Senaste Kommentarer

Top Commenters

Oumbärliga prylar från filmens värld

Inlägg av Måns Lindén den 27 september 2011 i

Onyanserat

Sarumans gyllene pistol? Ja, tack.

Hur många gånger har man inte suttit och tittat på en film och tänkt: ”Jag vill ha!”

Jag syftar nu inte på köttsliga lustar. Vi snackar prylar, gadgets eller rätt och slätt; rekvisita. Vänner av ordning och gamla KTH:are må protestera nu och utbrista; ”Men det är ju bara film! Prylarna funkar ju inte i verkligheten förstår du väl.”

Nej visst.

Men låt oss leka med tanken för en stund. Tänk er att ni fick välja tre objekt ur valfri film, och att de objekten fungerade precis som de gör i filmens värld. Fast i verkligheten.

Det här är min lista:

James Bonds Lotus Espirit i ”Leva och låta dö”

Det ultimata fordonet

Det här var det första objektet som dök upp när jag började fundera. Jag minns än idag hur länge jag sparade för att kunna köpa den här som leksaksbil i slutet på 70-talet, och hur besviken jag blev när min bästa kompis visade upp den mycket tuffare Aston Martin-bilen med katapultsäte och roterande nummerplåtar. Det jag inte förstod då som jag förstår nu är att Lotusens användningsområde är oändligt mycket bredare.

För ärlighetens namn; hur ofta känner man behov av att skjuta ur sin medpassagerare? När, i Schengen-land, känns det angeläget att byta plåtar för att man korsar en gräns? Den uppfällbara skottsäkra plåten där bak som ska skydda bakrutan är ju toppen om man blir beskjuten bakifrån. Men hur ofta händer det?

Men en Lotus Espirit med amfibiefunktion däremot; där har du ett fordon ”för alla väder”. Inte nog med att det är en futuristiskt designad sportbil som än idag känns hur modern som helst, du får en UBÅT på köpet! Hur bra är inte det?

Rätt så jävla bra säger jag.

The Dudes persiska matta i ”The Big Lebowski”

Viktigare än en teppanyakihäll

Vi har nog alla någon gång suttit i våra hem och känt saknad. Trots alla omsorgsfullt inhandlade stringhyllor, teak-möbler och ”unika” danska designmöbler känns rummen på något sätt lite…döda.

Väggarna är perfekt vita, det är gott om ljusinsläpp, parketten är oljad och livet är precis så perfekt som ditt välansade Facebook-flöde vill göra gällande, men det känns ändå…tomt.

Det finns en lösning på dina problem, och det är så klart The Dude som har svaret: Du behöver en matta, eller som The Dude säger ”a rug”

För vad kan vara bättre än mattan från The Big Lebowski”?

Vi vet ju alla att; ”that rug really tied the room together,man”

Nicolas Cages ormskinnsjacka från ”Wild at Heart”

Nicholas Cage tappade huvudet flera gånger under inspelningen

Vad jag tycker om Nicolas Cage är väldokumenterat på den här sajten vid det här laget. Men att han är jordens sämsta skådespelare innebär ju inte automatiskt att hans garderob är dålig.

För kör man en Lotus Espirit måste man ju vara klädd därefter, och eftersom jag känner mig lite obekväm i frack drogs mina tankar till den här legendariskt hårda ormskinnsjackan som Nic bär upp med den äran i Wild at Heart

Att den dessutom matchar Lebowski-mattan är ju inte direkt en nackdel.

Så vad säger ni? Vilka filmprylar skulle förgylla era liv?

Skrivet av Måns Lindén

Gillar rockmusik, konfetti och kulörta lyktor. Tittar gärna på premiumkanalernas serieutbud, skräckfilm och amerikansk independent. Medverkar med jämna mellanrum i Sveriges Radios PP3 med den föga blygsamma titeln "filmexpert".

Är du också onyanserad? Dela med dig.
bloglovin
  • Haha, underbart!

    Själv kommer jag inte på något just nu, jag har en sån dag då jag känner mig totalt oinspirerad och allmänt nollställd. Men tack för att du fick mig att dra på smilbanden. 🙂

  • Måns Lindén

    Tack, härligt! Fundera på saken och återkom när inspirationen återvänder. 

Fler onyanserade inlägg