Senaste Kommentarer

Top Commenters

Situationskomik i världsklass!

Inlägg av Leiyah Rose Lindén den 8 juli 2010 i

Onyanserat

Sing & Bone (Chi Chung Lam & Stephen Chow)

Hur många filmer kan göra anspråk på situationskomik i världsklass?

Jag ska ge er en ledtråd: Inga av dem är svenska(Jag har inte sett ”Hundtricket”), inte heller är de spanska och ABSOLUT INTE amerikanska. I dont care what you say or what you do men NEJ: Jänkarna kan inte göra rolig film. Och nej: Pulp Fiction räknas inte.

Några som däremot kan göra rolig film är mina förfäder med förkärleken till omvända könsroller och ”den fule ankungen”-referenser. Kan ni gissa? Det är inte Frankrike.

Kim, Kyeong-su & Jang Ryang(Hyuk Jang & Su-ro Kim)

När jag var 17 blev jag introducerad för WaSanGo(Volcano High). Kärleken var omedelbar och förödande. Jag förlorade all respekt för västerländsk humor därefter. Historien om den fördömde highschool eleven Kim Kyeong-su, fick mig att skratta tills jag satte i halsen och spydde upp min middag. Det borde vara ett rätt bra betyg tycker man. Resterande delar av svenska folket var inte särskilt imponerade. Större delen av er har aldrig ens hörts talas om filmen.Helt och hållet er förlust. Ni har inte sett lyteskomik förrän ni sett WaSanGo. Nu är Wasango förvisso inte menad att vara en komedi, vilket gör det hela ännu mer hysteriskt.

"The Landlady"(Qiu Yuen)

Tre år senare kom Kung Fu Hustle. Scenarbetet i Kung Fu Hustle är i en klass för sig och Qui Yuen är helt fantastisk som superbitchiga storrökande husvärden. Det finns många guldkorn i denna film men här är min favorit:
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=XXT5N5JytNk&feature=related[/youtube]

Vi har en hel del att lära av både Kina och Sydkorea. Bland annat humor.

Skrivet av Leiyah Rose Lindén

Är ökänd för sin totala oförmåga att underordna sig sociala strukturer, men är i övrigt förtjusande. Student på Estetikprogrammet vid Södertörns Högskola där hon försöker få in lite mer hiphop. Föredrar dokumentärer men är ruskigt svag för independentfilm.

Är du också onyanserad? Dela med dig.
bloglovin
  • Alexander Kantsj&oum

    Jag har inte sett Volcano High, men märker att det är något jag måste rätta till omgående! Kung Fu Hustle är magnifik med sin Anime-liknande stil och skruvade over-the-top karaktärer. Även Shao Lin Soccer är ett riktigt guldkorn!

  • Leiyah Rose Lind&eac

    @alex, dig this: WaSanGo är en koreansk highschool fighting/fantasy-film.Den är helt sjukt rolig utan att ens vara medveten om det(eftersom filmen tar sig själv på helt fantastiskt stort allvar), vilket gör den fullkonmligt oemotståndlig. Jag hoppas att du har lika stor behållning av den som jag.

Fler onyanserade inlägg