Senaste Kommentarer

Top Commenters

Alla älskar Rönnells! Du med.

Inlägg av Embla Sue Panova den 21 april 2017 i

Onyanserat

rönnells

Ett tag bodde jag på Birger Jarlsgatan i Stockholm. Varje dag gick jag förbi Rönnells Antikvariat utan att tänka så mycket mer på det. Någon gång stannade jag till, om det var så att någon bok i skylten stack ut lite extra, annars fortsatte jag bort till reklamskolan jag gick på. Men så för några veckor sen öppnades dörren in till antikvariatet för mig när jag tog dit en bunt av mina egna elever. Doften av gamla och nya böcker, berättelserna och lokalens egen historia fullkomligt slog emot mig. Nu vill jag att ni också ska besöka, och älska, antikvariatet – precis som alla andra som går in där kommer att göra.

rönnells_cirkus

Såhär blev första gruppens skyltfönster – allt gjort av papper, passande nog. Idag kommer nästa grupps kreation upp under temat ”Rönnells Resor”. Kolla in!

Inte som andra antikvariat
Rönnells är inte ett antikvariat som alla andra. Jo, nog finns där en massa härliga, gamla böcker och en massa nya titlar att köpa med sig hem. Och så finns det fina gamla affischer och vykort och annat för den som vill ta en nostalgitripp i gammalt och nytt tryck. Och så en avdelning med lekhörna för barn – alla kan alltså hitta något här. Rönnells har legat där det ligger sedan 1929 och har flera gånger hotats av att behöva lägga ner verksamheten, dels för att folk inte köper böcker som de gjorde en gång i tiden och dels för att hyrorna på ett så pass bra läge sticker långt över vad ett antikvariat drar in.

rönnells_bodil

Ibland är det extra många som vill komma innanför dörrarna till Rönnells. Som när Bodil Malmsten och Thomas Bernhard gästade antikvariatet 2013.

Men bortom alla blad och trycksaker finns något annat. En handfull eldsjälar som ser sin lokal som något mer än en plats för försäljning av böcker. Som inser att boken är början till så många olika slags möten och möjligheter och att bevarandet av dem är bland det viktigaste vi har i dessa digitala tider. Eller som Björn Springfeldt, Rönnellsvän och bokslukare så fint summerade: ”böcker låter en leva så många andra liv än det enda man har fått”. Så på Rönnells gör de allt som faller dem in för att blåsa ytterligare liv bland bokhyllor och böcker.

rönnells_ma

Mitt bland böckerna kan till exempel min personliga favorit M.A Numminen stå och sjunga. Allt kan hända på Rönnells.

Exorcism på Birger Jarlsgatan
Det finns en uppsjö av exempel på spännande event som har hållits på Rönnells. Som när man tog dit konstnären och musikern Dan Fröberg. Han gjorde en ljudinstallation som innehöll en exorcism för att “för evigt beskydda Birger Jarlsgatan 32, åkalla de samlade bokverkens inneboende heliga, skyddande väsen samt en gång för alla driva ut alla marknadshyresgiriga demoner och elementärandar ur verkligheten och förvandla dem till gröna grodor”. Dan själv menade att atmosfären klarnade och takhöjden höjdes med 22 millimeter. Hur det är med den saken vet jag inte eftersom jag inte hade varit där före, men nog känns det högt och luftigt där inne. Och uppenbarligen ligger de kvar så någon nytta gjorde det nog.

Martin Kann tar över
Ett annat underbart exempel var när formgivaren Martin Kann, extremkänd för sitt omslag till Bob Hund-skivan som ofta får heta “Omslag: Martin Kann”, ställde ut och antikvariatet i samband med det bytte namn till Antikvariat: Martin Kann och gjorde nya skyltar skrivet med Martins ikoniska handstil.

rönnells martin kann

I övrigt har antikvariatet haft besök av Les Big Byrd, Richard Dawson och Thurston Moore från Sonic Youth. När jag kikar på deras gamla kalendarium för inser jag hur mycket kul jag har missat bara genom att inte vara anmäld till deras nyhetsbrev. (Du kan anmäla dig direkt HÄR och slippa missa en enda grej!)

Upptäck Rönnells du med!
Men Rönnells handlar till vardags ändå om böcker. Här finns tre våningar med fulla hyllor, och du hittar allt ifrån kokböcker, deckare och musikböcker till böcker om kartor och cirkusar. Och allt däremellan.
Och så handlar det om möten. De som jobbar på Rönnells får en att känna sig som om man själv är en del av interiören, något som är värt att vårda och se efter. Faktum är att man känner sig så välkommen här att antikvariatet har en egen vänförening vars främsta mål är att se till att Rönnells aldrig ska behöva stänga ner. (Bli vän du med – HÄR är länken.)

rönnells2

Rönnells måste egentligen upplevas, men precis såhär ska ju en butik där man kan köpa böcker se ut, om det var någon som trodde något annat.

Du kanske redan har varit på Rönnells och blivit frälst? I så fall vet du precis vad det är jag pratar om – och hur man så gärna vill att alla andra också ska upptäcka denna flykt i tid och rum. Eller så har du, precis som jag, bara gått förbi (eller bor i en annan stad). Unna dig ett besök nästa gång du är i krokarna! För visst har du väl någon ny eller gammal bok du trånat efter – eller rentav letat dig fördärvad för att hitta? Jag kan lova att du blir kvar, får hjälp och kommer ut med det du söker, eller någon helt annan. Här vet inspirationen nämligen inga gränser.


Skrivet av Embla Sue Panova

Copywriter som älskar zombiefilm, superhjältar och nästan vad som helst från det brittiska imperiet. Är i princip uppvuxen på en biograf, men har inte fått särskilt förfinat smak av det. Här blir det alltså inga texter om svåra smalfilmer – om de inte kommer från britannien, förstås!

Är du också onyanserad? Dela med dig.
bloglovin
Fler onyanserade inlägg