars von Triers mästerverk. Man kan antingen bli fullständigt rasande och provocerad av den icke existerande scenografin, bristen på inspelningsplatser och Triers medvetna effektsökeri. Eller så gör man som jag, köper allt och njuter i fulla drag av kritstrecken på marken och skådespeleriet. Nicole Kidman blev aldrig bättre än här.”

Alex val:

Bad Santa

Alex säger: ”Billy Bob Thornton har aldrig varit roligare än som den nedsupne, degenererade och sexälskande butikstomten som planerar att råna köpcentrat han jobbar på. Hans planer blir omkullkastade när han träffar en smått efterbliven pojke som faktiskt tror att han är den riktiga jultomten. John Ritter gör en genial komisk insats som en pryd butikschef som tvingas handskas med den vulgära tomten. Uppföljare är på väg och det gör mig glad som ett barn på julafton.”

Ingrids val:

Lost in Translation

Ingrid säger: ”När de första trumslagen i The Jesus and Mary Chains Just like Honey hörs, och eftertexterna börjar rulla, sprids en rysning genom kroppen. Nästan allt i den här filmen känns fulländat. Musiken, bilderna, skådespeleriet, stämningen, det tvetydiga slutet. Ett formidabelt litet filmkonstverk av regissören Sophia Coppola.”

Skrivet av Måns Lindén

Gillar rockmusik, konfetti och kulörta lyktor. Tittar gärna på premiumkanalernas serieutbud, skräckfilm och amerikansk independent. Medverkar med jämna mellanrum i Sveriges Radios PP3 med den föga blygsamma titeln "filmexpert".

Är du också onyanserad? Dela med dig.
bloglovin
Fler onyanserade inlägg