Senaste Kommentarer

Top Commenters

Så här vinner man en Oscar

Inlägg av Måns Lindén den 6 mars 2010 i

Film Onyanserat


I morgon natt är det dags för årets Oscarsgala och ännu en gång ska priser delas ut till filmer som vi både älskar och hatar. Att Avatar gör rent hus är ju ingen djärv gissning, men en kategori som den definitivt inte kommer att vinna är ”Bästa Manus”. För det är ju där allt börjar. Manus; för många en konstart jämförbar med alkemi. Men är det verkligen så svårt? Om vi blickar tillbaka några år och gör en analys av vad juryn har premierat så kan man tydligt se två ämnen som återkommer gång på gång:

  • Handikapp
  • Förintelsen

I den första kategorin har vi filmer som Rain Man, Forrest Gump, A Beautiful Mind, My Left Foot, Million Dollar Baby och Elephant Man

I den andra ryms tunga filmer som Schindler´s List, Life is Beautiful, The Pianist, The Reader, Sophie´s Choice.

Vad skulle hända om vi kombinerar dessa två kategorier? Är man då garanterad en statyett? Fortsätt läs och bedöm själv:

The Gift of Life (Miramax)

Tagline: ”The greatest war was within”

Europa, tidigt 1940-tal (en viktig detalj är att stora delar i filmen har berättarröst)

:

En lätt efterbliven men godhjärtad ung man (DAVID) hamnar i Auschwitz. Där måste han kämpa för att överleva den dödliga terrorn och ständiga hoten från de onda tyska vakterna. Han måste även kämpa mot den inneboende hierarkin fångarna emellan.

 Mot alla odds lyckas han överleva Förintelsen. Under fångenskapen lyckas han även förälska sig i en lika godhjärtad (dock ej efterbliven) kvinna (RACHEL). De delar en natt tillsammans alldeles innan Auschwitz befrias. I tumulten som uppstår under befrielsen skiljs de åt. Han vet inte hennes namn, bara hennes nummer som hon har tatuerat på armen

Amerika, 1950-tal

:

David är numera förbittrad och alkoholiserad, tyngd av överlevarens skuld. Han går knappt att känna igen. Han sätter sig i sin bil efter ännu ett barbesök i ensamhet. Han råkar köra över en pojke som blir svårt skadad. I rättegången som följer lyckas den hala advokaten fria David eftersom han åberopar Davids efterblivenhet.

 David drabbas dock av samvetskval och besöker pojken på sjukhuset. Han träffar Mamman och känner omedelbart igen siffrorna på armen. Det visar sig att pojkens mamma är Rachel! Rachel förklarar mellan tårarna att pojken är Davids son!!

 Det enda som kan rädda pojken är avancerade organdonationer men det finns inga organ att få. David bestämmer sig för att offra sitt liv för sin son och ber läkarna ta de organ som behövs. David dör. Pojken överlever. Rachel dör av sorg några år senare, även hon djupt alkoholiserad.

Amerika, tidigt 80-tal:

Pojken är nu fullvuxen och sitter på en veranda och vi förstår att det han som varit voice overn genom filmen. Han tittar ut över sin farm och ler åt sina två söner som springer och leker. Vi hör en slutmonolog som handlar om att offra sig för andra är det största man kan göra.

SLUT.

Cast:

DAVID: Daniel Day-Lewis, Russel Crowe eller Kevin Spacey

RACHEL: Nicole Kidman, Julianne Moore eller Rachel Weitz

ADVOKATEN: Christopher Walken eller Alec Baldwin

POJKEN: Joel Haley Osmont

POJKEN som fullvuxen: Christian Bale

Regi: Ron Howard eller Milos Forman

Musik: James Horner

Längd: 2tim 46min


Skrivet av Måns Lindén

Gillar rockmusik, konfetti och kulörta lyktor. Tittar gärna på premiumkanalernas serieutbud, skräckfilm och amerikansk independent. Medverkar med jämna mellanrum i Sveriges Radios PP3 med den föga blygsamma titeln "filmexpert".

Är du också onyanserad? Dela med dig.
bloglovin
  • Willy

    Brilijant!! Storslagen vinnare!

  • Willy

    Briljant! Självklar vinnare!!

Fler onyanserade inlägg